Constructii din vremea lui Alexandru cel Bun, descoperite la Curtea Domneasca

duminică, 02 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Constructii din vremea lui Alexandru cel Bun, descoperite la Curtea Domneasca

Dupa o "tacere" de aproape zece ani, in toamna anului 1998 cercetarile arheologice la Curtea Domneasca din Suceava au fost reluate de catre Muzeul National al Bucovinei (MNB), de aceasta data intr-o zona situata in afara perimetrului consacrat. Aceste cercetari au dus la descoperirea urmelor, foarte bine conservate, ale unui pavaj datind din prima jumatate a sec. al XV-lea si acelea ale unei conducte amenajate in prima jumatate a sec. al XVII-lea.
"In urma campaniei din anul 1998 si a debutului celei din 1999, au aparut citeva complexe deosebit de interesante, intre care si tronsonul de zidarie al laturii de vest apartinind unei pivnite din piatra, datind din sec. al XV-lea", declara Florin Hau, directorul general al MNB, conducatorul echipei de cercetare arheologica la Curtea Domneasca din Suceava. Cercetarile au dus la concluzia ca pivnita din piatra descoperita dateaza cert din prima jumatate a sec. al XV-lea si exista suficiente motive ca aceasta sa fi fost amenajata in timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400 – 1432).
Campania de cercetare arheologica din 1999 a scos la iveala si faptul ca tronsonul extinderilor initiale spre vest ale curtii, realizate de Stefan cel Mare in a doua jumatate a sec. al XV-lea, au fost amenajate dupa o ampla nivelare a unui teren pe care au existat mai multe locuinte anterioare, amenajate cu pivnita sapata la sfirsitul sec. al XIV-lea si inceputul sec. al XV-lea. "Locuintele in discutie au fost construite din birne de lemn, lutuite cu strat gros de chirpici si dotate cu sobe din lut, caramizi si cahle. Restaurarea monedelor in curs de efectuare in cadrul Laboratorului zonal al Muzeului National al Bucovinei va oferi date in plus despre data distrugerii acestor locuinte, stiut fiind ca evenimentul poate fi plasat in oricare dintre cele trei incendii devastatoare care au afectat orasul medieval Suceava in anii 1476, 1485 si 1497", argumenteaza Florin Hau.
Unul dintre cele mai interesante aspecte ale campaniei de cercetare il constituie descoperirea pe latura de est a Curtii Domnesti a unui turn – locuinta, pe latura de nord a acestuia identificindu-se santul de fundare. "In acest sector al cercetarilor noastre am descoperit, sub talpa fostei fundatii, gropile pilotilor de consolidare a terenului. La circa 1,40 m nord de santul de fundare cu piloti a turnului – locuinta, au aparut urmele unei constructii de plan semicircular, care insa nu ne poate permite categorisirea acesteia in rindul locuintelor deoarece a fost surprinsa o prea mica portiune din suprafata", declara Florin Hau.
In ceea ce priveste datarile constructiei din epoca musatinilor, acesta a fost interceptat in repetate rinduri de arheologii suceveni, insa nivelul acestora a fost puternic deranjat, atit de interventiile datind din sec. al XV-lea, cit mai ales de cele din sec. al XIX-lea.
Campania arheologica de anul acesta la Curtea Domneasca va urma sa lamureasca unele aspecte ramase neelucidate in perimetrul laturii de sud a sitului, urmind ca cercetarile sa fie finalizate in septembrie 2000. (Liliana SOIMAN)

Comentarii