Profesorii sint hotariti sa lase cataloagele in rastel

miercuri, 16 iunie 1999, 23:00
5 MIN
 Profesorii sint hotariti sa lase cataloagele in rastel

Desi, neoficial, unii profesori au acceptat sa dea consultatii elevilor din anii terminali, in scolile si liceele vasluiene, marea majoritate a dascalilor erau si ieri, 16 iunie, organizati in pichete de greva.
Dupa cum ne-au informat liderii sindicali locali, greva va continua si astazi, 17 iunie. Cele trei uniuni sindicale judetene, "Didactica" Vaslui, Uniunea Judeteana a Sindicatelor din Invatamint (UJSI) Vaslui si "Tutova" Birlad, au organizat ieri, separat, intilniri cu liderii din scoli si licee. Tema discutiilor a fost, in principal, acordul elaborat in cadrul negocierilor din 15 iunie intre conducatorii federatiilor sindicale din invatamint si reprezentantii Guvernului.
Sorin Tiplea, liderul "Didactica", afiliata la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), ne-a declarat ca marti, 15 iunie, in sedinta Consiliului Liderilor FSLI, s-a hotarit adoptarea unei decizii privind semnarea acordului, doar in urma consultarii tuturor sindicatelor afiliate la aceasta organizatie. "Didactica" Vaslui, in urma dezbaterilor de ieri, considera ca nici una din problemele de fond ale invatamintului, pentru care s-a declansat acest conflict de munca, nu se rezolva prin proiectul de acord din 15 iunie.
"Sindicalistii din judetul Vaslui afiliati la FSLI sint pentru continuarea conflictului, dar se vor supune hotaririi majoritatii, urmare a exprimarii punctelor de vedere ale tuturor judetelor" ne-a declarat Tiplea. El a precizat ca membrii "Didactica" au ajuns la concluzia ca fiecare punct din proiectul de acord reprezinta fie obligatii ale cadrelor didactice, la care acestea nu se pot angaja in plina desfasurare a conflictului de munca, fie sint prevederi legale, care "in mod ciudat, au ajuns sa fie garantate de persoane ce se considera mai presus de lege".
In ce priveste modul de recuperare a activitatilor didactice, suspendate pe perioada grevei, Sorin Tiplea a mentionat ca astazi, 17 iunie, va avea loc o intilnire, pe aceasta tema, a sindicalistilor vasluieni cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui.
Constantin Rupa, liderul UJSI Vaslui, ne-a declarat ca in cadrul acestei Uniuni Sindicale, parerile sint impartite: "Unii vor, altii nu vor sa continue greva."
Birladenii vor boicota examenele de admitere si de bacalaureat
Sindicatul Invatamint "Tutova" din Birlad a primit un fax in care era prezentat un proiect cadru redactat in urma intilnirii din 15 iunie intre liderii celor patru federatii sindicale din invatamint si reprezentantii Guvernului. Acest acord, insa, a avut darul de a spori iritarea sindicalistilor din invatamint.
Mircea Marinescu, liderul Sindicatului Invatamint "Tutova" Birlad, ne-a declarat: "In acest acord nu s-au convenit decit unele aspecte care se incadreaza deja in legile in vigoare. Ni se propune sa reluam cursurile incepind cu data de 18 iunie, sa asiguram desfasurarea examenelor de admitere si bacalaureat, urmind ca negocierile sa reinceapa odata cu 5 iulie. Guvernul se angajeaza sa gaseasca solutii pentru problemele nerezolvate, dar nu se specifica care sint acestea. Fata de punctele cuprinse in acord, membrii Consiliul Zonal Birlad al sindicatului nostru, intrunit intr-o sedinta astazi dimineata (miercuri, 16 iunie n.r.), s-au aratat profund nemultumiti de stadiul solutionarii revendicarilor si au hotarit ca nu exista conditii pentru ca greva sa fie suspendata."
