Directorul de la Electromontaj vrea sa rentabilizeze societatea evacuind din locuinte 22 de familii

marți, 08 august 2000, 23:00
4 MIN
 Directorul de la Electromontaj vrea sa rentabilizeze societatea evacuind din locuinte 22 de familii

22 de familii din caminul de pe strada Bazelor nr.3 au actionat in judecata societatea Electomontaj Suceava pentru ca aceasta vrea sa-i scoata din camerele in care locuiesc sau, in caz contrar sa le maresca chiriile la 80.000 de lei pe zi. In acelasi imobil mai locuiesc persoane care sint angajate la aceasta societate si care nu vor avea probleme de aceasta natura. Conflictul intre cei 22 de chiriasi si proprietar a inceput inca din luna iunie a.c., cind aceste familii s-au trezit cu somatii din partea conducerii Electromontaj pentru evacuarea spatiilor pe care le ocupa, unii de chiar 6-7 ani de zile, pe motivul ca nu mai lucreaza la aceasta societate. Termenul pentru evacuarea camerelor a expirat la inceputul acestei luni, dar nici una din familiile vizate nu intentioneaza sa-si paraseasca locuintele. Tot din luna iunie, persoanele somate sa plece din camin s-au confruntat si cu cea de a doua alternativa propusa de Electomontaj, cea de a ramine in spatiu, dar contra unei chirii de 80.000 de lei pe zi. Din aceasta noua impunere a rezultat o chirie lunara de aproximativ 2,5 milioane la care se mai adauga si cheltuielile de intretinere ce ridica suma la pragul de trei milioane lunar pentru fiecare camera.
Stind de vorba cu o parte din chiriasii vizati, am inteles ca aceasta suma este imposibil de platit, cistigul lunar fiind la unele familii de pina la 700.000 de mii de lei. " Sint familii cu cite doi copii care abia se descurca cu venituri mai mici de un milion pe luna si care nu vor putea plati niciodata noua chirie. Am actionat in instanta pentru ca nu ni se pare corecta nici decizia de evacuare, nici noul pret pentru chirie. Directorul de la Electomontaj ne-a spus sa fim multumiti ca nu ne-a pus 300.000 pe zi, ca la hotel, si ca indiferent care este parerea noastra, el face legea in acest camin", au afirmat locatarii.
Pe de alta parte, in bloc nici nu exista conditii care sa justifice cei 80 de mii pe zi ceruti de conducerea Electromontaj, acest imobil, declarat ca locuinta de interventie aflindu-se intr-o stare mai mult decit deplorabila. Peretii vopsiti cu multa vreme in urma intr-un verde "anti-jeg", sint coscoviti pe suprafete mari, gemurile s-au spart, iar instalatiile sanitare ale bailor comune sint numai potrivite pentru o inundatie pe saptamina si peste toate pluteste mirosul inconfundabil al blocurilor suprapopulate si nesalubrizate.
Evacuarea chiriasilor, justificata de director prin necesitatea rentabilizarii societatii
Cele 22 de familii care s-au revoltat in instanta impotriva impunerilor din luna iunie ale proprietarului nu se bucura de nici o protectie legala. Din 1997, Electomontaj nu a mai incheiat cu locatarii nici un fel de contract individual de inchiriere. Fiind declarate locuinte de interventie, Legea 114 (a locuintei) nu le permite actualilor chiriasi cumpararea lor. In hatisul legislatiei specifice spatiilor de locuit, singura arma de lupta a contestatarilor sint chitantele prin care pot dovedi plata chiriei si dorinta acuta de a nu fi alungati din casele in care stau.
De cealalta parte, Eugen Cinteza, intransigentul director de productie al Trustului Electromontaj, venit de la Iasi sa faca regula in organizarea filialei de la Suceava, a justificat masura luata in luna iunie numai prin urgenta rentabilizare a societatii. El ne-a declarat ca din cele peste 80 de milioane cit cheltuie lunar Electomontaj Suceava, 85% din aceasta suma se duce pe intretinerea caminului din strada Bazelor nr.3, in timp ce din partea acestuia nu vin decit vreo 30 de milioane pe luna. In consecinta, ca orice agent economic hotarit sa se puna pe picioare, a hotarit ca birourile firmei sa se mute din sediul imens pe care il ocupa in prezent la parterul caminului cu pricina, sa-si instaleze centrala proprie si astfel sa reduca cheltuielile ce s-au facut pina acum cu doua imobile. Directorul Cinteza a completat ca in camin locuiesc prea putine persoane cu reale probleme sociale, locatarii au case in localitatile de unde au venit si ca multe camere au fost puse de chiriasi la dispozitia bazaristilor veniti din alte parti. " Cind am anuntat in presa ca Electromontaj face angajari, nici unul din ocupantii camerelor, care au lucrat la aceasta societate si care astazi sint someri, nu a venit sa se angajeze. In acest mod si-ar fi putut pastra si locuintele. Altii au oferit camerele pentru tot felul de mafioti care fac Bazarul. Nu am refuzat discutia cu cei implicati, dar nu in haita cum au preferat cei 22. In ce priveste procesul, acest act in instanta a fost cea mai mare greseala a celor care l-au initiat, pentru ca noi vom cistiga procesul cu argumentele pe care le avem. Nu mai pot sa dau inapoi, iar in ce priveste statutul caminului, treaba este deja hotarita", a declarat Eugen Cinteza. Familiile ce locuiesc in locuintele de interventie ale societatii Electomontaj, au cerut si ajutorul Primariei Suceava. Desi se cred indreptatiti sa-l primeasca, aceasta nu-i poate ajuta prea mult atit timp cit majoritatea nu au buletine de Suceava, si nu sint in asistenta municipalitatii. Ieri, cei impricinati asteptau serviciul specializat al Primariei sa intocmeasca la solicitarea lor o ancheta sociala care sa cuprinda dovada veniturilor lor si conditiile in care traiesc. (Daniela BEALE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii