Europenii tempereaza avintul lui Bush

joi, 20 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Europenii tempereaza avintul lui Bush

Ieri a veni rindul premierului britanic Tony Blair sa mearga la Washington pentru a purta discutii cu presedintele american George W. Bush. In ultimele doua zile, in capitala americana s-a desfasurat un adevarat pelegrinaj diplomatic, in cadrul eforturilor de formare a unei coalitii internationale impotriva terorismului.
Inainte de ajunge in SUA, Blair s-a intilnit cu presedintele francez Jacques Chirac, care a fost pe continentul american alaltaieri. Consultarile purtate de Blair cu seful statului francez si cu alti sefi de state din Europa urmaresc uniformizarea punctului de vedere european in privinta colaborarii, in cadrul NATO, cu SUA. Chirac si Blair s-au pus de acord asupra unei "riposte adaptate si eficace" la atentatele din 11 septembrie din Statele Unite, soldate cu 5.888 de morti sau disparuti.
Atmosfera in Europa este mai degraba ezitanta si nici macar premierul britanic, cel mai apropiat aliat al SUA, nu este foarte radical in exprimarea sprijinului pentru americani. Jacques Chirac a declarat ca "razboi", termenul folosit de presedintele Bush, nu este cel mai bun cuvint pentru a descrie viitoarele operatiuni impotriva terorismului. De aceeasi parere, Louis Michel, ministrul de Externe belgian, care propune formula "mobilizare impotriva terorismului". In aceeasi idee, ministrul spaniol al Apararii, Federico Trillo, a afirmat, marti, ca Spania nu este dispusa "sa se angajeze in nici un razboi" in cadrul coalitiei antiteroriste care se formeaza in prezent in jurul NATO." Spania "nu va declara razboi nimanui, ea nu se afla in situatie de razboi", a adaugat ministrul.
Acest joc de cuvinte exprima ezitari foarte serioase ale aliatilor europeni din NATO in fata unor operatiuni anti-teroriste despre care nu se stie deocamdata cum vor arata si ce efecte vor avea. Cel mai bine a exprimat pozitia europenilor cancelarul german, Gerhard Schroeder. "Fiecarui drept ii corespunde o datorie. Dar invers, fiecarei datorii a aliatilor ii corespunde un drept. El se numeste informare si consultare. Dorim sa ajungem, in calitate de germani si de europeni, la o solidaritate nelimitata cu Statele Unite, pentru toate masurile necesare. Germania este gata sa-si asume riscuri, chiar militare, dar nu aventura", a declarat cancelarul, in cursul unui discurs rostit in Parlament.
Pozitia europeana are ecouri si in SUA. Intr-un editorial de miercuri, New York Times avertizeaza ca "retorica de razboi" a presedintelui Bush, care conduce un razboi altfel decit altele, s-ar putea sa nu fie potrivita. "Presedintele trebuie sa gaseasca cuvintele potrivite pentru a conduce Statele Unite si o coalitie de tari foarte diferite in aceasta batalie ne-clasica", afirma editorialul. "Cresterea asteptarilor nu va folosi la nimic, nici presedintelui Bush si nici tarii", continua editorialul.
Venind in intimpinarea acestor ingrijorari, presedintele american George Bush a declarat aseara in fata Congresului american ca deciziile de actiune impotriva teroristilor vor fi luate cu atentie, in cadrul unei campanii temeinice care va dura foarte multa vreme.
Rusia lasa o portita deschisa
Desi ezita sa se alature militar americanilor, Rusia a lasat o portita deschisa pentru o eventuala colaborare concreta cu SUA. "Rusia si Statele Unite au decis sa isi coordoneze direct actiunile pentru a lupta impotriva terorismului", a declarat ministrul de Externe rus, Igor Ivanov, aflat si el in SUA, unde s-a intilnit cu secretarul american de Stat, Colin Powell. Ivanov a declarat, miercuri seara, ca Moscova doreste sa obtina raspunsuri la mai multe intrebari, daca i se va cere sa autorizeze desfasurarea de trupe americane in fostele baze ruse din Asia Centrala.
Statele Unite au salutat si sustinerea acordata de Pakistan, cu atit mai mult cu cit decizia acestui stat islamic vecin cu Afghanistanul a fost foarte delicata. Presedintele pakistanez, generalul Pervez Musharraf, a declarat ca, alaturindu-se SUA, Pakistanul trece prin cea mai mare criza din ultimii 30 de ani, de la razboiul cu India. In urma discursului lui Musharraf, principalele partide pakistaneze si-au afirmat sprijinul pentru presedinte, intr-un gest de contracarare a pozitiei gruparilor religioase din tara si a opiniei majoritatii populatiei care sustine Afghanistanul in acest conflict. (A.C.)

Comentarii