La Spitalul din Radauti se moare cu zile

joi, 26 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 La Spitalul din Radauti se moare cu zile

Un control efectuat recent de Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate (CJASS) Suceava la Spitalul Municipal Radauti a scos la iveala foarte multe nereguli. Aspectele negative sesizate de echipele de control ale CJASS privesc atit activitatea medicala cit si cea economico-financiara. Cele mai multe dintre abateri care demonstreaza fara drept de apel haosul din sistemul sanitar au fost constatate in sectiile cele mai importante si anume Obstetrica-Ginecologie, Pediatrie, Chirurgie, Cardiologie, Interne si Pneumoftiziologie.
Astfel, in ceea ce priveste linia de garda Obstetrica-Ginecologie s-a constatat ca pe masa ginecologica pentru consultatii se fac si intreruperile de sarcina la cerere, fapt care jeneaza activitatea asistentei de urgenta si a consultatiei la internare. La Pediatrie, inspectorii CJASS au sesizat ca Camera de Garda care in afara faptului ca nu dispune de dotarea necesara nu are nici macar trusa de medicamente si instrumentar. Aici, nu se acorda tratamente de urgenta, cazurile fiind trimise in sectie si de abia in acest loc se incepe tratamentul. Ca si cum toate astea nu ar fi de ajuns, Camera de Izolare si Stabilizare se utilizeaza in alte scopuri, respectiv magazie sau arhiva neavind aspectul unui salon de spital in folosinta.
O situatie similara a fost inregistrata si la linia de garda Interne. Aceasta are o dotare sumara, nu are electrocardiograf, un stimulator cardiac, aparate care nu ar trebui sa lipseasca sub nici o forma. Pe deasupra, nici la acest nivel nu se actioneaza pentru inceperea tratamentului de urgenta sau stabilizarea bolnavului.
Zapaceala totala si la Chirurgie
La sectia de Chirurgie, foarte multe foi de observatie nu aveau consemnat rezultatul radiologic desi radiografiile au fost efectuate. De asemenea, aici se gaseau internati foarte multi bolnavi cu probleme de Ortopedie, cu toate ca in spital exista o sectie cu acest specific.
Un aspect care a nemultumit Casa de Asigurari de aceasta data din punctul de vedere al banilor care se cheltuiesc aiurea este acela ca in sectiile de Interne si Cardiologie nu se fac internari partiale ci doar internari continue, foarte multe de lunga durata. De exemplu, durata medie de spitalizare la sectia de Boli Interne este de 9,25 de zile, mult mai mare decit durata medie optima pe tara conform normelor si contractului semnat care este de 8,81. In acelasi timp, se folosesc medicamente foarte scumpe desi acestea ar putea fi inlocuite cu altele mai ieftine.
Durata mare de spitalizare care nu este pe placul CJASS a putut fi constatata si la Sectia de Pneumoftiziologie. Aici lucrurile stau insa prost si din alte puncte de vedere, mult mai importante. Unul dintre acestea este programul medicului sef de sectie care se suprapune cu programul de lucru din ambulatoriu. Lipsa de cadre medicale s-a intilnit si la linia de garda a spitalului vechi unde activitatea specifica se face de catre medicul de garda la chemari de la domiciliu, pe profil, lucru total inadmisibil.
Majoritatea problemelor sint de natura birocratica
Lucruri deosebit de grave au fost constatate la laborator. Aici, probele pentru analizele recomandate de medici se trimit in sticlute cu niste biletele volante pe care se scrie doar numele bolnavului si analizele cerute. Pe ele nu se mentioneaza diagnosticul, numarul foii de observatie, iar semnatura si parafa medicului de salon sau sef de sectie lipsesc cu desavirsire. Aceste bilete risca sa se piarda sau sa se incurce, cazuri care nu au fost putine. Nimeni nu pare insa sa se sinchiseasca de acest lucru.
Referitor la abaterile si neregulile pe care echipele de control ale CJASS le-au constatat la Spitalul Municipal Radauti am incercat sa stam de vorba si cu conducerea unitatii. Cum directoarea Doina Bolohan nu putea fi gasita pina luni, 30 octombrie, am luat legatura cu cel care ii tinea locul si anume doctorul Dumitru Botnar. Iata si opinia acestuia vizavi de problemele gasite la unitatea la care lucreaza: "Neregulile gasite nu sint grave. Ele nu sint greseli medicale, de diagnostic sau de tratament. Sint simple probleme legate de instructiunile care apar pe parcurs de la nivel central in ceea ce priveste calitatea de asigurat. La control nu a iesit in evidenta ceva deosebit. Lumea cauta si atunci cind intri in amanunte… Majoritatea problemelor sint de natura birocratica, medicii mai uita sa puna cite o semnatura. Dotare insuficienta, deoarece banii pentru investitii sint putini. Despre celelalte lucruri nu stiu nimic. Vinovati consider ca sint pacientii care nu sint deloc informati si vin fara carnet de asigurat sau bilet de trimitere".
Presedintele Casei Judetene de Asigurari, dr. Ioan Mihetiu, spune ca nu are dreptul sa-i sanctioneze pe cei responsabili de neregulile constatate dar ca a propus luarea unor masuri. "Noi nu putem decit sa imputam niste bani cheltuiti aiurea sau sa nu onoram ceea ce s-a consumat cu bolnavii internati care nu sint asigurati. Avem posibilitatea sa calculam si sa retragem din buget sumele respective. De asemenea, daca s-au facut achizitii de medicamente sau materiale sanitare ilegale nu onoram factura respectiva si sesizam Garda Financiara sau Curtea de Conturi. Masura pe care putem sa o luam in final este rezilierea contractului. Directia de Sanatate Publica si Colegiul Medicilor au mai multa putere si ar trebui sa se implice suficient acolo unde sint aspecte legate de functionalitate, de circuit si sa ia masuri", a precizat dr. Ioan Mihetiu. (Cristina TURCU)

Comentarii