Cresterea ratei de refuz a vizelor SUA reflecta si dificultatile economice, considera consulul SUA

luni, 26 octombrie 2009, 13:54
4 MIN
 Cresterea ratei de refuz a vizelor SUA reflecta si dificultatile economice, considera consulul SUA

Autoritatile americane au anuntat recent ca Romania a avut o rata de refuz a vizelor SUA de 26,3% in anul fiscal 2009, in crestere cu 1,3% fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea in programul Visa Waiver, prin care s-ar elimina obligativitatea ca cetatenii romani sa solicite viza pentru a calatori pe teritoriul Statelor Unite.

"Aceasta crestere a ratei refuzurilor este relativ mica si cel mai probabil reflecta dificultatile cu care se confrunta economia globala. Pe langa alte cerinte tehnice, pentru ca o tara sa se califice in programul Visa Waiver, trebuie sa aiba o rata a refuzurilor mai mica de 3%. Din moment ce rata refuzurilor e determinata de solicitanti si ia in calcul solicitarile de viza facute de cetatenii romani din intreaga lume, exista putine masuri pe care Guvernul Romaniei le poate lua si care pot avea un impact semnificativ", a punctat consulul general american la Bucuresti, James Gray.

"Cu toate acestea, noi apreciem dorinta Guvernului Romaniei de a lucra impreuna cu Departamentul de Securitate Interna a SUA pentru a indeplini cerintele tehnice ale programului Visa Waiver", adauga oficialul american.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat in septembrie ca spera ca in cei trei ani de mandat ai sai in Romania sa existe un real progres al tarii noastre  in ceea ce priveste eliminarea vizelor. Intrebat, astfel, daca acesti trei ani ar fi un termen plauzibil pentru includerea Romaniei in program, James Gray a subliniat ca nu poate fi oferita inca o perspectiva clara pentru aderarea Romaniei.

"Romania a facut deja progrese in directia indeplinirii conditiilor necesare pentru calificarea in programul Visa Waiver isi va continua sa faca. Aceasta usoara crestere a ratei refuzurilor are un efect nesemnificativ asupra scaderii semnificative a numarului total de solicitari respinse inregistrat in ultimii ani. Nu putem stabili o data exacta a includerii Romaniei in programul Visa Waiver", spune consulul James Gray.

Mark Frey, director al programului Visa Waiver in cadrul Departamentului pentru Securitate Interna al SUA (DHS) a declarat vineri pentru NewsIn ca Romaniei ii va fi si mai greu sa se califice intr-o perspectiva apropiata in programul american Visa Waiver, in conditiile cresterii ratei de respingere a vizelor in anul fiscal 2009.  

La randul sau, Frey a aratat ca "Departamentul pentru Securitate Interna este reticent in a propune sau a sustine un orizont de timp specific" privind aderarea Romaniei.

Subiectul vizelor a fost abordat si de vicepresedintele american Joe Biden in discutiile avute joi la Bucuresti cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Emil Boc. "In ceea ce priveste acordarea de vize pentru cetatenii romani, primul-ministru in exercitiu Emil Boc a aratat ca Romania a facut progrese semnificative pentru atingerea criteriilor tehnice de acces si a subliniat ca autoritatile romane sunt dispuse sa continue cooperarea cu autoritatile americane competente, in special cu Ambasada SUA la Bucuresti, pentru informarea cetatenilor romani cu privire la exigentele procesului de analizare a cererilor de viza", se arata intr-un comunicat transmis de Guvern la finalul intrevederii Boc-Biden.

In ceea ce priveste Ministerul roman de Externe, aceste s-a aratat "preocupat" de sansele pe care Romania le mai are pentru a nu mai necesita viza de intrare in SUA in viitorul apropiat, in conditiile cresterii ratei de refuz a vizelor la 26,3% si a coborarii, in iulie, a pragului maxim de refuz de la 10% la 3%.

"Vom continua sa lucram, impreuna cu partenerii americani, astfel incat sa poata fi identificate cauzele care au condus la cresterea ratei de refuz, principalul obstacol in calea liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii romani", a asigurat purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu.

Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru si Romania sunt cele cinci tari din UE care nu sunt inca incluse in programul Visa Waiver, facilitate prin care cetatenii unei tari pot calatori in Statele Unite fara a avea nevoie in prealabil de obtinerea unei vize pentru intrarea pe teritoriul american de la Ambasada SUA, daca sederea se desfasoara pe o perioada mai mica de 90 de zile. Dintre cele cinci tari UE ai caror cetateni inca mai au nevoie de vize pentru a intra in SUA, Romania are rata cea mai mare de respingere a vizelor. Astfel, numai 17,8% dintre bulgarii care au solicitat viza pentru SUA au fost refuzati, 1,4% dintre cetatenii ciprioti, 2% dintre greci si 13,5% dintre polonezi.

Potrivit legislatiei SUA, o tara poate fi scutita de obligativitatea vizelor de calatorie, daca au fost respinsi mai putin de 3% dintre cetatenii respectivei tari care au solicitat o viza pentru Statele Unite. In afara acestui criteriu esential, admiterea in Visa Waiver tine si de indeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea pasaportului electronic, schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste, raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA. (NewsIn)

Comentarii