Unii elevi au aflat deja notele „secrete” de la matematica

miercuri, 17 decembrie 2008, 01:57
3 MIN
 Unii elevi au aflat deja notele „secrete” de la matematica

Elevii au terminat tezele. Ieri a fost ultima testare care i-a vizat doar pe elevii de clasa a opta: proba la alegere dintre istorie si geografie. Scolarii vor avea insa de asteptat notele pina anul viitor. Asta nu inseamna ca nu vor cunoaste macar aproximativ cum s-au descurcat. "La noi, la matematica, nu s-au afisat inca notele, dar stim ca cea mai mica nota din clasa este 7. Ne-a spus doamna diriginta. Asteptam corectura de la centrul de evaluare. Probabil ca vom afla oficial miine sau poimiine notele", a declarat un elev de clasa a opta de la Liceul "Vasile Alecsandri".

Scolarii si-au pus in functiune tot sistemul de relatii al lor si al parintilor pentru a afla mai repede notele. Daca cei mai multi stiu dinainte notele de la prima corectura, aceea a profesorului de la clasa, pentru unii dintre ei, nici afisarea notelor nu va reprezenta o surpriza. "Am inteles ca mi-a ramas nota pusa de profesoara noastra, adica 10", a spus un alt elev, tot de la "Alecsandri", dar care are mama "apropiata sufleteste" de un dascal din comisia de corectare.

Cit despre tezele de ieri, elevii se arata optimisti. "A fost usor. La noi in scoala doar 8 elevi au dat la istorie. Noi intr-o ora terminaseram deja", a spus o eleva care era printre putinii elevi care a sustinut teza la istorie.

"Elevii au fost foarte atenti la citirea cerintelor. Multe dintre cerinte puteau fi rezolvate doar din citirea documentului care a fost pus la dispozitie. Apoi, in acest an nu a mai existat si subiect de analiza. Notele elevilor vor fi cel mai probabil bune, pentru ca cerintele au fost de nivel mediu si conform programei din semestrul intii", a declarat inspectorul de istorie, Lacramioara Iordachescu.

Elevii care au sustinut teza la geografie au avut insa ceva mai multa bataie de cap. "Nu au fost usoare si nici grele, insa elevii trebuiau sa fie foarte atenti, chiar de la prima grila", este de parere profesorul de geografie Dorin Fiscutean.

Elevilor le-a dat de gindit mai ales ultimul subiect, lucru admis si de dascali. "Dificultate usor sporita prezinta subiectul VI in care li se cere elevilor sa explice anumite aspecte ale cadrului natural,  modul de formare a unor subunitati de relief – grindurile din Delta, precum si proportionalitatea reliefului Romaniei. Este subiectul care necesita stabilirea unor corelatii logice intre notiunile invatate si probabil subiectul care va face departajarea intre notele de 9 si 10. Nota de trecere se va putea obtine doar din rezolvarea corecta a primelor doua subiecte. Chiar daca subiectele sint accesibile tuturor elevilor, mentionam ca volumul materiei care trebuia parcursa, conform programei scolare, pe primul semestru este destul de mare, fiind vorba practic de tot relieful Romaniei", a incheiat inspectorul de geografie, Mihaela Leseniuc.

La tezele de ieri au absentat in total 377 de elevi, ceea ce face ca procentajul elevilor prezenti la teze sa fie la ambele discipline aproximativ egal, de peste 95%. Nici un elev nu a fost eliminat pentru ca ar fi incercat sa copieze.

Elevii care au ratat prima etapa a sustinerii tezelor cu subiect unic se pot prezenta pentru sustinerea verificarilor de la sfirsitul semestrului intii in perioada speciala 12-19 februarie. La a doua sesiune a tezelor cu subiect unic pentru semestrul intii se pot prezenta doar elevii care au absentat la tezele din decembrie, si nu cei care au obtinut note sub nivelul de trecere.

Comentarii