"Protect" – in pragul falimentului

marți, 19 septembrie 2000, 23:00
6 MIN
 "Protect" – in pragul falimentului

Agonia firmei "Protect" continua. Dupa ce Catalin Ciubotaru, directorul general al firmei, a fost arestat impreuna cu alti patru angajati de la "Protect" in cazul asasinarii lui Virgil Sahleanu, liderul sindical de la Tepro Iasi, salariatii societatii se vad acum pusi in situatia de a-si cauta alte locuri de munca. Prea putini dintre ei reusesc acest lucru. Marea majoritate vor ingrosa, din pacate, rindul somerilor din judet. Asta si din cauza faptului ca firmele concurente de paza si protectie (SC "Terminator-Protex" SRL Vaslui, SC "Caia International" SRL Vaslui, SC "IGS" SRL Birlad si SC "Top Security" SRL Birlad) nu prea se inghesuie sa-i preia pe angajatii Protect.
Chiar daca simbata, 16 septembrie, Consiliul de Administratie (CA) al societatii nu s-a autodizolvat, asa cum anticipau unii, cele 42 de firme din judetele Vaslui si Iasi au renuntat sau sint pe cale sa renunte la serviciile "Protect".
"Nu sintem nici raketi, nici terminatori"

De doua zile, 50 de salariati de la "Protect", din Vaslui si Husi, se lupta cu Consiliul de Administratie pentru a-si primi salariile restante pe trei luni (iunie, iulie, august). Suma totala datorata de "Protect" este de peste 30 de milioane de lei, in conditiile in care salariul lunar al unui agent de paza la "Protect" era sub un milion de lei.
Luni, oamenii tremurau de frig in fata sediului societatii, linga o usa incuiata si sigilata. Ei ne-au spus ca stau acolo de la primele ore ale diminetii si ca nu vor pleca pina nu vor primi banii.
Dezastrul a atins cote maxime, salariatii nemaiintelegind nimic. Oamenii sint atit de bulversati si de confuzi incit au inceput acuma sa acuze presa pentru situatia in care i-a adus Catalin Ciubotaru: "Din cauza voastra am ramas fara contracte! Ce se rezolva daca stam de vorba cu voi? Voi va vindeti ziarul si noi tot pe drumuri raminem. De ce n-ati venit in posturi, sa discutati cu noi atunci cind aveam probleme?"
Salariatii "Protect" uita insa un lucru: in aprilie si mai, ei au ezitat sa se alature celor 20 de colegi ai lor din Vaslui si Husi care au avut curajul sa dea declaratii presei si la Politie intr-un moment in care deasupra capului tuturor statea "sabia lui Ciubotaru". Atunci, motivul era teama pierderii locului de munca. Din nefericire, in cele din urma, s-a dovedit ca tacerea nu-i de aur.
De ce tace Consiliul de Administratie?
Luni, salariatii au primit doar promisiuni. Ieri, oamenii s-au intors la sediul firmei, dar intr-un numar mai mic. Usa insa era tot incuiata.
Unii agenti de paza au sustinut: "Cei din staff, in frunte cu Ovidiu Obreja, au reusit sa faca demersurile de rigoare in vederea transferarii la alte firme. Si pe noi ne-au lasat ai nimanui. Noi nu sintem nici raketi si nici terminatori. Vrem banii, ca e munca noastra."
Am incercat sa stam de vorba cu Claudiu Dariescu, juristul firmei, dar acesta s-a abtinut de la orice fel de comentarii. Nimeni nu stie cine mai reprezinta firma, nimeni nu mai administreaza societatea (pentru ca intreaga evidenta financiar-contabila a fost pusa sub sechestru de politisti) si, in general, "Protect" SRL este ca si desfiintara desfiintata.
60 de agenti de paza din Birlad nu si-au primit salariile de 2-3 luni
Cei aproximativ 60 de agenti de paza de la filiala Birlad a "Protect" s-au vazut in situatia de a ramine pe drumuri si nu au de primit salariile de 2-3 luni. Nemultumiti, un grup de circa 30 de fosti agenti de paza s-au adunat la inceputul saptaminii in fata sediului societatii. Oamenii au fost anuntati ca va veni de la Vaslui cineva care sa le dea salariile. Insa, dupa citeva ore bune de asteptare, nu s-a intimplat nimic. Disperarea i-a facut pe oameni sa ne destainuie nemultumirile legate de activitatea firmei "Protect".
