Pictorul iesean Ioan Ganju a devenit de ieri patronul spiritual al Clubului Copiilor din Podu Iloaiei

joi, 25 ianuarie 2007, 19:30
3 MIN
 Pictorul iesean Ioan Ganju a devenit de ieri patronul spiritual al Clubului Copiilor din Podu Iloaiei

Pictorul iesean Ioan Ganju este, de ieri, patronul spiritual al copiilor talentati in ale artelor din Podu Iloaiei. Clubul Copiilor din localitate si Galeria de pictura din cadrul acestuia, inaugurata ieri, se vor numi „Ioan Ganju".

Initiativa a apartinut lui Dan Popa, profesor de pictura si director al Clubului. „Ioan Ganju a fost un mare artist, iar sufletul sau a fost apropiat de lumea copiilor, la fel ca si lumea de basm a picturilor lui", a argumentat Dan Popa, in deschiderea evenimentului, la care a fost vernisata expozitia de pictura „Traditie si culoare" – cu lucrari semnate de copii din toata tara, laureati ai unui concurs national cu acelasi nume – prima expozitie gazduita de Galeria „Ioan Ganju".

Povestea acestei expozitii si a concursului in urma caruia au fost premiati semnatarii lucrarilor se leaga de numele unui invatator iesean pasionat de arta de la Scoala „Ion Ghica", pe numele sau Vasile Bazdaga. De peste 15 ani coordoneaza Cercul de arta plastica pe care el insusi l-a infiintat in scoala, intitulat „Culorile prieteniei".

Anul trecut, pentru a marca implinirea a 15 ani de existenta, invatatorul Bazdaga a initiat un proiect educativ constind in organizarea concursului national de pictura „Traditie si culoare". „Am selectat prescolari si elevi talentati de la clasele primare din intreaga tara. Dupa o faza locala a concursului, lucrarile au fost selectate la etapa nationala de un juriu iesean format din pictorii Dan Popa, Gabriel Gheorghiu, regretatul Petru Bicer, educatoarea Marcela Popa si invatatorul Ionel Spanu", a spus invatatorul.

Cele citeva zeci de lucrari ale micutilor din intreaga tara au fost prezentate ieri in Galeria „Ioan Ganju", parte a unui program de expozitii itinerante, organizate in cadrul aceluiasi proiect initiat de Vasile Bazdaga.

Ganju, „un artist unic in pictura romana"

Dupa vernisajul expozitiei si inaugurarea Galeriei, a fost evocat pictorul Ioan Ganju, considerat unul dintre cei mai talentati artisti din Iasul ultimelor decenii. Supranumit „magicianul culorii" si pictorul unei lumi de poveste, Ioan Ganju (1942-2002) s-a diferentiat de colegii sai de generatie prin tematica, dar si prin compozitie.

Ioan Ganju a fost intre primii artisti care au adus la Iasi un suflu european in pictura. „A trait, poate, drama artistului de geniu care, printr-o scinteie, ajunge foarte departe – motiv pentru care si-a fixat standarde foarte inalte", spunea despre el criticul D.N. Zaharia.

Istoricii de arta se feresc sa incadreze creatia pictorului Ganju intr-un curent artistic. Renumitul pictor bucuresean Stefan Caltea spunea ca, in opinia sa, Ganju poate fi plasat mai mult in zona fantasticului, decit in cea a suprarealismului. Reputatul critic Pavel Susara, venit de la Bucuresti la vernisajul retrospectivei Ganju gazduita de Galeriile Eleusis de o luna de zile, spunea ca „Ioan Ganju este un artist unic in pictura romana contemporana. El a fost un suprarealist in masura in care a fost preocupat de alte elemente decit de cele ale realitatii exterioare, un liric in masura in care a fost framintat de sufletul uman si un constructivist in masura in care, ca artist, si-a construit propriul orizont, o lume a sa". 

Fundatia „Petre Andrei" a instituit, de curind, Premiul National de Arta „Ioan Ganju", pe care l-a primit, in 2006, sculptorul bucurestean Florin Codre. Cu acest premiu, impreuna cu Clubul si Galeria ce ii poarta numele, Ioan Ganju a pasit spre gloria postuma.

Comentarii