Frankenstorm: Noapte de cosmar in Statele Unite

luni, 29 octombrie 2012, 23:10
3 MIN
 Frankenstorm: Noapte de cosmar in Statele Unite
Uraganul Sandy, care s-a dezlantuit asupra New-York-ului si altor mari orase orase din SUA, a provocat pana acum cateva zeci de morti in Caraibe

 Uraganul Sandy a lovit asta-noapte cu furie statele de pe Coasta de Est a SUA, cu doar o saptamana inaintea alegerilor prezidentiale, iar intreaga presa americana se intreaba care ar putea fi efectele furtunii asupra campaniei electorale si asupra scrutinului din 6 noiembrie. Presedintele Barack Obama a avertizat ca uraganul poate avea consecinte dezastruoase, in timp ce primarul New York-ului insista aseara asupra evacuarii locuitorilor din zonele joase de coasta.

Bursa din New York a fost inchisa ieri si, probabil, va fi si astazi, din cauza inrautatirii vremii. Este prima masura de acest fel dupa 1985, cand uraganul Gloria a impus o masura similara, a anuntat operatorul NYSE Euronext, care a incredintat ca va asigura schimburile intr-o maniera electronica. Bursa intra astfel in starea de asediu care a cuprins metropola americana si intreaga Coasta de Est. Toate transporturile in comun la New York – metroul, autobuzele si trenurile – au fost suspendate inca de duminica seara de catre autoritati in asteptarea sosirii uraganului Sandy. Autoritatile au ordonat suspendarea traficului din cauza riscului de inundatii si pagube ce ar putea fi provocate de Sandy, care este asteptat sa se abata astazi asupra coastei de nord-est a SUA. Doua din cele trei tuneluri rutiere din Manhattan au fost inchise, iar circulatia pe poduri va fi si ea oprita daca vantul va depasi 96 km/h. Pe aeroporturi au fost anulate, duminica si luni, aproape 11.000 de zboruri interne si internationale. De asemenea, si-au inchis portile si institutii internationale precum ONU (Organizatia Natiunilor Unite), FMI (Fondul Monetar International) si Banca Mondiala (BM), care le-au dat liber angajatilor lor.

Ce ii asteapta pe americani

Imagini incredibile: Gara Centrala sau statia de metrou de sub Times Square sunt absolut pustii, din cauza suspendarii curselor

In afara de greutatile pe care le-a produs in viata de zi cu zi a americanilor, ingreunand si procesul electoral, uraganul Sandy a provocat si primele pagube economice. Astfel, a crescut pretul benzinei cu 1% in urma inchiderii importantei uzine de prelucrare a petrolului ConocoPhillips in New Jersey si ca urmare a reducerii productiei de combustibili in aceasta regiune. Industria de divertisment are si ea de suferit – in Atlantic City (statul New Jersey) au fost inchise toate cazinourile. Nu functioneaza teatrele de pe Broadway, iar unele competitii sportive au fost suspendate.

Autoritatile nu ascund ca ar putea interveni intreruperi de electricitate masive si inundatii grave. Evacuarea oamenilor era ieri in plina desfasurare in zonele de coasta din Virginia pana in Massachusetts. Numai la New York, la ordinul primarului Michael Bloomberg, peste 300.000 de persoane au fost trimise in adaposturi sigure.

Uraganul are deja efecte dincolo de Atlantic, unde actiunile asiguratorilor europeni, intre care Swiss Re si Munich Re, erau ieri in scadere puternica din cauza furtunii, al carei impact asupra industriei de profil ar putea fi de 6,3 miliarde de dolari, transmite Bloomberg. "Se indreapta spre o regiune cu o populatie uriasa, care nu a fost lovita de mult timp de un uragan. Locuitorii nu au reconstruit recent casele, astfel ca stimulentele pentru solicitarile de daune sunt uriase", a explicat Fabrizio Croce, analist la Kepler Capital Markets in Zurich.

Un uragan mai periculos decat un tsunami

Sandy aduce la tarm valuri de pana la 4 metri inaltime, iar rafalele de vant ating 150 km in centrul sau. Expertii atrag atentia asupra dimensiunilor uriase ale uraganului – diametrul sau este de 800 de km. Meteorologii avertizeaza ca, pe uscat, in combinatie cu frontul atmosferic rece care vine din Canada, Sandy ar putea sa se transforme intr-o "super-furtuna". In total, Sandy, supranumit deja de experti "Frankenstorm", ar putea sa afecteze aproape 20 de state americane, precum si importante orase ca New York, Washington, Boston, Philadelphia, Baltimore si circa 50-60 milioane de persoane, conform autoritatilor americane.

Comentarii