Ritli, despre o eventuala demisie a lui Arafat: Este decizia dansului, respect ce va hotari

marți, 10 ianuarie 2012, 10:21
5 MIN
 Ritli, despre o eventuala demisie a lui Arafat: Este decizia dansului, respect ce va hotari

Ministrul Ritli Ladislau a declarat, la intrarea in Ministerul Sanatatii, ca in cursul zilei de marti va discuta cu Raed Arafat, "cu argumente pro si contra", segmentul de Urgenta din proiectul Legii sanatatii.

"L-am invitat pe colegul meu sa analizam impreuna acest segment de Urgenta, sa comentam impreuna, cu argumente pro si contra. Eu astazi ma asez sa discut cu el", a spus Ritli.

Intrebat despre o eventuala demisie a lui Raed Arafat, ministrul Sanatatii a spus: "E o decizie a domnului Arafat, respect decizia dansului. Este un coleg foarte bun, cu experienta (…). De fiecare data cand am discutat despre medicina de urgenta din noul proiect, si-a exprimat ingrijorarea, am incercat sa il linistesc, dar nu am reusit".

Intrebat despre opinia presedintelui Traian Basescu in acest sens, ministrul Sanatatii a spus ca seful statului vede lucrurile global.

"Domnul presedinte vede lucrurile global, nu putem neglija punctul de vedere al dansuluui. Legea trebuie discutata fara resentimente, fara idei preconcepute", a spus Ritli Ladislau.

Ministrul a subliniat insa ca nu este de acord sa fie proiectata "o imagine de dezastru" referitoare la aceasta lege.

"Nu vad un dezastru in sistemul de Urgenta daca aceasta lege va fi aplicata. Sistemul functioneaza bine, dar pot fi aduse reglementari in plus", a mai spus Ritli.

El a precizat ca in mod sigur vor fi schimbate foarte multe articole din proiectul noii Legi a sanatatii, in urma dezbaterilor publice si, de asemenea, vor urma alte acte subsecvente.

Presedintele Traian Basescu a intervenit, luni seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, la care invitat era subsecretarul de stat Raed Arafat, replicand nemultumirilor exprimate de acesta din urma legate de proiectul noii Legi a sanatatii. Seful statului si subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii au avut un schimb de replici in emisiune.

Raed Arafat a sustinut ca se va gandi pana marti daca ramane sa se lupte din sistem sau in afara lui.

Adresandu-se lui Arafat, Basescu l-a intrebat daca, intr-o discutie avuta, nu l-a rugat ca orice observatie pe care o are pe tema serviciilor de urgenta sa o inainteze si sa contribuie cu aceasta la noua lege, subsecretarul de stat raspunzand afirmativ si mentionand ca a facut acest lucru. Basescu a adaugat ca acesta a fost si motivul pentru care i-a telefonat, Arafat aproband ca aceasta a fost discutia.

Basescu a continuat intreband care este atunci "contributia" lui Arafat. "Un scandal public si dezinformarea populatiei?", a adaugat el, Arafat respingand aceasta varianta.

Seful statului a citit apoi un articol din proiectul noii legi a sanatatii, mentionand ca "asistenta medicala de urgenta se asigura gratuit tuturor pacientilor, indiferent de statutul de asigurat al acestora".

El a mentionat, de asemenea, ca nimeni nu ridica problema privatizarii SMURD. "SMURD se afla la Ministerul de Interne, este atasat unitatilor de pompieri, interventii in caz de urgenta", a adaugat Basescu, Raed Arafat replicand ca el nu a invocat ca s-ar privatiza SMURD. "Eu vorbesc de sectorul public de urgenta, domnule presedinte, nu de SMURD", a spus Arafat.

Basescu a replicat ca despre acelasi lucru discuta si el si a intrebat daca ar deranja cumva daca administratiile locale ar cumpara ambulante si le-ar pune la dispozitia spitalelor.