Mircea Marinescu ne-a mai spus ca dascalii birladeni sint hotariti sa nu inceteze greva decit daca vor primi garantii ferme ca pina pe 25 iunie, se vor da diferentele salariale pentru lunile septembrie, octombrie si noiembrie 1998 si ca dupa rectificarea de buget din luna august, vor primi al treisprezecelea salariu.
Daca aceste revendicari nu vor fi solutionate, cadrele didactice locale au hotarit sa nu participe la examenul de admitere in liceu. Ele sint decise sa mearga pina la a boicota si examenul de bacalaureat si sa treaca la "inghetarea" acestui an scolar.
Vineri, 18 iunie, Consiliul Zonal al Sindicatului Invatamint "Tutova" Birlad se va intruni intr-o noua sedinta. Principalul punct de pe ordinea de zi va fi constituirea unor pichete de greva in fiecare institutie de invatamint birladeana, pentru a se asigura ca nici un cadru didactic nu va participa la examene.
"Nu cedam pina nu vedem banii pe masa"
Cei 45 de reprezentanti ai profesorilor huseni n-au mai ajuns la Bucuresti, asa cum se stabilise, pentru ca mitingul care trebuia sa aiba loc ieri a fost anulat. Au fost la Bucuresti, totusi, liderii de sindicat Cristinel Popa (Liceul Cuza-Voda) si Ioan Poghirca (Scoala nr. 1 si 13 gradinite), care au stat la masa tratativelor cu primul-ministru Radu Vasile, Decebal Traian Remes, ministrul Finantelor si alti reprezentanti ai guvernului. Ei au facut parte din delegatia Federatiei Nationale a Sindicatelor "Spiru Haret".
Dupa o ora de discutii cu guvernul si inca doua ore la sediul federatiei, cei doi lideri s-au intors la Husi cu un gust amar: "N-am ajuns la un consens. Ni s-a promis ca ne vor fi asigurate salariile pina la sfirsitul anului. Parca asta am fi cerut noi. S-a incheiat doar un acord formal, scopul guvernului fiind sa se incheie anul scolar si sa se desfasoare examenele."
La nivelul Federatiei "Spiru Haret", s-a hotarit ca liderii de sindicat sa revina in scoli si sa ceara acceptul sindicalistilor pentru continuarea grevei.
La Husi, toti profesorii sint hotariti: "Nu cedam pina nu vedem banii pe masa. Asa s-a mai incheiat protocol si la Cozia, ca dupa aia guvernul sa ia masuri de represalii."
"Daca nu ajunge numarul asistentilor, se pot aduce clopotarii si groparii"
Ieri, 16 iunie, au demarat examenele de admitere la Seminarul Teologic, care functioneaza in cadrul Liceului "Cuza-Voda". Deocamdata, s-au desfasurat probele de aptitudini ("dictie" si "voce"). S-au prezentat 98 de candidati pentru 25 de locuri la sectia "Teologie" (liceu) si 25 de locuri la "Cintareti bisericesti" (scoala profesionala). Examinatorii au fost din rindul preotilor.
Pe 20 iunie, insa, ar trebui ca la "Teologie" sa se desfasoare probele scrise. Cum probele se dau la limba si literatura romana si matematica, normal ar trebui ca asistentii si corectorii sa fie din rindul cadrelor didactice. Numai ca, deocamdata, nu se intrevede nici o sansa ca aceste examene sa aiba loc.
Profesorii din cadrul liceului au inceput sa faca glume pe seama preotilor: "Ca asistenti, pot fi si preotii. Directorul va poate da subiectele, elevii le rezolva si preotii ii pindesc sa nu copie. Daca cumva nu ajunge numarul asistentilor, se pot aduce clopotarii si groparii, nu-i nici o problema. De corectat, o sa le corectam cind ni se vor rezolva cererile." (Laura GRASU, Razvan CALIN, Gabrian BEJENARU)

Comentarii