Comunistii moldoveni mizeaza la anticipate pe o deteriorare a situatiei economice, spune un expert

luni, 26 octombrie 2009, 12:51
4 MIN
 Comunistii moldoveni mizeaza la anticipate pe o deteriorare a situatiei economice, spune un expert

Igor Botan, directorul Asociatiei pentru democratie participativa ADEPT, spune ca nu se poate vorbi fara ironie despre mizele Partidului Comunistilor in situatia politica creata la Chisinau. "Comunistii nu au decat de pierdut de pe urma unor noi alegeri anticipate care vor avea loc peste un an si incearca sa gasesca explicatii plauzibile pentru electorat, explicatii care nu pot trezi decat comentarii ironice", spaune expertul.

"Partidul Comunistilor a pierdut puterea si se simte foarte neconfortabil in opozitie. Mai mult decat atat, PCRM s-a ciocnit de o problema pe care probabil nu planifica sa o aiba – faptul ca aceasta Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), formata din patru partide, desi foarte fragila, iata ca demonstreaza ca poate avea un comportament oarecum consolidat", spune Igor Botan, care aminteste ca initial, dupa alegerile din 29 iulie, PCRM a refuzat dialogul cu AIE, spunand ca aceasta alianta de fapt nu exista si ca este atat de efemera, incat nici nu merita sa se discute cu ea.

"Acum, iata ca fostul partid de guvernamant a ajuns intr-o situatie dificila – puterea de facto a cedat-o si acum singura piedica pe care o poate ridica in calea preluarii de catre AIE a tuturor parghiilor puterii este blocarea alegerii presedintelui. In aceasta situatie vedem ca Partidul Comunistilor nu prea are argumente", spune Igor Botan.

Analistul arata ca partidele din coalitia care acum este la guvernare, cand au blocat alegerea presedintelui dupa alegerile din 5 aprilie si dupa violentele care au urmat, au invocat argumente solide, precum hartuirea opozitiei si modul in care autoritatile au raspuns la protestele tinerilor dupa alegeri, au invocat campania propagandistica violenta, mai ales filmul "Atac asupra Moldovei" unde opozitia era acuzata de antistatalism, implicarea Procuraturii si a SIS-ului in presiunile asupra partidelor si societatii si asa mai departe.

"Deci, elementele actualei coalitii de guvernamant aveau un argument pentru a bloca alegerea sefului statului. Acum, Partidul Comunistilor de fapt vrea sa repete acelasi comportament, dar nu gaseste argumente si se leaga de probleme minore, cum ar fi pretextul hilar al lipsei de ospitalitate de care a dat dovada coalitia atunci cand sefii de state din CSI nu au mai dorit sa mearga la vinaria Cricova dupa summitul de la inceputul lunii octombrie. Comunistii uita in mod subit de lipsa de ospitalitate de care au dat chiar ei dovada atunci cand cetatenii statelor CSI au fost expulzati din Republica Moldova, atunci cand au venit in cadrul organizatiei NEMO sa monitorizeze procesul electoral. Acest exemplu scoate in evidenta cliseele propagandistice pe care le foloseste Partidul Comunistilor pentru a incrimina actuala guvernare si a bloca alegerea presedintelui", constata Igor Botan.

"Comunistii pun pe aceeasi tava hartuirea opozitiei, implicarea SIS-ului si a Procuraturii si lipsa de ospitalitate care a stirbit din imaginea tarii. Vedem ca se leaga tei de curmei in incercarea de a gasi scuze, in fata electoratului in primul rand, in situatia in care se va ajunge la alegeri anticipate", spune Botan.

Potrivit analistului, blocarea institutiilor publice poate agrava situatia economica, poate submina economia Republicii Moldova si bunastarea cetatenilor pe o perioada indelungata. "Toti acesti factori nu cred ca nu sunt sesizati de catre membrii si deputatii PCRM, printre care sunt si oameni foarte cumsecade, competenti si care inteleg ca blocarea alegerii sefului statului comporta riscuri majore pentru Republica Moldova. Acesti factori nu pot sa nu-i puna pe ganduri pe unii deputati comunisti, motiv care ma face sa cred ca exista totusi sanse ca sa se gaseasca opt deputati comunisti care sa voteze candidatura AIE pentru presedintie", spune Botan.

Expertul spune ca eventualele alegeri anticipate nu vor putea avea loc mai devreme de toamna anului viitor. "Pana atunci, PCRM va pierde toate parghiile administrative cu care este obisnuit sa lucreze in campania electorala. In rest, totul depinde de modul in care actuala coalitie va fi capabila sa stabilizeze situatia social-economica si sa purceada la relansarea econimiei. Daca reuseste, atunci sansele PCRM la anticipate descresc dramatic. Daca nu reuseste, atunci trebuie sa avem in calcul ca liderii PCRM nu sunt niste naivi, inteleg foarte bine ca exploatarea sentimentelor cetatenilor Republicii Moldova, mai ales jocul pe conditia lor materiala, este un atu foarte puternic. Deci daca noua guvernare reuseste sa atraga suport financiar international, daca se va pricepe sa estompeze rabufnirea nemultumirii cetatenilor si sa-i convinga ca Republica Moldova este pe o cale corecta, atunci are sorti de izbanda", considera Botan.

Parlamentul de la Chisinau fixase pentru data de 23 octombrie prima runda a alegerii sefului statului. Dar, deoarece in cursa s-a inscris doar candidatul AIE – presedintele PD, Marian Lupu -, comunistii refuzand sa vina cu un candidat, alegerile au fost contramandate, iar Parlamentul a adoptat o decizie de a veni dupa zece zile cu un proiect de modificare a legii privind procedura de alegere a presedintelui. Proiectul urmeaza sa elimine ambiguitatile din legislatie si sa prevada expres ca alegerile pot avea loc chiar si in situata in care in cursa se inscrie un singur concurent.

AIE are in componenta sa 53 de deputati, in timp ce comunistii detin 48 de mandate. Pentru alegerea sefului statului, coalitiei liberal-democrate ii lipsesc opt voturi, care ar trebui sa vina de la comunisti. Unul dintre fruntasii PCRM, Marc Tcaciuc, a declarat recent ca votarea de catre comunisti a lui Marian Lupu pentru presedintie ar insemna distrugerea Partidului Comunistilor, sugerand ca cele opt voturi nu vor fi cedate si se va ajunge din nou la alegeri anticipate. (NewsIn)

Comentarii