Vlad Ciobotariu-Boer doreste anularea recursului jurisdictional in legatura cu afacerea "Codreanca"

miercuri, 11 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Vlad Ciobotariu-Boer doreste anularea recursului jurisdictional in legatura cu afacerea "Codreanca"

Fostul inspector scolar general, profesorul Vlad Ciobotariu-Boer, a trimis o cerere Consiliului de Administratie din cadrul Inspectoratului Scolar Suceava prin care solicita reanalizarea hotaririi de a declara recurs jurisdictional impotriva sentintei nr. 96 din 15 decembrie 2000 a Camerei Jurisdictionale a Curtii de Conturi Suceava, in legatura cu afacerea "Codreanca". De asemenea, fostul inspector scolar general solicita in cererea adresata Consiliului de Administratie ISJ ca "Inspectoratul Scolar al Judetului Suceava sa retraga recursul jurisdictional initiat, inregistrat la sediul institutiei cu nr. 730 din 22.02.2001, pe motivul incompetentei initiatorului si a lipsei motivatiei necesare sustinerii acestui demers si adresarea de scuze publice pentru prejudiciile morale si materiale create mie prin antrenarea acestui demers necugetat si publicitatea facuta acestuia".
In recursul jurisdictional inregistrat la Curtea de Conturi Suceava, conducerea ISJ, prin persoana inspectorului scolar general, profesorul Mihai Vitcu, se mentioneaza ca, "deoarece exista un prejudiciu cert si actual, o fapta culpabila, chiar din culpa usoara, si o legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu, sint intrunite conditiile raspunderii civile delictuale".
Fostul inspector scolar general, profesorul Vlad Ciobotariu-Boer, impreuna cu Emilian Bohateret, fost contabil sef si Traian Botic, fost consilier juridic in cadrul ISJ, sint obligati la plata despagubirilor civile in suma de aproximativ 2 miliarde lei, reprezentind prejudiciu cauzat bugetului ISJ. Profesorul Vlad Ciobotariu-Boer isi motiveaza astfel cererea: "Desi ISJ era parte in procesul amintit (calitate procesuala) avind dreptul initierii unui astfel de demers, reprezentantul institutiei fiind numit ca urmare a unui fals al Ministerului Educatiei si Cercetarii, acesta pierdea calitatea de drept. De asemenea, nici noul Consiliu de Administratie nu poate acoperi aceasta ilegalitate fiind insusi constituit ilegal, fara respectarea procedurilor prevazute de lege. Astfel, atit inspectorul scolar general cit si membrii Consiliului de Administratie sint sub incidenta participarii directe sau a complicitatii la savirsirea infractiunilor de uz de fals, uzurparea de calitati oficiale si abuz in serviciu in dauna persoanelor si chiar a statului. Pozitia Inspectoratului Scolar nu se justifica nici intr-un fel fiindca pe perioada judecarii litigiului in cauza a sustinut prin reprezentantii sai legali ca nu a fost prejudiciat in nici un fel prin aplicarea Ordonantei Guvernului nr.10 in judetul Suceava si nici bugetele centrelor de executie bugetara din invatamintul sucevean".
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, prin persoana inspectorului scolar general, profesorul Mihai Vitcu, nu este de aceeasi parere, considerind ca este dreptul Inspectoratului Scolar sa-si apere interesele. "Inspectoratul Scolar avea dreptul si abligatia de a inainta recurs jurisdictional in termen de 15 zile de la comunicarea sentintei Camerei Jurisdictionale a Curtii de Conturi Suceava. Am primit deja citatie pentru prima sedinta pe data de 19 aprilie a.c., iar o eventuala retragere a recursului este tardiva. Voi pune in discutie aceasta problema in prima sedinta a Consiliului de Administratie. In legatura cu celelalte aspecte semnalate, consider ca sint de competenta Ministerului Educatiei si acolo trebuie sa caute raspuns profesorul Ciobotariu-Boer", a declarat profesorul Mihai Vitcu, inspector scolar general in cadrul ISJ Suceava. (Cristina VIU)

Comentarii