Un caz ce umple Iasul de revolta

Subtitlu

vineri, 30 noiembrie 2007, 23:51
10 MIN
 Un caz ce umple Iasul de revolta

Totodata, numerosi parinti si-au exprimat temerea ca si copiii lor ar putea pati astfel de orori, din moment ce infractori cu trecuturi ingrozitoare s-ar mai putea gasi in libertate pe strazile Iasului, la fel ca violatorul din Nicolina. "Sa iesim cu totii in strada, poate se schimba ceva!", indemna un iesean. "Sa se reintroduca urgent pedeapsa cu moartea!", au cerut la unison foarte multi ieseni, desi acest lucru, din punct de vedere politic, nu mai este posibil in Romania. Cum au decurs insa procesele lui Feraru? Si-au facut cei responsabili datoria? Ce spune, cuvint cu cuvint, legea? "Ziarul de Iasi" a declansat o ampla ancheta jurnalistica, pentru a vedea cine s-ar putea face vinovat de lasarea in libertate a acestui descreierat. Cu atit mai mult cu cit, cel putin teoretic, uzind de acelasi mecanism defect al Justitiei romanesti, acum ar putea fi in libertate pe strazi si alti infractori infricosatori precum Mihai Feraru. 

 

Ieri, in jurul orei 10, Mihai Feraru a fost adus de doi politisti la Tribunalul Iasi si bagat direct in sala de judecata. Timp de aproximativ o ora, atit avocatul tinarului, cit si procurorii au incercat sa aduca cit mai multe argumente impotriva arestarii sau lasarii in libertate a tinarului. Cum acesta a refuzat sa dea vreo declaratie, judecatorul s-a retras pentru deliberare.

Numai jumatate de ora i-a trebuit magistratului sa constate ca sint destule probe in acuzarea tinarului: a decis ca el sa fie arestat pentru 29 de zile. Insa avocatul apararii a facut recurs.

"Inca din primavara anului trecut, datorita multiplelor fapte antisociale comise pe fondul bolii de care sufera si a consumului accidental de alcool, familia a solicitat instantei internarea medicala. Am declarat deja recurs impotriva masurii de arest preventiv", a precizat Adrian Gosler, avocatul lui Feraru.

Cum a fost scos de dupa gratii

In februarie anul trecut, Mihai Feraru a mai violat o studenta, tot in Nicolina si exact in acelasi mod. O prima expertiza medico-legala a stabilit atunci ca Feraru avea discernamint in timpul savirsirii faptei. El a fost arestat preventiv, insa avea sa iasa repede de dupa gratii. Avea sa fie ulterior condamnat la 7 ani, in prima instanta, procesul fiind si acum pe rol, in apel.

Avind in vedere numeroase afectiuni de care sufera Feraru si desele internari la diferite spitale, avocata apararii a cerut atunci o alta expertiza medico-legala. Aceasta trebuia sa stabileasca cu exactitate daca tinarul poate fi tratat in sistemul penitenciar, el suferind de "acumulare de infiltratii sanguine in zona cerebrala".

"Necesita supraveghere medicala continua, tratament medicamentos igieno-dietetic si interventie neurochirurgicala. Se recomanda intreruperea executarii pedepsei pe o perioada de trei luni, timp in care va fi internat in spitalul de Neurochirurgie al Ministerului Sanatatii in vederea efectuarii interventiei chirurgicale", se precizeaza in concluziile expertizie medico-legale.

Astfel, pe 30 mai 2006, dupa trei luni de stat in arest preventiv, instanta a dispus ca lui Mihai Feraru sa ii fie revocat mandatul de arestare pentru 29 de zile, mandat ce, in mod sigur, ar fi fost prelungit altfel. "Din expertiza medico-legala reiese cu claritate ca este necesara tratarea inculpatului intr-un spital de specialitate. Dispunem punerea de indata in libertate a inculpatului", precizeaza judecatorii in incheierea de sedinta din mai 2006.

