Golanii de cartier continua violentele impotriva elevilor

miercuri, 17 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 Golanii de cartier continua violentele impotriva elevilor

In ultima perioada a luat amploare fenomenul violentei asupra elevilor, atit in perimetrul scolilor cit si in exterior. Conducerea unitatilor de invatamint incearca sa evite acest fenomen prin angajarea diferitelor firme de protectie si paza, fapt ce pare in majoritatea cazurilor eficient.
In cursul zilei de luni, 15 ianuarie a.c., in jurul orei 20,30 un elev de la Colegiul National "Petru Rares" a fost acostat si agresat de un grup de indivizi imediat dupa ce a iesit de la ore. Prezenta colegilor de clasa si a prietenilor nu a reprezentat un impediment pentru agresori, care l-au batut cu bestialitate in fata acestora. "Am ramas in urma colegilor mei de clasa, iar un tip m-a batut pe umar pentru a ma atentiona. Cind m-am intors sa vad despre ce este vorba tipul m-a pocnit cu putere in ochi. Imediat dupa aceea inca patru sau cinci baieti pe care nu ii cunosc, au inceput sa ma loveasca cu violenta in stomac si in piept cu picioarele. Am scapat datorita colegilor mei care au strigat dupa ajutor. Nu inteleg de ce s-au legat de mine pentru ca nu mi-au cerut bani, cum se intimpla de obicei, totul a fost pentru distractia lor", am aflat de la S.T. Elevul este foarte speriat si de frica unor eventuale repercusiuni nu a fost ieri la scoala. Tot de la acest elev am aflat ca si alti colegi de-ai sai au trecut prin evenimente similare. "Tot in acest an doi baieti au fost batuti si li s-au furat ghiozdanele dupa ce au iesit din scoala", a incheiat S.T.
Parintii sint ingrijorati si vor cere ajutorul Politiei. "Am fost ingrozita cind l-am vazut intrind pe usa, avea o vinataie urita la ochi si era foarte palid. Va puteti inchipui ca nu am inchis ochii toata noaptea. Mi-a povestit ce s-a intimplat, dar m-am temut sa nu fie el cel care i-a provocat si am inceput o adevarata ancheta. Am sunat la colegii lui pentru a afla adevarul si mi-au confirmat ca fiul meu a fost batut fara nici un motiv de niste necunoscuti. Nu inteleg cum se pot intimpla astfel de lucruri si nimeni nu face practic nimic sa le impiedice. Voi depune o plingere la Politie pentru a fi sigura ca acesti indivizi nu vor mai ataca si alti copii", ne-a spus cu lacrimi in ochi mama tinarului agresat, ce prefera din motive lesne de inteles sa-si pastreze anonimatul.
Dupa angajarea unor agenti de paza, bataile s-au mai rarit
Directorul Colegiului National "Petru Rares", profesorul Gheorghe Eichorn, cunoaste acest caz, dar a declarat ca nu are nici un fel de autoritate in afara perimetrului scolii. "Stiu ce a patit un elev de la aceasta scoala, aseara, dar totul s-a intimplat dupa ce a iesit din curtea institutiei, eu neavind nici o autoritate. Pina cind Politia nu definitiveaza cazul nu pot sti mai multe amanunte. Avem o intelegere cu membrii Corpului Gardienilor Publici, care vin la iesirea din schimbul de seara sa ne ajute. Tot pentru a preveni astfel de incidente incuiem usile pe perioada orelor de curs, acestea fiind deschise doar in recreatii", a declarat profesorul Gheorghe Eichorn, director la Colegiul National "Petru Rares".
Cazul de la acesta scoala suceveana nu este singular, probleme de acest gen fiind inregistrate si in alte unitati de invatamint.
La Colegiul National "Mihai Eminescu", conducerea scolii cu sprijinul Comitetului de parinti a hotarit stringerea unor fonduri de la toti elevii pentru angajarea unor agenti de paza care sa supravegheze unitatea scolara in ansamblu. De la directorul-adjunct, profesoara Eugenia Paicu, am aflat ca inainte de a se lua aceasta hotarire s-au inregistrat multe cazuri de violenta asupra elevilor atit in incinta scolii cit si in drumul acestora spre casa. "Toate actele de violenta au avut loc spre seara. Doua dintre cele mai grave cazuri au avut ca scop o taxa de protectie pretinsa elevilor nostri de catre asa-zisii <baieti de cartier>. Numai intr-unul dintre cazuri indivizii au fost prinsi de Politie si amendati cu cite 1 milion de lei. Odata niste vlajgani au intrat pina in toaleta fetelor, unde au batut o eleva, lovind-o cu bestialitate de pereti. Fata a fost transportata de urgenta la spital. Din fericire pot spune ca nu am mai avut probleme dupa angajarea Corpului de paza", am aflat de la profesoara Eugenia Paicu, director-adjunct la Colegiul National "Mihai Eminescu".
La Grupul Scolar nr. 1, golanii de cartier erau la ei acasa pina cind conducerea acestei unitati de invatamint a angajat persoane care sa asigure protectie elevilor. Numarul cazurilor de voilenta asupra elevilor a scazut considerabil de la punerea in practica a acestei decizii. "Am avut si in cursul acestui an scolar sesizari de la elevi ca au fost agresati, dar mult mai putine decit in anii trecuti", ne-a declarat profesoara Domnica Josan, directoare la Grupul Scolar nr. 1 din cartierul Burdujeni.
Nici elevii de la Grupul Scolar nr. 2 nu au fost scutiti de tratamentul violent al grupurilor de scandalagii. Anul scolar trecut mai multi elevi de la aceasta scoala au fost batuti si doar interventia Politiei a stins conflictul. "Au intrat in scoala, au spart geamuri si au lovit elevii care au indraznit sa le stea in cale", a completat profesorul Sorin Golda, directorul Grupului Scolar nr.2. Si aici incidentele de acest gen sint mai rare de cind Comitetul de parinti a angajat agenti de paza, iar dupa cum ne-a declarat directorul scolii, in perioada imediat urmatoare vor avea si gardieni publici, care sa le asigure linistea.
Nu s-au inregistrat probleme semnificative nici la Grupul Scolar nr. 3 in ultima perioada. "Din luna octombrie a anului trecut am angajat o firma de protectie si paza care isi face treaba", am aflat de la profesoara Maria Corjin, directoare la Grupul Scolar nr.3.
Pentru a preveni acest fenomen, Centrul de Consiliere din cadrul Casei Corpului Didactic Suceava, organizeaza la Grupul Scolar nr. 1 o serie de intilniri cu elevii, ce au drept scop analizarea si evitarea violentei in scoala. (Cristina VIU, Isabel BEDREAGA)

Comentarii