Directoarea Muzeului Etnografic, luata in furci de sindicatul institutiei

miercuri, 20 decembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Directoarea Muzeului Etnografic, luata in furci de sindicatul institutiei

In numarul de ieri al cotidianului nostru am prezentat o serie de aspecte legate de modul in care s-au facut achizitiile de obiecte, in special case vechi, care au intrat, cel putin scriptic, in patrimoniul Muzeului Etnografic al Bucovinei. In registrele de inventar ale institutiei se regasesc mai multe obiective, ca fiind achizitionate inca din anul 1992 si pentru care Ministerul Culturii a aprobat si virat la acea vreme bani pentru achizitionarea lor. In urma unei scrisori adresate redactiei semnate de sefa biroului Evidenta Patrimoniului din cadrul MEB, Violeta Marianciuc, "Monitorul de suceava" a intreprins o ancheta pe teren, constatind ca proprietarii unor obiective aflate deja in inventarul MEB nu au habar de acest lucru. Mai mult, ei au dat declaratii scrise din care rezulta ca nu au vindut, nici Muzeului Etnografic si nici altcuiva casele vechi pe care le au in proprietate. Cu toate acestea, directoarea MEB, Maria Margineanu, afirma ca aceste case sint ale muzeului si ca a fost platita contravaloarea lor fostilor proprietari, desi acestia declara ca nu au primit nici un ban.
In urma aparitiei articolului de ieri, liderul sindicatului din Muzeul Etnografic al Bucovinei, Elena Ciobanu, a transmis redactiei un memoriu in care sint prezentate o serie de aspecte referitoare la modul in care functioneaza institutia condusa de Maria Margineanu. In opinia liderului sindical, comportamentul discretional al directoarei Maria Margineanu a creat in institutie o atmosfera nepropice desfasurarii in bune conditii a activitatii specifice. Prevederile impuse prin actele normative din domeniul legislatiei munciii nu au fost niciodata respectate. Comitetul Director, format numai din Maria Margineanu si contabila sefa, Maria Patrascu, care lucreaza in institutie prin cumul de functii, cartea ei de munca aflindu-se la Inspectoratul pentru Cultura, ia decizii care nu sint niciodata comunicate subalternilor care de altfel nu au semnat contracte individuale de munca din anul 1997. Prezentam, in cele ce urmeaza, memoriul adresat redactiei de liderul de sindicat din cadrul MEB, Elena Ciobanu.
"Singura politica care a dat roade este aceea de dezbinare a colectivului"
"In anul 1996, in ultima sedinta de lucru a guvernului Vacaroiu s-a aprobat separarea sectiei de etnografie de muzeul judetean Suceava (numai pe baza unui memoriu unilateral intocmit de Maria margineanu). A fost o idee indrazneata, ambitioasa a d-nei Maria Margineanu, ne-am bucurat. Dar n-a fost sa fie asa cum se planuise. Ambitia a dost, de fapt, numai pentru functia pe care urma sa o detina Maria Margineanu.
Vazind ca pe zi ce trece relatiile dintre Comitetul Director (C.D.) si salariati se deterioreaza, ne-am organizat in sindicat. Din data de 14 iulie 1998 functionam ca sindicat cu personalitate juridica conform Hotaririi judecatoresti nr. 5935, eliberata de Judecatoria Suceava.
Ca lider de sindicat am incercat sa normalizez relatia dintre C.D. si salariati. Ca un prim pas, am invitat la sedintele de sindicat pe directoare (Maria Margineanu) si pe contabilul sef (Maria Patrascu – care lucreaza in institutia noastra cu cumul de functii), dar au refuzat, nu au participat la nici o sedinta.
Cum poate o institutie sa functioneze normal daca exista o totala lipsa de transparenta din partea C. D., (director + contabil sef), consiliul de administratie nefunctionind cu decizie pina la 23 August 1999 cind s-a constituit din cei doi membri ai comitetului director si sefa de sectie de la arta populara. Ultima sedinta de consiliu a avut loc pe 27 ianuarie 2000, drept pentru care sefa de sectie si-a depus demisia din acest organism formal.
Nu sint organizate sectiile, nu se stie componenta sectiilor, nu este sef de sectie la etnografie.
Personalul angajat al muzeului n-a semnat contracte individuale de munca din anul 1997, 21 octombrie . Nu s-au dat decizii de fixare pe post a angajatilor care au depasit perioada de proba legala de 3 luni. Nu se respecta conditiile de angajare a personalului.
Strategia manageriala, daca exista, nu se cunoaste, singura politica care a dat roade este aceea de dezbinare a colectivului, lucru posibil si prin inconsecventa statului de functii, care se schimba in fiecare an din motive pur personale".
"Intreg personalul este doar un executant de ordine incoerente sau chiar contradictorii"
"Lipsa de comunicare, comportamentul abuziv a determinat si determina situatii conflictuale. Lucrul in echipa nu se poate realiza atit timp cit este impusa o scara de valori mica, intreg personalul fiind doar executant de ordine incoerente sau chiar contradictorii. Toate deciziile in institutie sint luate de o singura persoana – Maria Margineanu.
Programul de activitate al muzeului pentru anul 2000 nu a fost adus la cunostinta angajatilor nici pina la aceasta data.
Aplicarea Legii 154 a fost un nou prilej de nemultumiri. Comitetul Director a ignorat prevederile acestei legi, calculind salariile preferential, dupa bunul plac, apoi au completat fisele de evaluare dind notele dupa salariu. Oare un contabil care lucreaza cu cumul de functii (functia de baza fiind la Inspectoratul pentru Cultura) si vine in institutie la ora 15.30 sau la 16.00 poate aprecia activitatea personalului din muzeu?
O raza de speranta ne-a adus publicarea in Monitorul Oficial din 8 sept. 1999 a Contractului Colectiv de Munca pe ramura.
Am inceput discutiile in vederea negocierii Contractului Colectiv de Munca pe institutie. Ne-am lovit de acel "NU" care era deja permanent in relatiile dintre C.D. si salariati.
La o intilnire cu C.D. si un jurist am aflat ca pe contabila sefa Maria Patrascu nu o intereseaza legea, iar directoarea Maria Margineanu va desfiinta sindicatul existent si va organiza un alt sindicat din care va face parte si ea si a carui lider va fi numit de ea.
Dupa aceasta intinire, directoarea a reluat amenintarile si represaliile asupra membrilor de sindicat, care se tem ca isi vor pierde locurile de munca. Starea conflictuala este permanenta, dialogul lipseste cu desavirsire"
Liderul sindical Elena Ciobanu cere interventia Curtii de Conturi si a Ministerului Culturii
Semnatara memoriului prezentat mai sus, Elena Ciobanu, ne-a declarat ca va solicita interventia Curtii de Conturi si a Ministerului Culturii pentru a se clarifica aspectele legate de modul in care au fost facute achizitiile in patrimoniul Muzeului Etnografic al Bucovinei si de modul in care au fost cheltuiti banii alocati de Ministerul Culturii pentru achizitii. Mentionam ca in fiecare an, Muzeul Etnografic al Bucovinei a obtinut sume importante pentru achizitia de obiecte, in special pentru ceea ce ar urma sa devina Muzeul Satului Bucovinean, in apropierea Cetatii de Scaun. Acesti bani trebuiesc cheltuiti in anul in care au fost acordati, sumele ramase necheltuite urmind sa fie varsate inapoi in Trezorerie. (Neculai ROSCA)

Comentarii