"Atunci, Parchetul a pus concluzii de respingere a cererii de punere in libertate", se apara acum Cornelia Prisecaru, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi.

De atunci, Mihai Feraru este liber prin oras: s-a mai prezentat doar la un singur termen de judecata, din zece. In schimb, avocata apararii a depus la dosar mai multe bilete de internare si externare de la Spitalul de Psihiatrie Socola si Spitalul de Neurochirurgie.

La un moment dat, Feraru a fost dus la Spitalul de Psihiatrie Socola chiar de politisti, medicii internindu-l deoarece era periculos pentru familie, la plingerea unui membru.

Judecatorul Aurel Dublea: "Legea nu este clara"

Judecatorul a mai solicitat o expertiza medico-legala, care sa stabileasca daca Mihai Feraru se poate sau nu prezenta la proces. Cu toate ca rezultatul a indicat ca tinarul poate veni la instanta, el a fost tot scump la vedere.

"Judecatorul putea sa il aresteze din nou, in conditiile in care el nu se prezenta la termenele de judecata. Insa daca inculpatul aduce acte doveditoare ca nu se poate prezenta, judecatorul nu are ce face. In cazul acesta, expertiza medico-legala spunea ca se recomanda intreruperea executarii pedepsei pentru o perioada de trei luni. Insa, de obicei, aceste recomandari se fac in cazul persoanelor condamnate definitiv. In cazul mandatelor preventive de arestare, legea nu este clara, nu se precizeaza ca dupa o perioada trebuie arestat din nou", a admis neclaritatile din lege Aurel Dublea, judecator al Curtii de Apel.

In sfirsit, la inceputul acestui an, magistratii Tribunalului Iasi l-au condamnat pe Mihai Feraru la 7 ani de inchisoare, pentru viol. Avocata apararii a facut apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iasi, unde se afla si acum pe rol. Aici s-a dispus efectuarea unei noi expertize medico-legale.

"Mihai Feraru prezinta tulburarea organica a personalitatii cu manifestari impulsive discomportamentale de aspect antisocial, deficienta mintala usoara (coeficient de inteligenta 64). Fapta a fost savirsita cu discernamint. Comisia recomanda obligarea sus-numitului la supraveghere si tratament de specialitate neurologic si psihiatric in conditii de ambulatoriu", se precizeaza clar in raportul de expertiza.

"Clientul meu este un om bolnav, aspect sustinut si de medici, si are nevoie de tratament de specialitate. Daca va fi trimis la inchisoare, are toate sansele sa moara. Daca tot a savirsit o fapta, poate fi dus si tratat la o unitate de specialitate", a declarat Mihaela Popa, avocata care il reprezinta pe Mihai Feraru in primul caz de viol.

Seful IML: "Dupa 3 luni trebuia sa se intoarca in arest"

Actul care a stat la baza deciziei judecatorilor de a-l pune in libertate in 2006 pe Mihai Feraru a fost intocmit de medicii legisti ieseni. Insusi seful Institutului de Medicina Legala (IML), prof. dr. Vasile Astarastoae, a semnat in primavara anului 2006, impreuna cu dr. Demetra Pandele, un certificat medico-legal care arata ca boala infractorului nu putea fi tratata in sistemul penitenciar si ca avea nevoie de internare la un spital civil.

"In anul 2006 a fost eliberat un certificat medico-legal in care i s-a recomandat internarea in spital pentru interventie chirurgicala. Toate acestea insa nu trebuiau sa depaseasca termenul de trei luni. Cu alte cuvinte, dupa trei luni, in care ar fi trebuit sa se ingrijeasca, el trebuia sa se intoarca in arest", a precizat prof.dr. Vasile Astarastoae, directorul Institutului de Medicina Legala.

