La Scoala Iacobeni, elevii invata la opait

miercuri, 20 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 La Scoala Iacobeni, elevii invata la opait

Temperaturile atmosferice sint din ce in ce mai scazute, iar multe scoli din mediul rural nu pot asigura minimum de caldura pentru elevi, din cauza lipsei banilor. Primariile si consiliile locale, in grija carora se afla scolile, nu se implica suficient, motivind si ele la rindul lor, bugetul restrins.
Primaria din Iacobeni nu a platit, dupa cum declara directorul Grupului Scolar, prof. Marcu Krujoci, nici o factura pe anul acesta, datoriile ridicindu-se la 105 milioane de lei, iar cele cinci scoli si doua gradinite ce apartin de centrul bugetar Iacobeni nu au de la inceputul anului scolar curent electric, iar de combustibil pentru iarna nici nu poate fi vorba. "Nu avem absolut nimic pregatit pentru iarna. Speram sa rezolvam problema curentului electric, pentru a ne putea desfasura activitatea de invatamint. Avem promisiuni din partea Primariei si a Consiliului Local ca se va reglementa situatia in cel mult doua saptamini, dar nu mai credem nimic. Copiii invata ca pe vremea bunicii, fara lumina", a declarat directorul Grupului Scolar Iacobeni, prof. Marcu Krujoci.
De centrul bugetar Brosteni apartin 12 unitati de invatamint, din care 6 sint gradinite. Pina la acesta data s-a achizitionat combustibil pentru iarna in proportie de 30% din cantitatea necesara, nefiind bani sa se procure in totalitate. "Am avut conturile blocate de catre Primarie o perioada si n-am putut face nimic. Cu banii pe care i-am avut, am achizitionat combustibil lemnos si mai avem aproximativ 8 tone de combustibil lichid ramase de anul trecut, dar aici iarna e mai lunga decit in alte parti si trebuie sa ne pregatim serios", ne-a relatat directorul Grupului Scolar Brosteni, prof. Gheorghe Pancu.
Nici scoala de la Vadu Moldovei nu sta mai bine in ceea ce priveste situatia aprovizionarii cu combustibil pentru iarna. "Am avut si inca avem probleme financiare, si din acest motiv am procurat combustibil lemnos doar in procent de 20% din necesar", ne-a declarat directorul scolii, prof. Ioan Andrei.
Scolile din comuna Udesti au achizitionat combustibil pentru iarna intr-un procent de 50%. De acest centru bugetar apartin 10 unitati de invatamint. "Folosim numai combustibil lemnos, iar la aceasta ora putem spune ca stam binisor. Ne descurcam si noi cum putem, si incercam sa ne gospodarim singuri", ne-a declarat directoarea scolii din Udesti, prof. Cristina Romaniuc.
Copiii care invata la scoala din Cirlibaba vor avea un pic de caldura la iarna, pentru ca, aici, s-a procurat combustibil in proportie de 70%. Cei care locuiesc insa, in satele din zona, vor trebuie sa parcurga prin zapada aproximativ 12 km pentru a ajunge la scoala, deoarece internatul scolii, care altadata gazduia elevii navetisti, este inchis din lipsa de fonduri. "Internatul scolii nu mai functioneaza de un an de zile, din cauza ca nu avem bani. Bursele elevilor, care pina acum ajutau foarte mult, sint de 100.000 lei pe luna, iar aceasta suma nu poate acoperi cheltuielile de cazare si masa. Pe timpul iernii multi copii nu vin la scoala din cauza frigului si a zapezii, si de aici numarul mare de nescolarizati" ne-a povestit directoarea scolii din Cirlibaba, prof. Ana-Maria Iliut. (Cristina VIU)

Comentarii