Toata lumea la analize!

Subtitlu

joi, 05 octombrie 2006, 23:39
4 MIN
 Toata lumea la analize!

Toti cetatenii, asigurati si neasigurati, vor fi obligati sa isi faca din proprie initiativa analizele incepind cu luna viitoare. Si asta gratis, deoarece costul analizelor va fi suportat din banii proveniti din colectarea „taxei pe viciu”. Daca in Occident, de ani buni, oamenii sint obligati sa isi faca analizele periodic, in caz contrar pierzindu-si calitatea de asigurat, in Romania acest lucru se intimpla in premiera, la initiativa Ministerului Sanatatii. Scopul este acela de a evalua starea de sanatate a tututor romanilor, dar, mai important, de a depista afectiuni in stare incipienta, astfel incit bolile in stadii grave sa fie prevenite si tratarea pacientilor sa coste incomparabil mai putin. Cine nu isi face analizele poate fi obligat, la fel ca in strainatate, sa suporte costul tratamentului in cazul in care mai tirziu va fi diagnosticat cu o boala care ar fi putut fi depistata din timp si tratata cu costuri mult mai mici.
Analizele doar la laboratoare de stat
Programul analizelor obligatorii este prevazut a incepe in luna noiembrie. Potrivit ministrului Nicolaescu, termenul de finalizare ar fi luna decembrie 2007. In tot acest timp, atit persoana asigurata cit si cea neasigurata va trebui sa se prezinte la medicul de familie. „Fiecare pacient va avea o fisa medicala in functie de virsta, copil, adult, persoana de virsta a III-a. In urma unei discutii, acesta se va indrepta spre laboratoare pentru a efectua setul de analize prevazut in programul ce urmeaza sa apara. Ulterior, pacientul se va intoarce la medicul de familie si, pe baza rezultatelor, se vor lua masuri de prevenire in cazul in care se constata ca persoana prezinta risc pentru o anumita boala”, a declarat dr. Dan Pletea, vicepresedintele Societatii Medicilor de Familie Iasi. Programul „Analize obligatorii” abiliteaza doar laboratoarele de stat pentru a efectua acest set de analize. „Am auzit zvonuri ca programul ar fi demarat mai tirziu pentru ca ar urma sa fie organizate licitatii pentru a alege laboratoarele private ce vor participa la program. Nu e adevarat, si tin sa fac o clarificare importanta: doar laboratoarele de stat vor fi implicate in program”, ne-a declarat ieri, telefonic, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Pentru ca aceasta initiativa sa devina cunoscuta, reprezentantii Ministerului Sanatatii vor trimite fiecarui cetatean cite o scrisoare de informare. Prin aceasta, atit asiguratii cit si neasiguratii vor afla despre pasii pe care trebuie sa-i urmeze pina vor ajunge sa-si ia buletinul de analize de la laborator.
Care sint analizele?
Cum setul de analize minimal ce va trebui efectuat de fiecare nu a fost inca definitivat, medicii de familie au detaliat pentru ce ar trebui sa fim pregatiti. „In primul rind, se vorbeste de efectuarea hemoleucogramei, pentru prevenirea anemiei si a bolilor de singe. Se va efectua si testul de glicemie, pentru a sti daca persoana este supusa riscului de a face diabet. Apoi, ni s-a mai spus despre doua teste, uree si creatinina, al caror scop este urmarirea bunei functionari a aparatului urinar. Se are in vederea si testarea nivelului colesterolului, pentru a preintimpina aparitia bolilor cardiovasculare. Si, in cele din urma, se ia in considerare si efectuarea testului acidului uric, pentru prevenirea instalarii bolii numite guta, si a sumarului de urina, pentru a descoperi eventuale afectiuni renale. Cu siguranta, se vor lua si probe hepatice”, a detaliat dr. Tania Bernstein, presedintele Societatii Medicilor de Familie Iasi. De asemenea, programul ia in calcul si efectuarea unui test Papanicolau, in cazul femeilor, pentru depistarea precoce a cancerului uterin. Unul din scopurile principale ale acestei initiative este de a identifica persoanele cu risc de a dezvolta boli precum cele cardiovasculare si diabetul. Prin intermediul acestui program, bolnavii cronici vor fi depistati la timp si apoi vor fi inclusi in programe speciale de tratament. „Este un program foarte complex. Eu nu am auzit de un program similar national, sustinut de stat, in strainatate”, a spus dr. Vasile Cepoi, director executiv al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Statul cheltuie 500.000 lei cu fiecare roman
Programul de analize obligatorii va costa in jur de 10.000 miliarde lei vechi anual, adica 280 milioane de euro. Cit priveste suma ce va fi alocata pentru fiecare pacient, ramine de vazut. „Noi (n.r. – medici de familie impreuna cu reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate) am calculat un tarif de 10-12 euro per pacient. Dar asta depinde de cit de consistenta va fi suma provenita din colectarea taxei pe viciu. Pina cind nu vor aparea prevederile programului, nu putem afirma cu siguranta ca aceasta este suma”, a mai spus dr. Dan Pletea. Vasile Cepoi crede ca pentru un pacient costurile se apropie de 500.000 lei vechi. Medicii estimeaza ca rezultatele acestui program se vor vedea peste citiva ani, in cazul in care acesta se va bucura de continuitate. „Practic, peste citiva ani vor fi mai putini bolnavi. Se va sti situatia din punct de vedere economic, preventia va fi mai eficienta, se vor cheltui mai putini bani pe seama reducerii numarului de cazuri grave”, a completat dr. Tania Bernstein. Insa medicii se intreaba daca toti cei 800.000 de locuitori, cit numara judetul nostru, se vor prezenta la analize. „Ultima data, pe vremea lui Ceausescu, cind femeile erau obligate sa se prezinte pentru a face testul Papanicolau, prezenta la nivel national a fost de 67%. Romanul nu este obisnuit sa aiba grija de sanatate. Se prezinta la spital atunci cind nu mai poate de durere. Practic, prin acest program s-ar putea realiza si o educare a populatiei in a veghea asupra sanatatii inainte de a fi prea tirziu si costisitor”, a incheiat dr. Dan Pletea.

Comentarii