Instanta franceza a decis definitiv predarea autoritatilor romane a lui Shimon Naor

miercuri, 28 iulie 2010, 10:03
3 MIN
 Instanta franceza a decis definitiv predarea autoritatilor romane a lui Shimon Naor

Parchetul de pe langa Curtea de Apel din Paris a informat Ministerul Justitiei, in 27 iulie 2010, ca, prin hotarare judecatoreasca definitiva, Curtea de Apel din Paris a dispus predarea catre Romania a lui Herscovici Simen, alias Shimon Naor, care are dubla cetatenie romana si israeliana.

"Predarea efectiva urmeaza sa se efectueze prin intermediul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala – Biroul International Interpol din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, care a fost informat in acest sens in aceeasi zi, fiind informata, totodata, conform legii si instanta de executare", informeaza, miercuri, Ministerul Justitiei.

Herscovici Simen, alias Shimon Naor, a fost pus in urmarire internationala pentru a-si executa restul de pedeapsa cu inchisoarea (10 ani, 6 luni si 20 de zile) ramas de executat la care a fost condamnat de catre Tribunalul Bucuresti, pentru trafic de armament.

Shimon Naor, condamnat la 11 ani de inchisoare pentru trafic de arme si dat in urmarire de autoritatile romane din 2006, a fost prins la Paris in luna mai.

Interpol Bucuresti a fost anuntat de catre Interpol Paris ca in 7 mai 2010 a fost arestat Simen Herscovici, cunoscut ca Shimon Naor, in varsta de 60 de ani, cu dubla cetatenie romana si israeliana, urmarit international din anul 2006.

Politia Romana a sesizat Tribunalului Bucuresti – Sectia I Penala si Ministerul Justitiei pentru initierea procedurilor de predare a lui Shimon Naor, a precizat Seucan.

Autoritatile judiciare romane au transmis, in 8 mai, partii franceze, prin intermediul Biroului National Interpol Bucuresti, traducerea mandatului european de arestare emis pe numele lui Shimon Naor.

In februarie 2006, Tribunalul Bucuresti, Sectia I Penala, a emis pe numele lui Simen Herscovici un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea pentru contrabanda, fiind condamnat la 11 ani inchisoare.

Shimon Naor este acuzat ca, in calitate de asociat al unei societati comerciale, impreuna cu alte trei persoane, a falsificat mai multe documente de transport in care a trecut o alta destinatie decat cea reala, obtinand, astfel, licenta de export de armament si munitie in tari supuse embargoului.

Intrucat din informatiile detinute la nivelul autoritatilor de aplicare a legii romane se contura posibilitatea ca acesta sa fie pe teritoriul european, in octombrie 2009 a fost emis pe numele lui un mandat european de arestare.

Potrivit anchetatorilor romani, Shimon Naor – reprezentant in Romania al societatii "Orient Energy Agencies & Services Ltd" din Israel – a falsificat certificatele de destinatie pentru a obtine de la autoritatile romane licente pentru export de armament si munitie, produse strategice care au ajuns in final in tari asupra carora fusese impus embargou asupra livrarilor de armament, respectiv Nigeria si Eritreea.

Alaturi de Naor, au fost judecati si condamnati Ion Menciu – director general al companiei aeriene "Acvila Air Romanian Carrier", cetateanul moldovean Ion Busuioc – reprezentantul societatii "Loratel Trading Ltd" din Limasol-Cipru si Jeni Mantescu – seful reprezentantei din Romania a societatii "Orient Energy Agencies & Services Ltd", acuzati de pentru complicitate la contrabanda, fals si complicitate la nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Shimon Naor a fost contactat de mai multe firme din tari supuse embargoului de armament, pentru a le livra fraudulos produse speciale. Firma pe care o reprezinta in Romania avea ca obiect de activitate si exportul de armament, astfel ca avea contacte legale cu furnizorii romani, respectiv regiilor autonome Romtehnica, Ratmil si Arsenalul Armatei.

Pentru a obtine licente de export a armamentului, Naor, ajutat de Mantescu si Busuioc, a contrafacut certificatele de utilizator final («end-user certificate», adica documentele de destinatie). Certificatul este o conditie obligatorie in obtinerea licentei de export, deoarece indica beneficiarul produselor si permite controlul autoritatilor asupra destinatiei transportului.

Israelianul a fost arestat in 25 august 1999 si eliberat cateva luni mai tarziu din motive procedurale, el fugind la scurt timp din Romania. El a fost judecat in lipsa pentru fals, uz de fals, contrabanda si pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Punerea in libertate a lui Shimon Naor s-a soldat cu arestarea si condamnarea la inchisoare a avocatei acestuia, Lidia Peter si a unor magistrati, care au primit bani pentru a revoca mandatul de arestare preventiva a israelianului.

In 24 august 2007, Ion Busuioc, care fusese dat in urmarire internationala, a fost prins in Bucuresti. (Mediafax)

Comentarii