Din punct de vedere moral, da. Legal insa era o mare problema, si care nu era a IML, ci a instantei: mandatul de arestare vechi fusese revocat, iar legea spune ca un altul nu se poate emite decit daca cel in cauza lipseste nemotivat de la termene. Ceea ce, se pare, nu era cazul. O astfel de situatie absurda, in care chiar si un criminal feroce putea fi lasat liber pe strazi, avea sa fie indreptata de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta, abia in septembrie 2006, dupa episodul similar al eliberarii lui Omar Hayssam.

Un "curriculum vitae" infricosator

Bestia care a socat un intreg oras prin faptele sale este arhicunoscut in lumea medicala. Medicii de la Neurochirurgie il stiu inca de acum sapte ani, cind Mihai Feraru a fost adus la ei cu un cui in frunte. Atunci, el le-a povestit medicilor cu lux de amanunte cum a fost prins si batut de trei indivizi. Mai mult, tot cei trei i-ar fi batut un cui de 4 cm in frunte. A fost la un pas de moarte, dar a scapat.

De la prima internare, din 2000, Mihai Feraru a mai ajuns de zeci de ori pe miinile medicilor de la Neurochirurgie din cauza infectiilor pe care le-a avut. Mai mult, dr. Florin Gramada, neurochirurg, sustine ca Feraru si-a mai bagat singur alte cuie in cap, ceea ce i-a provocat infectii la os si la creier. "Prima data a fost tratat ca un caz foarte complicat, aflat la un pas de moarte. Dupa acesta, el a mai ajuns in spital in nenumarate rinduri, cu supuratii", a declarat dr. Gramada.

Si dr. Victor Dimov l-a tratat pe Feraru. "L-am avut ca pacient de mai multe ori, din cauza infectiilor si complicatiilor survenite dupa ce i-a fost batut cuiul in cap", a spus dr. Dimov. Medicii de la Spitalul de Psihiatrie "Socola" l-au avut de asemenea ca pacient. Diagnosticul acestora a fost de tulburare organica de personalitate cu tip impulsiv exploziv cu manifestari antisociale. Cu toate acestea, expertizele psihiatrice prin care a trecut bestia din Nicolina au aratat ca acesta a avut discernamint atunci cind a comis faptele.

Anchetatorii spun ca Mihai Feraru se afla in atentia lor de aproape opt ani. In anul 2000 a ajuns in fata politistilor de doua ori pentru furturi din masini. Intr-unul dintre dosare, sentinta pronuntata de magistrati a fost de trei ani si patru luni inchisoare, iar in cealalta cauza, de doi ani. Ambele cu executare. In urma cu aproape doi ani, barbatul a mai fost implicat intr-un caz tras la indigo dupa cel pentru care a fost arestat ieri. A violat o vecina in acelasi mod. Victima a fost luata din fata blocului, bagata cu forta in lift, batuta si violata, apoi tilharita.

"Lasat in libertate, poate crea probleme oricind. Lasarea lui in libertate reprezinta un risc pentru comunitate. Sufera de tulburari de comportament, afectiuni care nu trebuie sa fie neaparat de natura psihica, dar care il afecteaza si din punct de vedere al vietii sexuale", spune comisarul sef Liviu Zanfirescu, seful Politiei iesene.

Anchetatorii mai spun ca, in prezenta factorilor excitanti (cum a fost in cazul de fata consumul de alcool), tinarul nu isi poate controla impulsurile emotionale. Intrebat cum de un asemenea om se poate plimba liber pe strazile Iasului, seful Politiei s-a ferit sa faca vreun comentariu.

"Nu putem noi comenta deciziile instantei. Intr-un astfel de caz, toata munca este concentrata aici jos, la nivelul politiei si procurorilor. Decizia finala, care pina la urma priveste libertatea unui om, nu ne apartine. In cazul primei condamnari, au existat expertize care spun ca are afectiuni ce nu pot fi tratate in sistemul penitenciar", a spus comisarul sef Zanfirescu.