"Care e nemultumirea dumneavoastra fata de lege, ca am vazut afirmatii de genul se duc banii la sectorul privat?", l-a mai intrebat Basescu pe Arafat.

"Domnule presedinte, va spun deschis, (…) noi avem pe partea de interventie de urgenta publica fonduri foarte limitate. Acum, noua forma de lege permite o concurenta pe fondurile publice, deci pe bugetul de stat, intre actualul sector public, care este foarte limitat la fonduri si mai multe firme care vor aparea, vom copia un sistem din alta tara (…) si care in doi-trei ani va micsora foarte serios sectorul public de interventie, va impacta unitatile de primiri urgente, va impacta SMURD-ul, va impacta Ambulanta, in sensul in care vor fi inlocuite, pentru ca, fiind fonduri de buget de stat – e singurul loc unde era limitare in vechea lege – asta inseamna ca, venind alti actori la concurenta, va scadea sectorul public si ca putere si capacitate de interventie", a spus Arafat.

"Va inteleg dorinta de a pastra totul la sectorul de stat. Eu va pot spune insa ca, atata timp cat in lege se spune ca asistenta de urgenta este gratuita pentru orice cetatean, este deja o problema care tine de orice guvern – sa asigure asistenta de urgenta gratuita pentru oricarui cetatean, indiferent ce fel de asigurat e. Deci dintr-o data legea stabileste premise ca acest sector sa nu aiba o problema de finantare", a raspuns Basescu.

Seful statului a adus in discutie si programul privind achizitia a 1.200 de ambulante si a intrebat de ce s-ar supara cineva daca statul achizitioneaza doar 800 si 400 vor fi ale sectorului privat.

"Vreau sa-l atentionez pe domnul doctor Arafat ca acest proiect de lege este pentru discutat, de asta a fost lansat in dezbatere publica, cea mai corecta abordare este sa se prezinte la ministru cu observatiile dansului si nu sa creeze o psihoza publica, ca acest guvern, – ticalos, de altfel, nu, domnu’ Arafat – vrea sa distruga sistemul de ambulanta, sa-l dea la niste golani privati – nu?, punem in ghilimele. Daca asta-i mesajul, gresiti, domnule doctor, si este mincinos si incorect", a spus Basescu.

Raed Arafat a raspuns ca nu a facut astfel de afirmatii.

Presedintele Basescu a apreciat ca noua lege a sanatatii este necesara.

"Aceasta lege este necesara si cred ca cel mai bun lucru pentru un demnitar al Ministerului Sanatatii ar fi sa o explice si, in masura in care are idei, sa contribuie la imbunatatirea ei. Nu lansarea unei campanii, profitand de faptul ca si cand au mers pompierii si cand au mers salvarile si cand s-a impiedicat cineva pe strada, daca era vreo personalitate, iesea domnul doctor Arafat sa ne explice cum a fost salvat de sistemul national de salvare, platit pana la ultimul ban din banii acestei populatii. Deci corect este sa contribuiti la imbunatatirea legii, nu sa atacati, domnule doctor", a conchis el.

Subsecretarul de stat a precizat ca a transmis Comisiei Prezidentiale punctele de vedere pe proiectul legii sanatatii si ca, dupa o a doua discutie in comisie nu a mai fost acceptat la dezbateri.

"De cel putin trei luni incerc sa vorbesc cu o comisie despre proiectul legii sanatatii. Din Comisie fac parte Vladescu, Paunescu si Duta. Dupa a doua discutie am fost blocat de Vladescu (Cristian – n.r.), care nu a mai acceptat ca la nicio discutie privind proiectul sa particip si eu. La solicitarea lor, a celor trei, nu am mai fost primit la discutii. Nu as fi iesit sa discut public acest subiect daca nu as fi fost considerat dusmanul reformei sanitare", a spus Raed Arafat. (Mediafax)

Comentarii