Expozitie eveniment: Generatia 1970, la Galeriile „Dana”

vineri, 25 martie 2011, 20:13
3 MIN
 Expozitie eveniment: Generatia 1970, la Galeriile „Dana”

Pe simeza Galeriior "Dana" expun cei mai reprezentativi artisti plastici ieseni a caror cariera a cunoscut apogeul in anii 1970. Pe doua nivele, parter si etaj, maestrii anilor ‘70 au dedicate spatii de expunere bine definite, rezultind mai multe expozitii intr-una singura. In "atelierul" maestrului Dan Hatmanu sint doua autoportrete, unul dupa Salvador Dali, cel de-al doilea dupa Lucas Cranach, lucrarea "La belle Epoque – Cicita" si "Filatelistul", dupa Hans Holbein. Si Adrian Podoleanu beneficiaza de un spatiu generos, „Atmosfera ieseana", "Ulcele si flori", "Iarna ieseana" si "Autoportret" fiind lucrari reprezentative pentru generatia anilor ‘70, la fel ca si cele  semnate de Dimitrie Gavrilean: "Ritual magic", "Clovn pantocrator", "Caruta orbilor", "Marele spiridus". Un "modul" cu totul deosebit este dedicat lui Ion Ganju, prezent pe simeze cu remarcabilele lucrari "Portret de femeie", "Vinzatorul de pasari" si "Portret C. Simion".

Generatii si succesiuni

"Studiile in capitalele picturii europene, fie ele din mediul francez, italian sau germanic au contribuit substantial la modernizarea viziunilor individuale, extinse de-a lungul timpului cind au stralucit Corneliu Baba, Ion Irimescu, mai virstnicii Otto Briese, Jean L. Cosmovici si atitia altii. Urmasii acestor mari artisti si profesori au continuat si amplificat efortul de emancipare a limbajului, perioada post-belica fiind traversata de noile ideologii ale anilor ‘50. Generatia lui Dan Hatmanu si Adrian Podoleanu a interferat cu cea a lui Mihai Camarut, Costache Agafitei, Petru Hartopeanu pina prin anii ‘80, perioada marcata de spiritul constructiv al unei alte societati, neputind ignora insa comanda sociala si idealurile utopice ale societatii multilateral dezvoltate", explica Valentin Ciuca ce reprezinta generatia anilor 70 pentru arta plastica ieseana si nationala.

Pe traseul schimbarilor de generatii stationarile sint interzise

"Daca Dan Hatmanu, beneficiar de burse atit in spatiul sovietic, cit si in cel occidental, a definit sensul irevocabil al schimbarilor de mentalitate si de expresie, sculptorii Iftimie Barleanu, Vasile Condurache, Ion Antonica, Lucretia Filioreanu, Vladimir Florea, Dumitru Caileanu din aceeasi generatie s-au racordat din mers idealurilor sociale si  celor sincrone cu tipul de exprimare european. Generatia lui Liviu Suhar, Corneliu Ionescu, Ion Ganju, Mircea Ispir, Francisc Bartok, Ion Neagoe, Nicolae Matyus, Valeriu Gonceariuc, Constantin Nicolai a propus o alta paradigma estetica. Consistenta sub raport valoric, aceasta generatie ‘70 a configurat valorile unui alt tip de comunicare prin simbolurile artei si a reasezat traiectul evolutiv in sfera artei cultivate in spatiul romanesc si universal. Circulatia valorilor, dificila in anii comunismului, a depasit deseori rigorile de partid in beneficiul cultivarii modelului autentic umanist. Asezati cu deplin temei in sfera propriei creatii, dar si in ierarhiile invatamintului artistic, acestia au lasat in urma sute de absolventi ai scolii iesene de pictura, grafica, sculptura sau arte decorative, lucru deplin remarcabil in ordinea continuitatii. Dinamica acestui fenomen a permis impunerea in plan valoric a urmasilor generatiei ‘70, unde stralucesc acum din ce in ce mai pregnant artisti de valoarea lui Constantin Tofan, Dragos Patrascu, Ilie Bostan, Atena Simionescu, Eugen Mircea, Ioan Vanau si inca multi altii. Pe traseul dialectic al schimbarilor de generatii, stationarile sint interzise. Expozitia de la Galeriile "Dana" reprezinta bucuria de a ne reintilni cu arta unor tineri ai generatiei ‘70 si cu cei care astazi se exprima cu mijloacele modernitatii", a mai spus criticul de arta Valentin Ciuca, care va vernisa aceasta expozitie-eveniment.

Comentarii