Inceput de an scolar, cu reforma dupa ureche

joi, 31 august 2000, 23:00
4 MIN
 Inceput de an scolar, cu reforma dupa ureche

Astazi, cind clasicul clopotel va trezi invatamintul romanesc din letargia vacantei, elevii profesorii si parintii vor lua cu asalt scolile si liceele, curiosi sa afle ce surprize le mai rezerva, in acest an scolar, reforma lui Marga.
Printre certitudini se numara si faptul ca foarte putine unitati scolare vor garanta sanatatea elevilor pe durata cursurilor. Daca la 1 septembrie 1999, doar 277 de scoli din 836 obtinusera autorizatia sanitara de functionare, acum, numarul acestora s-a redus considerabil. Cu doua zile in urma, doar 17 unitati vasluiene au intrat in legalitate din acest punct de vedere. Printre acestea se numara scolile generale 3, 5, 7, 9 din Vaslui, Scoala Brodoc, Gradinita nr. 6 cu program prelungit Vaslui, Grupul Scolar de Cooperatie, Cresa 9 Birlad, scolile si gradinitele din Dumesti si Todiresti.
Desi, conform datelor existente la Directia de Sanatate Publica, situatia este dramatica, anul scolar va debuta bine-mersi si in acest an. Ca si in anii precedenti, unele scoli vor primi autorizatiile dupa 1 septembrie sau nu le vor primi deloc. Aceasta situatie dateaza de mai multi ani, dar nici una dintre autoritatile judetene nu s-a aratat prea ingrijorata. Conform declaratiilor mai-marilor acestui judet, procesul de invatamint nu poate fi oprit cu una, cu doua.
In primele zile de scoala, liceenii nu vor avea manuale
O alta surpriza rezervata elevilor este dotarea cu manuale. Daca pentru invatamintul primar si gimnazial manualele sint gratuite, pentru liceeni situatia difera, acestia fiind nevoiti sa-si cumpere singuri cartile. Pe linga faptul ca trebuie sa scoata din buzunarul parintilor cam jumatate de milion, liceenii nu prea stiu ce sa-si cumpere.
Este cunoscut episodul de anul trecut cind elevii clasei a IX-a au facut cunostinta cu "alternativele", dupa prima vacanta de la sfirsitul lui octombrie. Mihai Catana, profesor de matematica si director-adjunct la Liceul "Stefan Procopiu" a declarat ca impreuna cu colegii a rasfoit nu mai putin de 16 manuale de clasa a X-a.
Manualul ales va fi prezentat elevului, dar acesta nu poate fi obligat sa-l si cumpere. Urmeaza centralizarea cererilor pe liceu, trimiterea comenzilor catre edituri. Insa livrarile nu sint chiar asa de prompte cum s-ar dori.
"Am comandat anul trecut un manual, comanda mare – citeva sute de bucati – si am asteptat o luna jumatate. Sistemul nu functioneaza prea bine. Sintem la inceput si facem dupa ureche, cum credem ca e bine. Se mai intimpla ca dupa ce iti alegi un manual sa iti para rau dupa altul care trateaza anumite capitole mai bine" a spus profesorul Catana.
Un alt criteriu de care profesorii mai tin seama este costul. Pretul mediu al unui manual este in jur de 50.000 lei, dar sint si manuale care costa peste 200.000 lei.
Capacitatea si bacalaureatul se dau altfel
Elevii care au inceput anul trecut gimnaziul, aflati acum in clasa a VI-a reprezinta o promotie de "pionierat": ei vor fi primii care vor "testa" invatamintul obligatoriu de noua ani.
Nici adolescentii care vor incepe miine clasa a XII-a nu sint scutiti de surprize. Cind vor absolvi liceul, in vara anului 2001, vor avea, pentru prima data, posibilitatea sa opteze pentru un anumit tip de bacalaureat: traditional, profesional si international.
Pentru bacalaureatul traditional – care este identic cu cel sustinut pina acum – vor opta absolventii care vor dori sa isi continue studiile in universitati. Absolventii liceelor industriale si de meserii care vor dori sa profeseze in specializarea pe care au urmat-o sau sa isi continue studiile in colegii de acelasi profil, vor putea sustine bacalaureatul profesional. Tinerii care vor avea diploma de "bac" profesional nu vor avea insa dreptul sa urmeze studii universitare.
Bacalaureatul international va asigura absolventilor o echivalare a diplomelor cu cele ale absolventilor din statele europene.
Tot incepind cu 2000/2001, absolventii de gimnaziu si de liceu vor sustine examenele de sfirsit de ciclu – capacitatea si bacalaureatul – la nivel regional. Pentru a asigura o evaluare unitara a elevilor la cele doua examene hotaritoare pentru cariera ulterioara a acestora, capacitatea si "bac"-ul vor fi organizate la nivel de centre judetene.
Cresc salariile profesorilor
Angajatii din invatamint vor primi, incepind de miine, salarii mai mari. De la 1 septembrie, coeficientul de multiplicare dupa care se calculeaza salariile de baza ale profesorilor va creste de la 800.000 lei la 900.000 lei.
Majorarea salariala este prevazuta de Ordonanta nr. 24/2000, emisa in urma protestelor profesorilor de la inceputul acestui an.
La rindul lor, angajatii personalului nedidactic vor primi, de luna viitoare, salarii mai mari cu 20%. Ordonanta nr. 8/2000 stabileste o crestere a salariilor personalului TESA cu 80% in acest an, in doua etape: cu 60% incepind cu aprilie si cu 20% din septembrie.
Majorarea de miine va aduce, atit dascalilor, cit si personalului nedidactic, vreo doua-trei sute de mii de lei in plus la salariu. Astfel, un profesor debutant, care avea un salariu de incadrare brut de 1.540.000 lei, va primi 1.732.500 lei. Un profesor cu gradul I si o vechime de 30 de ani la catedra va avea un salariu de baza de 2.660.400 lei, fata de 2.364.800 lei, cit a primit de la 1 aprilie 2000.
Un invatator debutant va fi incadrat cu salariul de 1.609.200 lei, fata de 1.430.400, cit au primit colegii sai din aceeasi categorie pina acum.
La aceste salarii de baza se adauga sporurile pe care cadrele didactice le primesc conform legilor in vigoare: ora de dirigentie (10%), sporul de solicitare neuro-psihica (3% pentru fiecare transa de vechime, ce poate ajunge la 33% pentru profesorii cu vechime de peste 40 de ani), spor de stabilitate (pentru profesorii cu cel putin 10 ani continuitate in invatamint), salariul de merit (15%) si gradatia de merit (20%).
In acelasi ritm se vor mari si lefurile personalului nedidactic din scoli: un contabil categoria a treia, care primea pina acum un salariu intre 905.000 si 960.000 lei va primi in jur de 1.200.000 lei. (Paul TEODOR, Emilia CHISCOP)

Comentarii