Dupa o jumatate de an, predarea termoficarii catre CET a ramas nefinalizata

vineri, 16 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 Dupa o jumatate de an, predarea termoficarii catre CET a ramas nefinalizata

La sase luni dupa ce Sucursala Electrocentrale Suceava (CET) a intrat in stapinirea serviciului de termoficare al orasul nostru, protocolul de predare-primire a activitatii intre aceasta societate si ACET, nu a fost definitivat. In aceste conditii, optimismul primariei ca transferul de responsabilitate de la o societate la alta, cu tot ce implica el din punct de vedere tehnic si administrativ, va dura cel mult trei luni de zile s-a dovedit nejustificat. "Predarea-preluarea activitatii de termoficare de la noi catre CET a inceput prost si chiar daca s-au finalizat multe lucruri, actiunea nu are sanse sa se incheie prea curind", a declarat Rodica Nistor directorul economic al ACET. In acelasi context, ea a mentionat ca, pentru ca transferul sa se fi desfasurat in conditii optime, trebuia separat patrimoniul propriu al ACET-ului de cel al municipalitatii aflat doar in administrare. Astfel Primaria, respectiv Consiliul Local, ca proprietar dispus sa concesioneze, ar fi stiut cu exactitate ce poate da CET-ului si ce nu. Pentru ca nu s-a facut acest lucru, discutiile despre cui apartin de fapt punctele termice din Suceava sint inca un subiect pe cit de delicat, pe atit de fierbinte. Transformate in "mar al discordiei" destul de consitent, ele valorind dupa ultima evaluare aproximativ 25 de miliarde, punctele termice au doi stapini, unul mai inversunat ca celalalt. ACET-ul sustine ca acestea fac parte din patrimoniul societatii, iar ca Primaria sa le poata da CET-ului, trebuie sa le preia cu plata de la actualii proprietari. Primaria nu se arata dispusa sa scoata replicind ca aceste obiective apartinind retelei de termoficare sint proprietatea municipalitatii si ca atare nu poate cumpara ceea ce deja ii apartine.
Un alt aspect ramas neclarificat in urma predarii catre CET a termoficarii Sucevei este cel referitor la cine va suporta pierderea de 14 miliarde de lei, inregistrata de ACET anul trecut. Prin contractul pe care aceasta societate l-a avut cu Primaria, aceasta, din urma, in calitate de concedent se obliga sa suporte pierderile. Se pare insa ca, aplicind "politica strutului", Primaria se face ca a uitat, cele 14 miliarde raminind ca o ghiulea tot in spinarea ACET-ului. "Nu e normal sa suportam noi toate pierderile, atit timp cit altcineva este legal indreptatit sa o faca", ne-au declarat directorii acestei societati.
Pina in prezent, protocolul este apoape finalizat in ce priveste preluarea creantelor la energie termica de la cele 87 de asociatii de proprietari din Suceava si in preluarea, apoi concesionarea de catre Consiliul Local catre CET a bunurilor publice administrate pina la 1ianuarie 2000 de catre ACET, in valoare de peste 20 de miliarde de lei. Punind cap la cap, aceste demersuri, unele finalizate, altele inca in coada de peste, Stefan Groza, directorul ACET-ului a estimat ca sfirsitul anului 2000 va gasi tot neclarificata situatia transferului responsabilitatii termoficarii sucevene de la fostul la actualul administrator, situatie ce se va rasfringe asupra populatiei Sucevei si asupra confortului termic in iarna care vine. (Daniela BEALE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii