Speculantii omoara cultivatorii de cartofi din Suceava

marți, 17 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Speculantii omoara cultivatorii de cartofi din Suceava

Judetul Suceava nu a fost la fel de afectat de seceta din acest an cum au fost majoritatea judetelor tarii. Nici inundatii nu au fost si nici caderi de grindina care sa compromita definitiv culturile. In acest fel se explica faptul ca pe terenurile cultivate cu cartofi in judetul nostru, totalizind peste 28.000 de hectare, s-a obtinut o productie medie de 15 tone la hectar. Productia nu este foarte mare dar, daca se tine cont de nivelul la care se face agricultura in Romania ultimilor ani, este satisfacatoare. Practic, daca pretul pe piata al cartofilor ar fi fost cel de anul trecut, de 2000 – 2200 de lei pentru un kilogram, cultivatorul si-ar fi putut acoperi, cu un mic profit, cheltuielile facute pentru cultivarea acestui produs agricol. La mijlocul lunii septembrie, cind campania de recoltare a cartofilor era la debut, pretul de achizitie se stabilise undeva in jurul sumei de 2500 de lei pentru un kilogram, un pret socotit avantajos de catre cultivatori. In numai o luna de zile insa, timp in care localitatile rurale din judet au fost efectiv asaltate de angrosisti veniti din toate colturile tarii, pretul kilogramului de cartofi a scazut la 1800 de lei.
21 de milioane de lei investiti, 19 milioane obtinuti din vinzarea cartofilor
Inginerul Gavrila Bucur, inspector de specialitate in cadrul Directiei Agricole Suceava, ne-a prezentat un exemplu de calcul al cheltuielilor necesare pentru cultivarea unui hectar de cartofi, cu respectarea minimala a conditiilor de infiintare si intretinere a culturii. Astfel, pentru un hectar de cartofi, un producator agricol a cheltuit in acest an, in medie, 21 de milioane de lei. Ponderea o reprezinta cheltuielile materiale – saminta, ingrasaminte, substante pentru combaterea bolilor si daunatorilor, care reprezinta circa 83% din aceasta suma. Mai trebuie spus ca s-a pornit in efectuarea calculului de la preturile existente in momentul efectuarii lucrarilor ori achizitionarii produselor necesare infiintarii si intretinerii culturii. Astfel, in toamna anului trecut, aratura pentru un hectar de teren costa 800.000 de lei in conditiile in care, in momentul de fata, pretul acestei lucrari costa un milion de lei. De pe suprafata cultivata s-a obtinut o productie de 16 tone/hectar din care 10,5 tone o reprezinta cartofii vandabili. Valorificind aceasta productie la pretul de 1800 de lei/kilogram, cit ofera speculantii, nu se poate obtine mai mult de 19 milioane de lei, cu doua milioane de lei mai putin decit suma investita in cultivarea unui hectar de cartofi.
"Cartofii sint cumparati de la Suceava cu 1800 de lei si sint vinduti la Bucuresti cu 4500 de lei kilogramul. Cine cistiga de aici? Speculantul care muta cartofii dintr-un loc in altul. Intr-o luna de zile el isi face afacerea, cistiga dublul pretului cu care cumpara cartofii de la tarani iar acestia nu se aleg cu nimic dupa munca lor de un an intreg", afirma reprezentantul Directiei Agricole. Mai mult, speculantii care se infiinteaza la portile cultivatorilor, prin sate, pe linga faptul ca ofera un pret de nimic, sint si extrem de exigenti cu calitatea produsului achizitionat. Se intimpla in multe cazuri ca taranii sa trebuiasca sa sorteze inca o data cartofii, in fata angrosistului. Producatorii agricoli, din lipsa de solutii mai avantajoase, accepta cu toate acestea conditiile impuse de speculanti. (Neculai ROSCA)

Comentarii