Interzicerea cersetoriei, o solutie pentru "salubrizarea" Sucevei

joi, 10 mai 2001, 23:00
5 MIN
 Interzicerea cersetoriei, o solutie pentru "salubrizarea" Sucevei

Orasul Suceava este zilnic invadat de cohorte de cersetori. La portile bisericilor, in piete, pe trotuare si chiar la usile apartamentelor cersetoria a devenit un element sumbru in peisajul urbei. Despre formele pe care le-a imbracat aceasta "meserie", sociologii care studiaza fenomenul ar putea scrie tratate intregi, despre cum a aparut, cum si de ce se mentine aceasta practica si despre cum ar putea fi eradicata cersetoria. De la hirtie pina la realitatea de pe strada este insa cale lunga, haitele de zdrentarosi de toate virstele continuind sa sufoce trecatorii cu milogeala lor cintata in refrene care mai de care mai induiosatoare. Ciunti, schilozi, jumatati de om tirindu-se pe tot felul de suporti, mimi perfecti ai unor handicapuri inchipuite, boschetari, copii soiosi abia coboriti de la tita mamei, batrini uscati de bautura si foame, mame de 14 ani cu prunci rahitici in brate, dar si chipuri joviale, imbujorate de sanatate au napadit Suceava "profesind" cu mina intinsa o meserie cel putin la fel de veche ca prostitutia.
80% dintre acestia sint insa cersetori flotanti, veniti la produs din localitati limitrofe Sucevei, unii dintre ei practicind o scrupulozitate identica cu cea a frecventarii unui loc de munca autentic. Parafrazind un alt adevar consacrat, am putea spune ca fiecare comunitate are cersetorii pe care-i merita. Saracia ii sileste pe multi oameni sa renunte la mindrie si sa aleaga cersitul ca ultima posibilitate de supravietuire. Dar la fel de adevarat este ca aceasta indeletnicire a devenit in ultimii ani o prolifica industrie de care beneficiaza o mina de smecheri. Ei predau "cursurile" incepatorilor, coordoneaza cu succes adevarate retele si tot ei dispun zonele de operare si suma zilnica ce li se cuvine.
Se pare insa, ca modul lor de organizare este mult mai solid ca orice tentativa a politistilor si a altor autoritati locale de a stopa fenomenul sau macar de a-l minimaliza. Unele administratii din tara au facut un pas important si au interzis cersetoria prin hotariri ale deliberativului. Este cazul orasului Vatra Dornei sau al Clujului, unde "meseriasii" cu mina intinsa s-au rarit considerabil.
Viceprimarul Vornicu: "Eu consider ca, pentru a obtine efectul scontat, este necesara o lege organica"
Despre necesitatea initierii unei actiuni similare si la Suceava am cules pentru cititori parerile citorva consilieri locali. Majoritatea vad interzicerea cersetoriei la nivel local ca pe o masura cel putin la fel de necesara ca si salubrizarea strazilor urbei, dar altii cred ca pina cind masura nu va avea putere de lege organica, ar fi o risipa de efort.
Consilierul Constantin Sofroni, presedintele comisiei sociale din cadrul Consiliului Local, considera util un proiect de hotarire privind interzicerea cersetoriei, dar nu poate scapa de structura sa de sociolog aprofundind tema: "Cersetoria este un fenomen social rezultat din imposibilitatea de rezolvare a situatiei familiale a unor cetateni. In acelasi timp, este si o mentalitate a altora de a trai din nemunca. Daca pentru prima categorie am putea constitui programe de integrare sociala, pentru cea de-a doua nu putem interveni decit prin demonstratii practice de aplicare a legii. In actuala conjunctura politia nu dispune de un cadru legal eficient si ca urmare este necesar un act administrativ care sa interzica cersetoria si sa cuprinda masuri in acest sens aplicabile de catre inspectorii Primariei, gardieni publici etc".
Viceprimarul Corneliu Vornicu este insa convins ca fenomenul nu poate fi eradicat printr-o masura locala, ci doar printr-o lege organica. "Eu consider ca pentru a obtine efectul scontat, este necesara o lege organica. In acelasi timp sint de parere ca fenomenul nu va disparea atit timp cit nivelul de trai se va mentine sub limite decente. Daca se va initia totusi o masura radicala, ea trebuie sa fie in stare sa atinga mafia cersetoriei, pe cei care stau in spatele celor ce intind mina pe strada. Ei sint principalii vinovati de faptul ca cersetorii reusesc sa se intinda intr-un oras intreg. O hotarire de Consiliu Local in acest sens mi se pare greu de pus in aplicare".
Consilierul Lorand Erce a declarat pe aceeasi tema: "Eu sint un tip radical. O masura de interzicere a cersetoriei este necesara si binevenita, indiferent la ce nivel este ea luata. Sincer, nu sint foarte induiosat de zecile de oameni care cersesc pe la toate colturile, dar daca mi se intimpla, incurajarea lor cu o pomana de citiva lei nu mi se pare o rezolvare. Sint doar solutii pe termen scurt care nu rezolva nimic. Interzicerea cersetoriei, impletita legal cu programe de protectie sociala, ar face cu siguranta din Suceava un oras mult mai frumos si curat".
Consilierul Mihai Creteanu a fost si mai transant: "Este dezgustator acest tablou cu cersetori la tot pasul. Se impune de urgenta un act cu putere de lege, daca avem pretentii sa intram in Europa. E drept ca uneori cei cu adevarat sarmani provoaca induiosare, dar pentru acestia exista solutii de integrare. Daca se face un efort atit de mare pentru ciinii comunitari, se poate face inca unul si pentru saracii care cersesc".
Consilierul Constantin Margineanu este sigur ca o initiativa locala in sensul interzicerii cersetoriei nu are nici un efect: "O hotarire de Consiliu Local nu rezolva problema. Azi ii stringi, ii alungi si miine cersetorii sint din nou la locurile lor. Am vazut cersetori in toate orasele lumii pe care le-am vizitat, deci nu e numai problema noastra. Rezolvarea ei va cadea totusi in sarcina unei legi centrale care sa actioneze in special asupra celor care dirijeaza din umbra fenomenul si cistiga de pe urma lui. O hotarire pe plan local n-ar oferi decit un paleativ la acesta problema, dar fara efecte cu adevarat importante".
Consilierul Mihai Airinei subscrie initierii unei masuri urgente din partea administratiei locale, dar care insa nu se poate descurca singura: "Cersetoria este un flagel al societatii si este de competenta organelor locale sa se poata gindi si emite un act in stare s-o interzica. Problema este foarte complexa si trebuie analizata de mai multe institutii, dar implicarea administratiei locale este obligatorie, atit in cazul celor care cersesc de nevoie, dar mai ales in cazul celor care profita de pe urma cersetoriei". (Daniela BEALE)

Comentarii