Isarescu pune primele conditii

sâmbătă, 18 decembrie 1999, 00:00
7 MIN
 Isarescu pune primele conditii

Guvernatorul Mugur Isarescu a acceptat functia de premier cu foarte multa precautie. El a aratat ieri, prin intermediul unui comunicat al BNR, ca are nevoie de sprijinul deplin al coalitiei si ca numirea sa se poate face dupa indeplinirea a trei cerinte minime de ordin legal. Iata textul comunicatului: "Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost convocat si a purtat discutii cu sefi ai partidelor politice din coalitia guvernamentala. La aceste discutii, Mugur Isarescu a precizat ca el gindeste ca Romania are nevoie de o solutie politica, de un guvern cu un premier care sa fie om politic. A acceptat propunerea de a fi desemnat ca premier numai datorita situatiei care s-a creat, o situatie exceptionala desigur, care cere o solutie exceptionala. Este motivul pentru care a acceptat.
De asemenea, la discutia cu sefii partidelor politice, Mugur Isarescu si-a exprimat punctul de vedere, potrivita caruia in aceasta situatie de rezolvare exceptionala, guvern politic cu premier independent, are nevoie de un sprijin puternic din partea fortelor politice, un sprijn care sa se manifeste cu deosebire in doua directii. Prima, sa fie depasit cit mai repede acest moment greu, dominat de framintari si tensiuni. A doua, sa fie gasite solutiile pentru functionarea normala a viitorului guvern.
Mugur Isarescu nu este jurist, este economist, insa el are o constanta de comportament institutional. Introdeauna a cerut fundamentarea legala a oricarei miscari decizionale. Era firesc ca aceasta constanta sa-si faca simtita prezenta si in aceste momente cind se afla in fata unei schimbari de statul institutional.
In acest sens, a solcitat sa fie indeplinite trei cerinte minine de ordin legal: rezolvarea tuturor neconcordantelor sub aspect constitutional aparute in legatura cu situatia din guvernul Radu Vasile; asigurarea conditiilor care sa puna viitorul guvern intr-o stare de deplina legalitate; garantii legale in vederea intoarcerii la BNR, in aceeasi pozitie, dupa expirarea mandatului guvernamental, un mandat care, prin forta imprejurarilor, nu va putea fi decit pe timp limitat.
Desigur, aceste solcitari vin in conditiile in care Parlamentul ii va acorda aceasta investitura."
Premierul interimar Alexandru Athanasiu apreciaza ca "prevederile statutului BNR permit exercitarea temporara a altor atributii de catre guvernatorul Bancii Centrale prin hotarirea Consiliului de Administratie, deci o suspendare temporara a exercitiului atributiilor de guvernator".
Armistitiu in PNTCD
Biroul de Conducere, Coordonare si Control al PNTCD a decis ridicarea tuturor sanctiunilor impuse impotriva secretarului general Radu Vasile si este de acord cu candidatura acestuia pentru functia de presedinte al Senatului. Un comunicat al PNTCD specifica faptul ca Vasile poate candida pentru orice functie in partid. "Deciziile au fost luate in interesul national, pentru intrarea in normalitate", se arata in finalul documentului.
Ca urmare, premierul revocat Radu Vasile si-a depus, ieri, demisia la Presedintie, prin intermediul fostului sau consilier Petrisor Peiu. Demisia i-a fost inminata lui Constantin Teleaga, consiler de stat in cadrul Presedintiei pentru relatia cu Guvernul, Parlamentul si administratia publica locala. Demisia fostului premier intra automat in vigoare in momentul in care presedintele a luat act de ea, intrucit este un act unilateral de vointa. Decizia presedintelui Emil Constantinescu de a lua act de demisia lui Radu Vasile reprezinta un "act constatator" care "vine in continuarea" decretului de revocare a fostului premier, a declarat, ieri, consilierul de stat Emil Moroianu, seful Departamentului Juridic al Presedintiei. El a respins interpretarea potrivit careia "actul constatator" al presedintelui ar influenta in vreun fel validitatea decretelor de revocare a lui Radu Vasile si, respectiv, de numire a lui Alexandru Athanasiu in functia de premier interimar.
Taranistii doresc compensatii
Negocierile pentru structura noului guvern si asupra programului de guvernare au debutat ieri dupa amiaza, la Palatul Victoria, intre premierul desemnat Mugur Isarescu si echipele de negociatori ale partidelor coalitiei majoritare.
PNTCD incearca sa obtina compensari pentru pierderea postului de sef al Departamentului de Integrare Europeana (DIE), prin includerea acestui departament in structura MAE, precum si functia de ministru al Industriei si Comertului in schimbul celei de ministru al Apelor, Padurilor si Mediului, pentru ca ministrul de stat care va conduce Consiliul Economic, Mircea Ciumara, sa aiba un portofoliu, au precizat surse taraniste. Unul dintre negociatorii PNTCD, Ioan Muresan, a precizat ca la discutiile privind formula de guvernare vor fi negociate "compensarile" pe care le vor primi taranistii pentru cedarea DIE, vor fi definite rolul ministrului de stat Mircea Ciumara cit si al ministrului Functiei Publice, post pentru care taranistii il propun pe Vlad Rosca. PNTCD mai ceruse conducerea Secretariatului General al Guvernului, la discutiile de la Cotroceni cu presedintele Constantinescu, dar PNL, care detine acum acest post, nu este dispus sa-l cedeze. De altfel, si PD a anuntat, prin vicepresedintele Traian Basescu, ca isi va mentine toate posturile de ministri pe care le avea in Cabinetul Vasile.
PD cedeaza presedintia Senatului doar pentru Radu Vasile
Vicepresedintele PD, Traian Basescu, a anuntat, ieri, ritos, ca Partidul Democrat a decis sa renunte la postul de presedinte al Senatului, pentru a-l oferi "strict lui Radu Vasile". Basescu a precizat ca aceasta decizie are drept scop rezolvarea disputei politice din PNTCD. Vicepresedintele PD a apreciat ca Radu Vasile trebuie sustinut de grupul PNTCD din Senat pentru a ocupa functia de presedinte al acestei Camere, iar daca acest lucru nu se va intimpla, functia va reveni unui reprezentant al PD. El a aratat ca Partidul Democrat va pastra in viitorul Cabinet aceleasi portofolii pe care le-a detinut si in Guvernul Vasile, respectiv Ministerele industriilor, de Externe, Apararii si Transporturilor si, in consecinta, ar avea dreptul sa-si mentina si postul de presedinte al Senatului. Basescu a afirmat ca fostul premier Radu Vasile si-a indeplinit principala misiune, respectiv aceea de a mentine o minima coeziune a Executivului.
Presedintele PD Petre Roman a fost mai retinut in ton atragindu-i atentia lui Radu Vasile ca atribuirea presedintiei Senatului "nu-i de joaca". Roman a declarat ca, "de dragul rezolvarii crizei", partidul sau poate oferi sprijin la alegerea presedintelui Senatului, insa a atras atentia ca acesta preia atributiile presedintelui Romaniei in anumite cazuri prevazute in Constitutie.
Roman a recunoscut ca partidul sau "face tot ceea ce se poate" pentru instalarea unui nou guvern, avind in vedere ca exista 700 de milioane de dolari, care "asteapta sa intre in Romania".
Schimbari in MAE
Schimbarea ministrului de Externe si asimiliarea Departamentului Integrarii Europene in MAE va modifica, in buna masura, organigrama acestui minister. In primul rind, va fi infiintat postul de secretar de stat pentru integrarea in UE, care s-ar putea numi, dupa modelul adoptat de multe state care au inceput deja negocierile, secretar de stat pentru afaceri europene. Potrivit unor surse diplomatice, acest post nu va fi ocupat de Aurel Ciobanu Dordea, desemnat negociator pentru integrarea europeana, ci va reveni unui diplomat de cariera. Tot la capitolul integrare europeana intra si numirea noului ambasador pe linga UE. Desi pina acum citva timp Ioan Jinga era favorit pentru acest post, se pare ca viitorul sef al misiunii de la Bruxelles nu va fi el. Ministerul de Externe va avea trei secretari de stat, unul pentru relatiile bilaterale, unul pentru UE si altul pentru relatiile multilaterale (cu exceptia chestiunilor legate de UE).
Asimilarea DIE de catre MAE pune mai multe probleme: schema de personal de la Externe va fi mai mare cu 80 de persoane care nu vor incapea sediul central al MAE. O alta problema care se pune este statutul salariatilor DIE. In MAE, cu exceptia personalului tehnico-administrativ, ceilalti au grade diplomatice obtinute in urma unor examene. In prezent exista in Ministerul de Externe un curent de opinie defavorabil acordarii de grade diplomatice pentru cei care lucreaza in DIE. Pe de alta parte, fara grade diplomatice, fostii lucratori de la Departamentul Integrarii nu pot fi trasi la raspundere ca diplomatii. Aceasta este poate cea mai serioasa problema juridica pe care o ridica "fuziunea" MAE-DIE, pentru ca in serviciul diplomatic din orice tara persoanele care nu au grade diplomatice nu participa la munca specifica ministerului.
Constantinescu s-a plimbat pe bulevard
Presedintele Emil Constantinescu s-a plimbat, ieri dupa-amiaza, timp de aproape o jumatate de ora, pe Bulevardul Magheru, de la cinematograful Patria pina la Hotelul Intercontinental, si a acordat citeva autografe trecatorilor. Un bucurestean a cerut presedintelui sa-i dea un autograf pe o punga de Happy Meal, pentru ca nu avea la el nimic altceva. Presedintele a mers incadrat de aghiotantul sau si de o femeie subofiter SPP, cu care s-a intretinut in timpul plimbarii. Constantinescu era insotit si de patru garzi de corp.
Urmarind la televizor cum se destrama Guvernul, primarul taranist al Sibiului s-a imbolnavit de inima
Primarul taranist al Sibiului, Dan Condurat, a fost internat ieri dimineata la sectia de Cardiologie a Spitalului Judetean Sibiu dupa ce luni seara a suferit un preinfarct. Dan Condurat a avut primele simtome care i-au indicat ca s-a imbolnavit de inima de mai multa vreme, insa numai de citeva zile starea sanatatii sale s-a inrautatit. „Primele simptome le-am avut cu putin timp inainte de a pleca din PNTCD, insa luni seara, in timp ce priveam la televizor ce se intimpla cu Guvernul, mi s-a facut rau si a trebuit sa ma internez in spital", ne-a spus Dan Condurat.
Luni seara a fost la spital si fiica sa, Denisa, care a tinut sa fie alaturi de tatal sau. Dr. Ioan Manitiu, medicul curant al primarului, spune ca electrocardiogramele lui Dan Condurat arata normal in prezent, insa, pentru mai multa siguranta, il va mai tine in spital inca vreo citeva zile cu un tratament intravenos de nitroglicerina. "Luni seara aveam de gind sa merg la Bucuresti sa vad ce se intimpla. As fi vrut foarte mult sa stau astazi de vorba cu ministrul Noica, sa particip la intrunirea Comitetului Sibiu 2000, insa tocmai acum mi-am gasit sa ma imbolnavesc", marturiseste resemnat Dan Condurat. (A. VOICU)

Comentarii