UPDATE: Borbely: UDMR a cerut FMI majorarea salariilor si pensiilor, sunt convins ca vor fi cresteri

miercuri, 01 februarie 2012, 10:55
5 MIN
 UPDATE: Borbely: UDMR a cerut FMI majorarea salariilor si pensiilor, sunt convins ca vor fi cresteri

Liderii si ministrii UDMR s-au intalnit, miercuri, la Guvern cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), urmand ca oficialii Fondului sa aiba joi o intrevedere si cu premierul Emil Boc.

"Am cerut ca, dupa o analiza care va fi efectuata la sfarsitul primului trimestru, sa avem posibilitatea – si sunt convins ca vom avea aceasta posibilitate – sa majoram salariile si pensiile in aprilie sau cel tarziu in mai. Va fi decizia Guvernului si a coalitiei", a declarat la sfarsitul intalnirii vicepresedintele politic al UDMR, ministrul Laszlo Borbely.

Un alt subiect discutat cu Fondul a fost noua lege a sanatatii, Borbely aratand ca UDMR este de acord ca proiectul sa fie discutat cu asociatiile profesionale, dar nu si ca intr-un an electoral sa fie introduse anumite probleme sensibile care pot compromite reforma in domeniu.

Ministrul a declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca UDMR va solicita FMI atat majorari de salarii si pensii in acest an, cat si ca noua lege a sanatatii sa nu fie aplicata in 2012, an electoral, pe considerentul ca schimbarile majore generate de noul sistem ar putea fi interpretate gresit.

 

Borbely: FMI are dubii legate de privatizarea caselor de sanatate, in unele tari nu a fost un succes

Fondul Monetar International (FMI) si-a exprimat anumite dubii legate de privatizarea caselor de sanatate, deoarece acest sistem a mai fost aplicat in unele tari, dar fara un succes important, a declarat, miercuri, vicepresedintele politic al UDMR, ministrul laszlo Borbely dupa o intalnire cu Fondul

Noua lege a sanatatii a reprezentat unul dintre subiecte discutiei avute, miercuri, la Guvern, de liderii si ministrii UDMR cu reprezentantii FMI, Borbely aratand ca UDMR este de acord ca proiectul sa fie discutat cu asociatiile profesionale, dar nu si ca intr-un an electoral sa fie introduse "anumite probleme sensibile" care pot compromite reforma in domeniu.

La discutie au participat atat ministrul Sanatatii, Ladislau Ritlu, cat si fostul detinator al portofoliului, Attila Cseke.

Intrebat de jurnalisti, la finalul discutiei cu FMI, la ce "probleme sensibile" se refera in cazul noii legi a sanatatii, Borbely a indicat privatizarea caselor de sanatate.

"De exemplu, privatizarea caselor de sanatate, unde si FMI si-a exprimat unele dubii, pentru ca au fost tari care le-au aplicat si nu au fost foarte de succes", a spus vicepresedintele UDMR.

El s-a aratat totodata sceptic in privinta faptului ca noua lege a sanatatii ar putea fi aplicata intr-un an electoral cu atat mai mult cu cat opozitia intra in greva parlamentara.

Premierul Emil Boc a declarat, luni seara, la postul public de televiziune, ca noul proiect de lege privind sistemul de sanatate va fi aplicat incepand cu acest an, fiind o masura prioritara de reforma prevazuta inclusiv in acordul cu institutiile europene.

"Legea sanatatii este si ramane o prioritate a Guvernului si este in angajamentul nostru cu Comisia Europeana si cu FMI. Trebuie sa avem o noua lege a sanatatii, pentru ca, dincolo de acorduri sau de angajamente, nu cred ca romanii sunt multumiti cu sistemul de sanatate pe care il avem. Avem nevoie sa il schimbam", a spus Boc.

UDMR cere FMI majorari de salarii si pensii

Liderii si ministrii UDMR se vor intalni, miercuri, la Guvern cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), urmand ca oficialii Fondului sa aiba joi o intrevedere si cu premierul Emil Boc, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

O misiune a FMI condusa de Franks se afla la Bucuresti, incepand de miercuri si pana pe 6 februarie, pentru a patra evaluare a acordului cu Romania.

Seful Guvernului a fost mandatat, luni, de conducerea coalitiei, sa negocieze cu FMI cresterea pensiilor si salariilor, din luna aprilie, a anuntat prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde.

Un anunt similar a fost insa prezentat si in luna noiembrie 2011, cand liderii coalitiei de guvernare au convenit ca salariile bugetarilor si pensiile ar putea fi majorate in primul semestru al anului 2012, dupa vizita din aprilie a FMI, daca nu vor exista "derapaje mari" in Europa si in Romania in privinta cresterii economice.

Premierul a declarat insa ca Guvernul va lua in calcul o usoara recuperare salariala in sectorul public si indexare a pensiilor, dar numai conditionat de stabilitate si crestere economica, fara sa se angajeze in masuri populiste care pot destabiliza tara.

Romania a prelungit acordul cu FMI din 2009-2011 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro.

Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala, bani care nu au mai fost virati in acordul anterior. BM a aprobat in decembrie acordarea transei de 400 de milioane de euro.

UDMR cere FMI majorari de salarii si pensii, dar si ca legea sanatatii sa nu fie aplicata in 2012

UDMR va solicita FMI atat majorari de salarii si pensii in acest an, cat si ca noua lege a sanatatii sa nu fie aplicata in 2012, an electoral, pe considerentul ca schimbarile majore generate de noul sistem ar putea fi interpretate gresit, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Laszlo Borbely.

Liderii si ministrii UDMR se vor intalni, miercuri, la Guvern cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), urmand ca oficialii Fondului sa aiba joi o intrevedere si cu premierul Emil Boc.

Vicepresedintele politic al Uniunii, ministrul Laszlo Borbely, a declarat pentru MEDIAFAX ca proiectul noii legi a sanatatii va fi dezbatut in acest an, dar nu ar trebui aplicat chiar din 2012, deoarece modificarile ar putea fi interpretate gresit.

UDMR va mai discuta cu oficialii FMI despre noi modificari privind coplata in sanatate, dupa ce Parlamentul a eliminat plafonul de 600 lei peste care nu se mai percepe coplata serviciilor medicale.

La sfarsitul anului trecut, Borbely a declarat pentru MEDIAFAX ca UDMR va propune modificarea prin ordonanta de urgenta a Legii privind coplata in sistemul de sanatate, cu stabilirea unui plafon probabil de 400 lei aferent serviciilor pana la care va fi perceputa aceasta plata.

Un alt subiect de discutie va viza alocari mai mari pentru proiecte de investitii, inclusiv in domeniul mediului, dar si calendarul de liberalizare a preturilor la gaze. (Mediafax)

Comentarii