La Iasi se pune la cale doborirea unui record mondial

luni, 07 februarie 2011, 21:12
2 MIN
 La Iasi se pune la cale doborirea unui record mondial

Iasul va gazdui in perioada 5-6 martie Cupa Moldovei in Gastronomie, eveniment care are loc in cadrul Campionatului International de Gatit in Aer Liber. Competitia, ajunsa la a patra editie, este organizata de catre Asociatia Culturala Euro Est Alternativ (ACEEA).

In cele doua zile, iesenii vor putea participa la demonstratii culinare, concursuri cu premii, concerte de jazz si house, dar si la reprezentantii teatrale.

Pe 5 martie, in cadrul competitiei, in jur de 30 de bucatari vor incerca sa stabileasca un record mondial, prin prepararea celei mai mari tocane din carne de pui cu ciuperci. "Am programat evenimentul in apropierea sarbatorii femeii, pentru a arata astfel ca onoram femeia ca profesionist si ca godpodina. Ne dorim ca bucatarii care vor participa la gastro-show-ul de pe 5 martie sa fie majoritatea femei", a precizat Iulia Dragut, presedintele ACEEA. Antonio Pasarrelli, bucatarul-vedeta din cadrul emisiunii "Danutz SRL", este invitatul special al evenimentului. Acesta va sustine o demonstratie culinara in Piata Unirii.

Cupa Moldovei in Gastronomie va reuni la Iasi bucatari profesionisti, amatori, pasionati in arta culinara si gurmanzi din Botosani, Galati, Braila si Vaslui. In competitie vor fi insa si candidati din Republica Moldova, Rusia, Israel si Finlanda. Se vor intrece pentru obtinerea premiilor oferite de catre organizatori cel putin 30 de echipe.

Pe 5 martie, in prima zi a competitiei, participantii vor trebuie sa isi demonstreze priceperea si maiestria in pregatirea preparatelor culinare reci. "Concurentii vor realiza produsele la ei in bucatarie, aici doar le vor expune la standuri, in sala de protocol de la Hotel Unirea", a precizat Radu Zarnescu, coordonatorul evenimentului. In cadrul acestei probe, participantii vor putea sa aduca platouri festive, deserturi reci, torturi festive, produse din ciocolata si din zahar si antreuri.

Tot in prima zi, in jur de 30 de bucatari vor gati in Piata Unirii o tocana din carne de pui cu ciuperci intr-o tava cu o suprafata de 16 metri patrati. "Vom incerca sa stabilim un nou record international. Pina in prezent, am realizat cea mai mare omleta, de 3,7 tone, doborindu-l pe cel al canadienilor si cel mai mare ou de ciocolata, cu o circumferinta de 1,70 metri si o inaltime de 2,60 metri, incapeau in el si copii. Ultimul record l-am stabilit in 2010, cind am gatit simultan, in aceeasi tigaie, 210 pui", a mentionat Iulia Dragut, presedintele ACEEA.

Vizitatorii vor putea sa deguste din bunatatile pregatite de participanti in functie de ospitalitatea acestora. Pe 6 martie, Piata Unirii se va umple de mirosuri imbietoare, intrucit aici vor fi pregatite bucate traditionale la plita, gratar si ceaun. In cele doua zile cit dureaza competitia, publicul va putea asista la mai multe demonstratii culinare sustinute de maestri bucatari din tara, dar si din Finlanda si Israel. Tot pentru antrenerea publicului vor fi organizate doua concursuri cu premii pentru gospodine si pescari. 

Comentarii