Eugen Ciuca: "De pe 13 iulie am lucrat la aceasta societate. Nu am luat nici un ban pina acum si am de primit circa 2,7 milioane. Am fost chemati la firma ca ni s-a promis ca vine cineva de la Vaslui sa ne rezolve problema. Dar n-a venit nimeni. Sintem o groaza de oameni in situatia asta. Am doi copii de crescut, iar sotia nu lucreaza nicaieri. Acum am ramas si eu fara serviciu si alta sursa de venit nu am, decit somajul."
Marius Anghel se afla in aceeasi situatie. Omul are de primit tot circa 2,7 milioane de lei, salariul pe august si septembrie: "Nu cred ca mai vad banii astia. Am cartea de munca la firma la Vaslui, dar nu cred ca o mai vad si pe asta."
"Sint niste hingheri"
Oamenii ne-au spus ca neachitarea la timp a salariilor este o practica mai veche a firmei Protect. "Stateam ca niste ciini in strada si asteptam sa ne primim salariile. Nici nu se uita la noi domnul Valentin Blanita (seful filialei Birlad a "Protect" – n.r.). Pe mine m-au dat degeaba afara, pe 13 iunie. Atunci, mi-au zis sa vin sa predau tinuta ca sa-mi dea si salariul care mi se cuvenea, adica 1.150.000 de lei. Le-am dat tinuta, dar de atunci n-am mai vazut banii nici acum. Sint niste hingheri", ne-a declarat Silvica Pascal.
Nicu Onofrei a lucrat trei luni, dar nu a primit nici un leu: "M-au aminat de pe o zi pe alta. Am doi copii de crescut, dar cu ce?! Sint niste oameni imorali si fara scrupule."
Mihai Copilu a lucrat din 28 octombrie 1999: "In ultimele 2-3 luni n-am semnat si n-am vazut nici un stat de plata. M-am trezit ca, din 356 de ore de paza – cite facusem, aveam pontate doar 164 de ore. Dar n-am vazut nici un leu. In schimb, domnul Blanita si-a luat garsoniera cu 28 de milioane. Din salariul pe care Protect il asigura la un angajat, nimeni nu putea sa-si achite o garsoniera, pentru ca este un salariu derizoriu. Insa, ei si-au permis sa-si cumpere o garsoniera pe banii angajatilor. Cei din conducerea firmei au incasat banii de le beneficiarii serviciilor noastre, dar salariatii nu au vazut nimic. Ce s-a facut oare cu banii astia? Pe noi cine ne va despagubi? Unde este moralul nostru acum cind oamenii trec pe linga noi pe strada si striga: «Astia sint criminalii de la Protect!» Isi vind domnii Blanita si cu Ciubotaru apartamentele ca sa-mi asigure si mie un viitor?"
"Era o bataie de joc din partea conducerii firmei fata de agentii de paza"
Catalin Stiubei, care a fost sef de tura, a intarit spusele agentilor de paza: "Oamenii erau tinuti in posturi cite 36 si chiar 48 de ore continuu, dar salariile nu le erau platite de 2-3 luni. Angajatii care pazeau lanurile de cereale de la sate trebuiau sa primeasca diurna si sa li se asigure mincare. N-au primit nimic din toate acestea. Se achizitionau baxuri de conserve, dar erau tinute la sediu, iar oamenii nu aveau ce minca pe cimp. Nu exista nici o evidenta contabila, de la chitantele pentru cumpararea benzinei pina la alte plati care se mai efectuau. Eu am mai lucrat si la alte firme de paza, dar la nici una nu am vazut haosul care era la Protect. Efectiv, era o bataie de joc din partea conducerii firmei fata de agentii de paza. Unii oameni figurau in doua-trei posturi, dar executau serviciul de paza doar intr-unul. Asta se facea pentru ca firma sa incaseze cit mai multi bani de la beneficiari. In schimb, orele agentilor nu erau pontate. De altfel, nici eu nu am fost platit pe lunile iulie si august."
Stiubei ne-a mai precizat ca la postul de la Oficiul Postal Birlad agentul de paza avea in dotare un pistol cu gaze, desi nu detinea permis de port-arma. Insa pistolul figura in actele unui alt post de paza, de la un obiectiv din Iasi al firmei Protect. (Mihai CIOBANU, Razvan CALIN)

Comentarii