Fuga lui Hayssam, posibila din cauza aceleiasi deficiente a legii

Punerea in libertate a lui Mihai Feraru din motive medicale are un precedent celebru la nivel national, tras parca la indigo din punct de vedere legislativ. De altfel, acest lucru a fost indreptat ulterior de Guvern, insa inainte de eliberarea lui Feraru din arest.

La inceputul anului 2006, instanta a revocat mandatul de arestare preventiva a lui Omar Hayssam si a dispus inlocuirea masurii cu interdictia de a nu parasi tara. Hayssam suferea de cancer la colon, iar in luna ianuarie a aceluiasi an fusese supus unei interventii chirurgicale, tratament ce nu putea fi facut in reteaua medicala penitenciara. Avocatii apararii cerusera eliberarea pentru ca acesta sa poata fi tratat intr-o clinica de specialitate din Romania.

Aflat in libertate, Hayssam a fugit din tara la sfirsitul lunii iunie 2006. Ulterior, procurorii au constatat ca afectiunile de care acesta suferea se vindecasera. La scurt timp dupa iesirea din tara a lui Hayssam, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta, in septembrie 2006, prin care a abrogat articolul privind intreruperea arestului din motive medicale.

"In cazul in care, pe baza actelor medicale, se constata ca cel arestat preventiv sufera de o boala care nu poate fi tratata in reteaua medicala a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, administratia locului de detinere dispune efectuarea tratamentului sub paza permanenta in reteaua medicala a Ministerului Sanatatii Publice", prevede noul articol 1391 din Codul de Procedura Penala. Articol care insa nu era in vigoare in mai 2006, cind ieseanul Mihai Feraru a beneficiat de revocarea masurii de arestare pe motive medicale.

Reactii dure ale iesenilor

Cazul revoltator al bestiei din Nicolina care a stat in libertate a revoltat un oras intreg. Reactii ca "Sa iesim cu totii in strada" sau "Cerem pedeapsa cu moartea" au fost foarte des intilnite in reactiile postate si pe forumul editiei electronice a "Ziarului de Iasi".

Pe linga asta, iesenii au acuzat si sistemul judiciar, care l-a ajutat pe Feraru sa umble liber pe strazi desi avea antecedente infricosatoare. "Inainte de toate, bravo politistilor ca l-au prins. Mai departe, este o mare rusine pentru sistemul roman de justitie faptul ca acest om era in libertate si a recidivat. Raspunderea apartine in intregime celui care i-a semnat dispozitia de punere in libertate", spune un iesean.

O ieseanca, ce a semnat "O mama", crede ca "pedeapsa cu moartea e prea putin si scapa usor. Trebuie o viata in care sa sufere. Violatorii, si in special cei de copii, ar trebui sterilizati sa nu aiba parte de urmasi".

Solutiile nu au intirziat sa apara din partea cetatenilor. "Sint profund indignat de ce i s-a intimplat fetitei, dar mai indignat sint de faptul ca, desi s-a stiut de comportamentul acestei BESTII, a fost lasat liber pe strazi. Trebuia dus sub escorta la un spital, unde sa faca tratamentul, si apoi bagat din nou in inchisoare, nu lasat liber pe strazi. Sau, de ce nu a fost internat la Socola sub paza, unde sa fie tratat?", se intreaba un alt iesean.

O alta solutie este vazuta in "minim 30 de ani de puscarie cu 12 ore de munci grele. Exact cum muncesc, exploatati, multi romani in strainatate pentru a-si cistiga mincarea de zi cu zi". Nu au lipsit nici temerile. "Daca cumva agresorul este pus in libertate pentru o scurta perioada (ceea ce, sa recunoastem, este foarte posibil), individul poate sa se duca sa violeze pe cine vrea, fara retinere, fiindca legea romaneasca nu cumuleaza pedepsele, ci doar o aplica pe cea mai mare", observa Cristina.

Comentarii