"In ultimele trei luni, fabrica a inregistrat un usor profit"

miercuri, 11 aprilie 2001, 23:00
5 MIN
 "In ultimele trei luni, fabrica a inregistrat un usor profit"

In cadrul unei conferinte de presa, sustinuta marti, 10 aprilie, Harun Adiguzel, vicepresedintele Consiliului de Administratie (CA) al SC Rulmenti SA Birlad, a afirmat ca in ultimele trei luni intreprinderea a inregistrat un usor profit. Scopul principal al conferintei de presa a fost, dupa cum a precizat Adiguzel, prezentarea bilantului activitatii fabricii in cele 10 luni de cind a fost preluata de Holdingul Kombassan din Turcia.
In urma cu 10 luni, intre holdingul turcesc si FPS Bucuresti s-a incheiat un contract de preluare a pachetului majoritar de actiuni al SC Rulmenti SA. In prezent, Kombassan detine 64,34% din actiunile SC Rulmenti SA, SIF Moldova are 19,76%, iar PPM (Programul de Privatizare in Masa) 15,9%.
Potrivit spuselor lui Adiguzel, in ianuarie, februarie si martie 2000, intreprinderea birladeana a inregistrat, pentru prima oara in ultimii trei ani, un profit, a carui valoare, ce-i drept, este scazuta.
"In 2001 s-au inregistrat cresteri ale cifrei de afaceri, productiei si exporturilor. S-a realizat si o crestere a productivitatii, calculata in tone. Pe linga toate acestea, am inregistrat si o reducere a cheltuielilor. Cind am venit noi erau foarte multe pierderi si am incercat sa rezolvam problema. Astfel ca, actualmente, am inceput sa ne folosim resursele in mod rentabil. Dupa 10 luni de la privatizare, fabrica a facut pasi importanti si progresam, in continuare, pe un drum bun", a declarat Adiguzel. El a mai spus ca, in momentul de fata, calitatea produselor fabricate de intreprindere a atins un grad foarte ridicat, astfel incit se poate concura cu producatorii de renume din Europa.
Pentru acest an, dupa cum a mai precizat vicepresedintele CA, conducerea uzinei si-a propus sa duca la indeplinire citeva obiective. Se urmareste cresterea productivitatii cu 70%, a cifrei de afaceri cu aproximativ 80%, a productiei realizata pe angajat si reducerea procentului de rebuturi sub 2%.
La conferinta de presa, Adiguzel a prezentat si noua marca de rulmenti produsa de uzina birladeana. Noul tip de rulment poarta denumirea de KRS si, potrivit spuselor lui Adiguzel, are o "calitate ridicata". Noul produs este fabricat pentru electromotoare si holdingul turcesc intentioneaza sa intre cu aceasta marca pe piata de profil.
"Fabrica avea o organizare foarte greoaie"
Adiguzel a tinut sa precizeze ca pina a se ajunge la situatia actuala a intreprinderii, au existat multe probleme care au trebuit sa fie rezolvate cit mai repede: "La preluarea fabricii ne-am intilnit cu urmatorul «peisaj». Era o unitate care de 36 de luni lucra numai in pierdere. Nu avusese nici un profit. Nivelul productiei era foarte scazut, nu se putusera realiza imbunatatiri ale calitatii, iar productivitatea era foarte scazuta. Intreprinderea nu putea sa se adapteze necesitatilor tehnologice si nu putea sa-si foloseasca resursele in mod economic. A trebuit sa incercam sa schimbam, in primul rind, mentalitatile celor care lucrau aici, pentru ca acestia trebuiau pina la urma sa se adapteze conditiilor economiei de piata. Fabrica avea o organizare foarte greoaie. Avea o structura organizatorica in forma piramidala. Toate raspunderile si atributiile, practic, toata puterea, erau concentrate intr-o singura mina. De aceea, am incercat sa ne adaptam la asa-zisul sistem pe orizontala, care se practica in toata lumea. Adica am imprastiat atributiile unui numar mai mare de persoane."
In prezent, SC Rulmenti SA este condusa de 12 directori, cu puteri executorii mult mai mari decit in trecut si care, potrivit spuselor lui Adiguzel, pot sa-si duca mai rapid la indeplinire hotaririle luate.
