Pina unde se va intinde Uniunea Europeana?

duminică, 17 octombrie 1999, 23:00
2 MIN
 Pina unde se va intinde Uniunea Europeana?

"Este in curs de creare un consens privind includerea unui al doilea grup de sase tari la summitul de la Helsinki", a afirmat premierul finlandez Paavo Liponen, a carui tara asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene. Comisia a propus inceperea de negocieri cu Romania, Lituania, Letonia, Slovacia, Malta si Bulgaria, care se vor alatura astfel Ungariei, Poloniei, Cehiei, Sloveniei, Estoniei si Ciprului, care au inceput discutiile cu UE cu un an in urma.
"O mare provocare"
Dar, desi se pregatesc sa accepte extinderea UE, liderii europeni isi pun intrebari privind viitorul acesteia si modul de functionare a organizatiei, care va avea intre 20 si 30 de membri, reprezentind un total de aproape 500 de milioane de locuitori. "La Tampere am recunoscut deschis, pentru prima data, ca trebuie sa facem fata unor provocari considerabile si am avut o dezbatere de fond asurpa viitorului Uniunii", a spus Liponen. El a adaugat ca dezbaterea trebuie sa se concentreze asupra limitelor extinderii, in ceea ce priveste frontierele si populatia. "Pina unde poate merge Europa?", s-a intrebat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, referindu-se la "nivelul ambitiilor si limitele geografice ale UE, de care depinde direct calitatea reformelor institutionale". Discutia referitoare la limitele geografice ale Uniunii a fost deschisa dupa ce Comisia Europeana a recomandat acordarea statutului de candidat pentru Turcia, tara situata la granita dintre Europa si Asia. "Cui vom mai putea spune «nu» dupa Turcia?", a intrebat deputatul european Andrei Lamass. Referitor la stabilirea unei date pentru aderarea noilor state admise la negocieri, Paavo Lipponen a oferit asigurari ca, daca ele sint "performante, vor putea adera in curind", dar ca Uniunea Europeana trebuie de asemenea "sa se pregateasca" pentru o astfel de extindere.
Inainte de a se deschide pentru extindere, UE trebuie sa finalizeze o reforma ampla a institutiilor interne, care implica numeroase aspecte – de la numarul comisarilor europeni la modificarea sistemului de vot in luarea deciziilor. In paralel cu inceperea negocierilor de extindere cu "al doilea val" de candidati, summitul de la Helsinki urmeaza sa lanseze si o Conferinta inter-guvernamentala insarcinata cu finalizarea reformelor. Acestea provoaca deja nelinistea unor tari mici, care si-ar putea pierde o serie dintre prerogativele de care se bucura in prezent, in special in Comisia Europeana. (A.C.)

Comentarii