Zeci de profesori de la UMF ar putea fi scosi azi la pensie

duminică, 08 iunie 2008, 19:36
3 MIN
 Zeci de profesori de la UMF ar putea fi scosi azi la pensie

Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr.T. Popa" va dezbate astazi din nou mult controversata problema a cadrelor didactice pensionabile. In urma ultimei sedinte a Senatului, in cadrul careia s-au votat noile criterii de mentinere a cadrelor didactice care au depasit virsta pensionarii, au fost depuse la sediile facultatilor cereri pentru prelungirea activitatii didactice. Aceasta dupa ce candidatii si-au intocmit o grila de autoevaluare, respectind conditiile impuse. In mod surprinzator, printre cei care au solicitat prelungirea in activitate nu se afla si fostul rector Cristian Dragomir.

Criteriile

Senatorii UMF au votat in ultima sedinta, din 19 mai, conditiile care trebuie indeplinite de cadrele didactice aflate la virsta pensionarii, pentru mentinerea in activitate. In sprijinul continuarii activitatii, profesorii au completat o grila de autoevaluare si trebuie sa depuna actele doveditoare sub forma unui dosar la sediile facultatilor, pina la sfirsitul lunii trecute. Din totalul de 72 de pensionabili, si-au depus cereri de prelungire a activitatii 31, dintre care 30 au virsta intre 65 si 70 de ani si un singur cadru didactic are virsta de peste 70 de ani.

Cele mai multe cereri, 19, au fost depuse la Facultatea de Medicina, 8 la Facultatea de Medicina Dentara si 4 la Facultatea de Farmacie. Criteriile principale de evaluare vizeaza activitatea didactica, de cercetare, stiintifica si prestigiul profesional, precum si gradul de acoperire a disciplinei.

In urma evaluarii, cadrele didactice pensionabile cu virsta de pina la 70 de ani trebuie sa intruneasca un punctaj minim de 108 puncte, iar cei cu virsta de peste 70 de ani trebuie sa aiba un punctaj minim de peste 193 de puncte. "La aceste dosare inca se lucreaza. S-a realizat deja o evaluare de catre consiliile unor facultati, dar nu constituie rezultatul final, pentru ca urmeaza a fi analizate si de catre o comisie intrunita la nivelul universitatii. Urmeaza apoi sa fie supuse votului Senatului", a declarat Ileana Cojocaru, cancelarul institutiei.

Profesori fara nici un punct

La Facultatea de Medicina, rezultatele primei comisii au fost finalizate deja. In mod surprinzator insa, 10 dintre cei 19 candidati nu au primit numarul minim de puncte din partea comisiei, in contradictie cu punctajul realizat prin autoevaluare.

La extreme au fost prof.dr. Hortensiu Aldea si prof.dr. Alexandru Grigore Dimitriu, care nu au primit nici macar un punct din partea comisiei, desi in urma autoevaluarii depaseau minimul necesar, si prof.dr. Ostin Mungiu si prof.dr. Carol Stanciu, care au primit un punctaj foarte mare, de respectiv 807,47 si 469,9 puncte, identic cu cel calculat de fiecare in parte. Pe locul trei, in ordine descrescatoare, urmeaza prof.dr. Ortansa Stoica, cu 318 puncte, apoi prof.dr. Mircea Covic, cu 309 puncte din partea comisiei.

La Facultatea de Farmacie, din cele 4 dosare, doar doua au trecut de comisia facultatii. Prof.dr. Eliza Gafitanu si prof.dr. Mihai Scutariu au fost depunctati de comisia facultatii de la 142 la 40 de puncte, respectiv de la 111,3 la 3 puncte. La Medicina Dentara, un singur cadru didactic din 8 a promovat criteriile stabilite de Senatul Universitatii, la muchie, obtinind un punctaj de 108,4, respectiv prof.dr. Dan Mirtu. Dintre ceilalti sapte, cinci au obtinut un punctaj cuprins intre 40-50 de puncte, asadar cu mult sub minimul admis, de 108 puncte.

Rezultatele comisiilor pe facultati e posibil sa sufere insa unele modificari, in urma evaluarii comisiei finale, conform spuselor prof.dr. Ileana Cojocaru. "Dupa analiza comisiilor pe facultati au fost si cadre didactice care nu au intrunit punctajul minim. S-ar putea sa existe insa diferente intre rezultatele evaluarii pe facultati si rezultatele celei finale, realizate de comisia pe universitate", a declarat prof.dr. Ileana Cojocaru. Astazi urmeaza a fi admise sau respinse cererile de prelungire, in cadrul sedintei Senatului.

Comentarii