O pagina web trimite un sucevean in America

marți, 02 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 O pagina web trimite un sucevean in America

ThinkQuest – pasaport pentru America
La numai 20 de ani, suceveanul Viorel Condria are deja in buzunar pasaportul pentru America. Tarim ramas al tuturor posibilitatilor, chiar si dupa consumarea tragediei din 11 septembrie a.c. Tarim spre care Viorel va pleca peste nu foarte mult timp, gratie unui mai mult decit fericit concurs de imprejurari. Favorizat, se va vedea, chiar de un concurs.
Cu doi ani in urma, firma suceveana Assist Software a organizat o conferinta de lansare a concursului international de creare de pagini web educationale ThinkQuest 2000. La conferinta a fost prezent si Viorel Condria, iremediabil indragostit de calculatoare inca din vremea gimnaziului. Ideea de a participa la prestigioasa competitie introdusa, anul trecut, pentru prima oara in Romania, i-a suris din prima clipa. Asa ca s-a grabit sa se inscrie, mai ales ca, avind deja virsta maxima admisa in concurs, despre o a doua sansa nu mai putea fi vorba. Acesta a fost primul pas.
Sprijinit de firma Assist, care de altfel a monitorizat desfasurarea concursului pentru judetele Suceava si Botosani, tinarul face al doilea pas. Cauta si gaseste, prin intermediul chat-ului, parteneri de lucru, respectiv doi la fel de tineri americani. Incep imediat negocierile legate de alegerea temei proiectului. Se opteaza la inceput pentru pictura, dar in cele din urma are cistig de cauza muzica, pasiunea comuna a celor trei.
Zarurile sunt cu adevarat aruncate dupa aproximativ sase luni de munca pe brinci, cind proiectul, respectiv pagina web cuprinzind o enciclopedie muzicala, este gata si ia calea Americii, unde urmeaza a fi clasificata. Calvarul celor sase luni e de acum, desigur, o amintire. Ore de nesomn, epuizare fizica, absente si probleme la scoala, instrainarea de prieteni plus facturile piperate de la Romtelecom. Dar totusi, dincolo de toate, pasiunea si vointa de a se numara printre invingatori.
Escala la Geneva
Vestea cea mare soseste in septembrie 2000. Viorel Condria si echipa sa se numara printre finalistii concursului ThinkQuest 2000, alesi din aproape 7 mii de echipe. Drumul spre America pare deschis, dar prima escala e la Geneva, in martie 2001, cind are loc festivitatea de premiere.
Totul in Elvetia, incepind cu cazarea si terminind cu ultimul amanunt organizatoric se invirte in jurul impecabilului. Cit despre premii, ele sunt de 15, 10, respectiv 5 mii de dolari cit se poate de americani pentru ocupantii primelor trei locuri (platina, aur, argint), urmatorilor doi clasati oferindu-li-se, drept recompensa burse de studii in strainatate.
Festivitatea de premiere se desfasoara la Institutul de Fizica Cuantica din Geneva, locul de nastere si leaganul web-ului. Viorel Condria urca pe podium, echipa sa clasificindu-se a treia la categoria web design si adjudecindu-si astfel argintul. Si, fireste, dreptul la o bursa de studii in America.
Toate drumurile duc la Washington
Visul lui Viorel Condria de a cuceri America prin ascutimea mintii a devenit realitate. Studentul de la Facultatea de Calculatoare din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare" din Suceava s-a inscris deja la George Mason University din Washington DC, sustinind si un dificil examen de limba engleza al carui rezultat il va afla peste putin timp. Nu-si face insa probleme in privinta acestui rezultat, asa ca, deocamdata, daca nu toate drumurile, sigur toate gindurile duc spre America. „Bursa pe care am cistigat-o este pentru timp nelimitat, spune Viorel. Perioada de studii la facultatea la care m-am inscris e de cinci ani dar daca mai vreau sa mai fac inca trei facultati am dreptul sa le fac acolo, obligatiunea de plata fiind pe termen nelimitat."
Intrebat, dintr-o fireasca si explicabila curiozitate, daca va ramine definitiv in America, Viorel Condria spune ca-i place sa creada ca se va intoarce, cel putin deocamdata nebatindu-l alte ginduri. Se pot intimpla si pot interveni multe, spune el, dar, pina una alta, „acum cel putin stiu sigur ca vreau sa ma intorc."
Cit despre deja amintitul „pasaport" pentru America – pagina de web care a obtinut locul trei la ThinkQuest, concurs la care s-au inscris peste 20 de mii de tineri din intreaga lume, cea mai buna prezentare i-o face insusi autorul. E drept, e cu foarte mare si absolut deloc justificata modestie: "Pagina se vrea o enciclopedie muzicala axata pe muzica clasica. Este structurata pe parti bine definite – compozitori, instrumente, teorie muzicala si o parte unde fiecare vizitator isi poate trimite o solicitare sau un comentariu. Pagina nu este nici prea simpla, nici prea complexa si cred ca ceea ce am facut, am facut destul de bine. Ne-am ferit sa punem prea multe in ea, ajungind la concluzia ca daca punem prea mult n-o sa prea avem vizitatori. Oricum, pagina poate fi in orice moment reactualizata si noi inca o intretinem." (Tina ONIGHI)

Comentarii