Gheorghe Deaca a facut la Iasi mii de naiuri si fluiere si le-a vindut in toata lumea

marți, 09 ianuarie 2007, 20:58
2 MIN
 Gheorghe Deaca a facut la Iasi mii de naiuri si fluiere si le-a vindut in toata lumea

La cei 61 de ani, Nea Gica isi petrece timpul in atelierul de timplarie de pe strada Smirdan, ridicat chiar linga casa in care locuieste. Aici iau nastere naiuri de diferite dimensiuni si culori, lucrate cu migala si suflet.

"Aveam 26 de ani cind mi-am cumparat primul nai. Era de proasta calitate, nu era nici macar acordat. M-am suparat si am plecat la Bucuresti sa cumpar unul bun de la profesorul Radu Simion", a povestit Gheorghe Deaca. L-am cumparat dar, la scurt timp, l-a si stricat. Si pentru ca tinea foarte mult la obiectul respectiv a incercat sa il refaca. "Eu am fost macaragiu. Intr-o zi, din neatentie, in timp ce executam o comanda m-am asezat pe el. L-am refacut iar dupa el au luat nastere alte citeva mii de naiuri", a spus acesta.  

O buna parte dintre ele au fost cumparate de diferiti muzicieni din Romania, dar si de straini.  "Alexandru Onzu, muzician in formatia «Rapsodia Romana» mi-a cumparat sute de naiuri. La fel si Radu Simion", a continuat  artistul, care, desi nu i-a vindut unul si lui Gheorghe Zamfir, e multumit ca artistul ii cunoaste priceperea in confectionarea instrumentelor de suflat.

Mecanismul de confectionare este, dupa cum ne-a explicat, destul de complicat. Crengutele de numai un an trebuie taiate de pe trunchiul socului chiar in aceasta perioada. Timp de o luna trebuie uscate, apoi decojite si iar uscate. "Dupa ce le tai de la noduri, scot miezul cu o sirma si le pun, din nou la uscat, o luna. Dupa care confectionez tuburile care trebuie prelucrate la milimetru, fara greseala. Altfel, naiul nu va fi acordat cum trebuie", a explicat Gheorghe Deaca, bucuros ca are cine sa ii continue munca.

Fiul mai mare cinta la nai si a invatat tainele confectionarii unui instrument de calitate. Chiar daca Nea Gica petrece mult timp confectionind naiuri, nu uita sa le si foloseasca. "Am cintat in ansamblul «Doina Moldovei». Am facut si turnee in Rusia. Am cintat chiar si la nunti", a spus artizanul, care in 30 de ani de munca a reusit sa "dea viata" la peste 3.000 de naiuri, imprastiate prin intreaga lume.

 Iar acum, odata cu intrarea in UE, Nea Gica spera ca lucrarile sale sa circule si mai mult. "Pentru mestesugarii ca mine, accesul liber al strainilor este o mare satisfactie pentru ca avem si noi sansa sa cistigam mai mult. Sint convins ca o sa fie bine", a subliniat Gheroghe Deaca. Lucrarile artizanului pot fi cumparate doar dintr-un singur magazin, Galeriile Anticariat Grumazescu.

Comentarii