La iarna, jumatate din suceveni nu vor primi apa calda si caldura

marți, 22 august 2000, 23:00
3 MIN
 La iarna, jumatate din suceveni nu vor primi apa calda si caldura

Termoelectrica Bucuresti a anuntat ca toti consumatorii rau platnici nu vor avea la iarna nici apa calda, nici caldura. Vestea a venit sub forma unui comunicat prin care toti cei vizati sint informati ca nu le vor fi innoite contractele de furnizare si in consecinta pot sa-si ia adio in sezonul rece 2000-2001 de la toate serviciile oferite de sucursalele locale.
In cazul orasului Suceava, acest lucru presupune ca aproximativ jumatate din locuitori, concentrati in special in cartierele Burdujeni si Obcini, cu cele mai mari datorii, vor ingheta la iarna in apartamente fara speranta ca administratia locala va mai putea muia inima producatorului sa furnizeze caldura si in apartamentele care nu si-au platit datoriile. Fara contracte incheiate cu CET-ul, acesta din urma se spala pe miini de orice obligatie si poate alege debransarea. Cetatenii cu datorii mari sint deja la popreala infruntind canicula fara apa calda, chiar daca restul orasului are deja apa calda dupa terminarea reviziei anuale a retelelor termice.
Desi tonul comunicatului cu care Termoelectrica Bucuresti a bagat spaima de inghet in toate orasele tarii este transant si fara interpretari, Ovidiu Dumutrescu, directorul general al SE Suceava a incercat sa mai indulceasca tonul referitor la ce ne astepta la iarna. "Daca se va produce o minune si vom avea combustibil, nimeni nu va sili populatia la inghet. Dar cum minunea nu prea vedem sa apara, nu vad ce rost are sa incheiem alte contracte cu cei care nu le-au respectat nici pe cele inca in vigoare si nu au platit pentru ce li s-a furnizat. Restantele mari la plata din partea tuturor consumatorilor, au creat o situatie financiara foarte grea care nu ne permite achizitionarea de combustibili. Regulamentul ne permite ca in cazul datoriilor mai mari de 60 de zile sa apelam la debransari si la rezilierea contractului cu partenerul. Dupa cum se constata, am inceput deja cu debransarile la apa calda, iar daca situatia ne va impune, vom continua si cu cele de la caldura", a declarat directorul general al CET.
Mai grav va fi ca efectul acestor masuri drastice vor repercuta in continuare si asupra sucevenilor care si-au platit datoriile. La Suceava contractele cu producatorul si furnizorul de energie termica sint incheiate la nivel de asociatie, iar restrictia se va aplica fara departajari intre consumatorii cu plata la zi si cei restantieri. Directorul Dumitrescu ne-a declarat ca isi asuma riscul unor eventuale probleme in acest caz, dar ca tehnic, debransarea nu se va putea face decit in cel mai fericit caz pe bloc sau scari de bloc.
Intr-o situatie dificila vor fi la iarna si scolile din municipiul Suceava care datoreaza CET-ului 8,5 miliarde de lei. Inscriindu-se la loc de frunte pe lista rau-platnicilor, sint in aceeasi postura de a nu le mai fi innoite contractele de furnizare, iar zeci de mii de elevi sa-si desfasoare cursurile la iarna in clase intepenite de frig.
In prezent, la CET Suceava, in depozitele de pacura si carbune bate vintul, iar alimentarea cu gaz este in pericol de a fi sistata. Incasarile de la consumatori continua sa vina la fel de anemice, iar directorul Ovidiu Dumitrescu a afirmat ca realitatea cu care Suceava se va confrunta la iarna trebuie perceputa din timp, pentru ca populatia sa-si ia masurile necesare. (Daniela BEALE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii