"Razboiul" celor 18 zile

duminică, 01 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 "Razboiul" celor 18 zile

Angajarea avocatului iesean Mihail Vlasov de catre magnatul sucevean Severin Tcaciuc a coincis cu declansarea unui adevarat razboi in vederea obtinerii eliberarii clientului sau. In cele 18 zile ale "mandatului" sau, Mihail Vlasov a bombardat institutia Parchetului si Justitia suceveana cu nu mai putin de 8 cereri sau plingeri de tot felul. Daca la acestea se va adauga si un recurs pe care Vlasov il mai poate formula la Tribunalul Suceava, rezulta ca odata la doua zile a actionat pentru a-l scoate pe Severin din arestul IJP Suceava. Primul impact pe care aparatorul miliardarului sucevean l-a avut cu organele de ancheta s-a vrut si unul soc. Dintr-un singur foc, Vlasov a depus conducerii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava patru doleante. In doua dintre aceste cereri se solicita revocarea masurii de arestare preventiva si, respectiv revocarea mandatului de arestare si punerea lui Severin in libertate sub control judiciar. O alta cerere viza recuzarea procurorului care instrumenteaza cazul. In fine, cea de a patra solicitare a lui Vlasov se indrepta impotriva actului medico-legal prin care se certifica faptul ca magnatul sucevean poate suporta regimul de detentie. Contestind veridicitatea acestuia, avocatul iesean a dorit efectuarea unui supliment de expertiza, lucru care de altfel s-a si petrecut. Dupa analizarea tuturor acestor cereri, conducerea Parchetului a avut o singura reactie: Severin Tcaciuc a ramas in arest. Odata cu pierderea razboiului dus impotriva Parchetului, Vlasov si-a reorientat tirul spre justitie. Aici a fost depusa in prima instanta o plingere impotriva ordonantei procurorului din 26 mai a.c. prin care s-a luat masura de arestare preventiva a lui Severin Tcaciuc. Raspunsul nefavorabil al Judecatoriei Suceava a fost atacat cu recurs la instanta imediat superioara ierarhic, Tribunalul Suceava. Numai ca, si magistratii de aici au avut aceeasi parere ca a colegilor de la Judecatorie, astfel incit magnatul sucevean a ramas in continuare in arestul IJP Suceava. La propunerea reprezentantilor Parchetului, pe 25 iunie a.c. instanta a prelungit mandatul de arestare emis pe numele lui Severin cu inca 30 de zile. Incheierea de sedinta a fost atacata cu recurs de Vlasov la Tribunal, nu inainte insa de a depune o cerere de recuzare a judecatorilor acestei institutii. Ambele actiuni au fost sortite esecului, astfel incit iminenta punere in libertate a lui Severin, idee vehiculata in unele medii ale Sucevei, a ramas deocamdata o himera.
Tuturor acestor chichite avocatesti li s-au adaugat diferite alte stratategme menite a se finaliza in acelasi fel, cu eliberarea miliardarului sucevean. Una dintre ele a fost depunerea la dosar a unei cereri de aminare a procesului prin care se judeca unul dintre recursuri pe motiv ca Vlasov sufera de astm bronsic si nu se poate prezenta in instanta pentru a-si apara clientul. O mica neatentie din partea judecatorilor ar fi insemnat indeplinirea telului declarat al aparatorului lui Severin.
Razboiul mediatic declansat de Vlasov impotriva celor care ancheteaza ramificatiile afacerilor necurate ale lui Severin a fost deosebit de dur pina acum. In opinia lui Vlasov, in timp ce Severin este o victima a masinatiunilor locale, toate celelalte persoane implicate in solutionarea cazului sint murdarite si fac parte dintr-o conspiratie numita generic "mafie". Este vorba despre persoane din Garda Financiara, Politie, Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava si magistrati din instantele locale. In opinia avocatului Vlasov, toate aceste institutii si-au dat mina pentru a-l distruge pe Severin Tcaciuc. Finalul cercetarilor, care nu poate fi prea indepartat, va dovedi cu siguranta cine face parte din mafie si cine este de cealalta parte a baricadei. Pina una alta, noi credem ca justitia suceveana a reactionat corect in cazul "Severin". (Sandrinio NEAGU)

Comentarii