Adiguzel a criticat sindicatele
Conferinta de presa a constituit pentru Adiguzel un bun prilej de a critica modul in care se intelege in Romania atragerea capitalului strain. Vicepresedintelui CA nu i s-a parut corect faptul ca, in conformitate cu legislatia romaneasca actuala, nu se acorda facilitati firmelor straine ale caror investitii sint mai mici de 50 de milioane de dolari americani: "Mi se pare o suma foarte mare. Noi am dori ca aceasta valoare sa fie in jurul a 10 milioane de dolari americani. Intrucit in Romania legislatia din domeniu se schimba foarte des, investitorii straini nu se prea ingramadesc sa vina. Capitalul se duce acolo unde se simte in siguranta."
Totusi, a mai mentionat Adiguzel, holdingul turcesc, in ciuda acestor riscuri, a preferat sa investeasca in Romania si, mai ales, intr-o zona saraca cum este Birladul.
Nici sindicatele nu au fost "iertate" de Adiguzel, despre care a afirmat ca ar trebui sa renunte a mai lupta doar pentru cresteri salariale. Adiguzel considera ca ar fi indicat ca miscarea sindicala sa militeze si pentru gasirea unor solutii pentru cresterea productiei.
Activitatea intreprinderii, "carotata" de sesizari anonime
In cadrul intilnirii cu ziaristii, vicepresedintele CA a afirmat ca, in repetate rinduri, activitatea intreprinderii a fost "carotata" printr-o serie de controale efectuate din ordinul conducerii judetului. Aceste anchete au fost declansate in urma unor sesizari anonime. Una dintre acestea preciza ca Holdingul Kombassan aduce fier vechi din Turcia, din care se confectioneaza apoi rulmenti. Din aceasta cauza, calitatea rulmentilor lasa de dorit, neputind fi comercializati. Situatia ar fi dus la cresterea foarte mare a nivelului stocurilor intreprinderii. Potrivit unei alte anonime, banii rezultati din exporturi nu ar mai ajunge in tara. La toate aceste acuze, Adiguzel a raspuns: "Nu este nimic adevarat. Spre exemplu, in cazul exporturilor, este o chestie ilogica. In romania exista o lege care spune ca, in maximum 60 de zile, banii rezultati din exporturi trebuie repatriati. Daca nu, se platesc amenzi. Problema este ca astfel de sesizari false nu fac decit sa ne ocupe timpul, ne strica moralul si ne taie din pofta de munca."
SIF Moldova a dat in judecata Kombassan
Conform contractului de vinzare-cumparare incheiat cu FPS Bucuresti, holdingul turc trebuie sa investeasca in primul an opt milioane de dolari. Pina in prezent, Adiguzel a afirmat ca aproape jumatate din aceasta suma a fost investita in cresterea capitalului circulant si in protectia mediului. Tot potrivit contractului de vinzare-cumparare, suma de opt milioane trebuie folosita si pentru majorarea capitalului social al societatii. Insa, in momentul in care turcii au dorit sa faca acest lucru, au intimpinat piedici din partea SIF Moldova, cel care detine 19,76% din actiunile SC Rulmenti SA.
Adiguzel a precizat: "Intr-o sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor, s-a hotarit majorarea capitalului. Dar SIF Moldova a fost impotriva si ne-a actionat in judecata. Primele doua etape ale procesului le-am cistigat, iar acum dosarul se afla pe rolul instantei de la Curtea de Apel Iasi. Asteptam hotarirea definitiva a instantei iesene. Problema este ca SIF Moldova nu doreste sa participe la majorarea de capital, dar nici nu vrea sa-i scada procentul si cere sa se faca o noua evaluare a capitalului social. Or, acest lucru nu este posibil conform legislatiei actuale. Ideea este ca daca nu ar fi fost acest proces, banii ar fi ajuns mult mai repede in tara."
Adiguzel a dat asigurari ca, pe viitor, se vor mai organiza astfel de intilniri cu reprezentantii mass-mediei locale. (Razvan CALIN)

Comentarii