Editura Polirom a mizat si in 2009 pe cartea de succes

luni, 04 ianuarie 2010, 20:04
3 MIN
 Editura Polirom a mizat si in 2009 pe cartea de succes

In anul care tocmai s-a incheiat au debutat la Polirom atit autori de proza scurta, cit si autori de romane. Revelatia anului 2009 a fost scriitorul Matei Florian, al carui volum de debut "Si Hams Si Regretel" s-a vindut la Tirgul de Carte Gaudeamus in 150 de exemplare. Are rezonante de basm, personajele principale fiind piticii si spiridusii, ale caror aventuri se intretaie cu suferintele din lumea reala a adultilor.

Debutul editorial al lui Matei Florian, autorul unei rubrici permanente in revista "Dilema Veche", a avut loc insa in 2006, cind a publicat, impreuna cu fratele sau, Filip Florian, volumul "Baiuteii". Ovidiu Pop a debutat cu romanul "Trickster", aparut la Polirom, in colectia "Ego. Proza". 

In ciuda termenului englezesc din titlu, firul narativ este autentic si aduce in prim-plan personaje din spatiul romanesc. Doru, eroul cartii, este un baiat nascut "din greseala" intr-un cuplu de muncitori plecati sa-si faca un rost la oras in perioada comunista.

Criticul literar Doris Mironescu este de parere ca particularitatea romanului "Trickster" e data de introducerea graiului ardelenesc. "Punctul forte al cartii il reprezinta condimentarea cu vorbe ardelenesti, fiindca despre colectivizare si trairile din comunism s-a mai scris", a precizat Doris Mironescu.

"SMS-ul" lui Bogdan Dumitrescu, tradus prin "Save My Soul", reuneste 29 de povestioare science-fiction. "SMS este o colectie de proze scurte foarte ingenioase despre viitorul in flacari al umanitatii privit prin ochii omului care intelege ca, pina la urma, motivele de ingrijorare sint de multe ori exagerate. Colectia e ingenioasa, fiindca are la baza scenarii scurte, de tipul desenelor animate", a declarat criticul literar iesean.

"Blocul 29, apartamentul 1", primul roman al Corinei Sabau, are in prim plan povestea unei fetite de 12 ani care isi petrece cea mai mare parte in compania bunicilor. Redactor la Radio Romania International, Corina Sabau surprinde modul in care Irina oscileaza intre lumea rebela specifica virstei si austeritatea impusa de bunicii ei. In opinia criticului literar Doris Mironescu, cel mai interesant debut in proza din 2009 l-a avut Angelo Mitchievici, lector la Universitatea "Ovidius" din Constanta si, de asemenea, critic literar.

"Mitchievici se diferentiaza de ceilalti autori lansati anul trecut printr-un plus de rafinament si complexitate. «Cinema» e mai mult decit o carte de debut, e cartea unui autor deja format, care scrie pe temele sale preferate – visul, memoria, reveria – , apropiindu-se intr-o anumita masura de stilul lui Ionel Teodoreanu. Ca si Bogdan Dumitrescu, s-a format in cenaclul literar al lui Mircea Cartarescu, astfel ca se explica in cazul amindurora inclinatia catre proza fantastica", a mentionat Doris Mironescu. 

In timp ce unii scriitori abia si-au facut aparitia pe piata, altii au lansat in 2009 carti care se dovedesc a fi de succes. "Varujan Vosganian, Daniela Zeca, Dan Lungu si Lucian Dan Teodorovici sint autorii care au fost receptati foarte bine atit de criticii literari, cit si de cititori", a declarat Claudia Fitcoschi, responsabil Departament Relatii Publice si Promovare al editurii Polirom.

Varujan Vosganian, senator de Iasi, a scris romanul "Cartea soaptelor", care a fost desmnat cartea anului de revista "Romania literara" si Fundatia culturala "Anonimul".

Daniela Zeca, directorul TVR Cultural, a trezit apetitul pentru lectura prin "Istoria romantata a unui safari", Dan Lungu prin romanul "Cum sa uiti o femeie", iar Lucian Dan Teodorovici prin "Celelalte povesti de dragoste".

Comentarii