Crucea Rosie negociaza cu Damascul pentru a furniza ajutor umanitar populatiei siriene

marți, 21 februarie 2012, 08:44
3 MIN
 Crucea Rosie negociaza cu Damascul pentru a furniza ajutor umanitar populatiei siriene

In paralel, presedintele Bashar al-Assad s-a declarat convins ca opozitia este finantata si inarmata de tari straine.

CICR a studiat mijloacele de a furniza ajutor, inclusiv "oprirea ostilitatilor in zonele cele mai afectate, cu scopul de a facilita accesul Semilunii Rosii si CICR la populatia aflata in nevoie", a declarat la Geneva Bijan Farnudi, un purtator de cuvant al organizatiei. El a calificat drept "urgenta" necesitatea acordarii unui ajutor umanitar.

"Continutul negocierilor" cu autoritatile siriene si opozitia armata "ramane confidential", a precizat el.

Cel putin 24 de persoane, si anume 19 civili si cinci militari, au fost ucisi in violentele inregistrate luni in Siria.

La Homs, 12 civili au fost ucisi, dintre care trei copii ai unei familii din cartierul Al-Malaab, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

"Cerem sa ni se permita sa scoatem femeile si copii din Baba Amr", cartierul cel mai afectat de bombardamente de la inceputul ofensivei fortelor regimului asupra orasului Homs, pe 4 februarie, a pledat Hadi Abdallah, membru al Comisiei Generale a Revolutiei Siriene, una dintre gruparile opozitiei.

"Locuitorii traiesc in frig si in conditii de neindurat, ei asteapta moartea", a declarat el pentru AFP, in timp ce mai multe cartiere din Homs, numita "capitala revolutiei", sunt asediate si bombardate fara incetare de mai mult de doua saptamani.

Pe de alta parte, cinci militari au fost, de asemenea, ucisi in provincia Homs (centru) si la Idleb (nord-vest). Un om de afaceri, sustinator al regimului, a fost ucis la Alep (nord), potrivit Observatorului.

La Damasc, teatrul unor manifestatii fara precedent in ultimele zile, serviciile de securitate erau in continuare in stare de alerta.

Tineri sirieni au ridicat steagul utilizat de contestatari pe un pod la intrarea in capitala, potrivit unei inregistrari video postata de activisti, in care se poate vedea cum patru tineri fac semnul victoriei aratand spre steag, dupa care inregistrarea este intrerupta de tiruri de origine necunoscuta.

"Este un act de sfidare", a comentat presedintele Observatorului, Rami Abdel Rahmane.

De la inceputul revoltei impotriva regimului, in martie 2011, autoritatile refuza sa recunoasca amploarea acestora si atribuie violentele "teroristilor".

"Statul si societatea siriene sunt tinta gruparilor teroriste inarmate care primesc ajutoare financiare si armament din partea strainilor, cu scopul de a destabiliza tara si a impiedica orice tentativa de gasire a unor solutii", a repetat luni al-Assad, fara sa spuna numele tarilor la care se refera, potrivit Sana.

Presedintele a facut aceste afirmatii primindu-l pe Aleksei Puskov, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a camerei inferioare a Parlamentului rus.

Puskov, potrivit agentiei, a reiterat sustinerea tarii sale "fata de reformele intreprinse in Siria" si "necesitatea (…) unei solutii politice, bazata pe dialog (…) si fara ingerinta".

Moscova a blocat in doua randuri rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU condamnand reprimarea care s-a soldat cu mii de morti in ultimele 11 luni.

Teheranul, principalul aliat din regiune al regimului, a trimis doua nave de razboi in portul Tartous pentru "formarea" Marinei siriene, a anuntat postul iranian de televiziune Irinn.

La Roma, unde s-au reunit ministrii de Externe ai tarilor mediteraneene, ministrul tunisian Rafik Abdessalem a anuntat ca CNS (Consiliul National Sirian), principala coalitie de opozitie, urma sa fie reprezentata la Conferinta internationala asupra situatiei din Siria vineri, in Tunisia.

Abdessalem a avertizat, in plus, in legatura cu un "scenariu irakian" in Siria, in contextul in care, in ultima perioada, unele voci au pledat pentru inarmarea opozitiei.

Senatorul american John McCain a indemnat luni la furnizarea de arme opozitiei cu scopul de a o "ajuta sa se apere" de fortele regimului, fara sa vorbeasca, totusi, de un ajutor american direct.

Luni, autoritatile au eliberat doua reprezentante ale miscarii de contestare, si anume pe bloggerul Razan Ghazzaoui, arestata joi, si pe cineasta Firas Fayyad, inarcerata din noiembrie, potrivit avocatului si activistului in domeniul drepturilor omului Anwar al-Buni.

Organizatii si miscari laice siriene au lansat, in plus, un apel la organizarea unor manifestatii marti, in fata Parlamentului, la Damasc, impotriva unei referiri la islam in proiectul de Constitutie care urmeaza sa fie supus unui referendum pe 26 februarie. (Mediafax)

Comentarii