Sase astronauti au „revenit” pe Terra, dupa o simulare a unui zbor pe Marte care a durat 520 de zile

vineri, 04 noiembrie 2011, 14:46
3 MIN
 Sase astronauti au „revenit” pe Terra, dupa o simulare a unui zbor pe Marte care a durat 520 de zile

Un inginer a deschis trapa principala a vehiculului, iar cei sase astronauti – francezul Romain Charles, italianul de origine columbiana Diego Urbina, rusii Sukhrob Kamolov, Alexandre Smolevski si Alexei Sitev si chinezul Wang Yu – au iesit din nava spatiala, potrivit imaginilor transmise in direct pe site-ul ESA.

Zambitori, cei sase membri ai echipajului, ce purtau costume de astronaut albastre avand pe piept inscriptia "Marte-500", i-au salutat pe savantii care i-au intampinat.

"Dupa un experiment de 520 de zile, ne-am indeplinit in intregime misiunea. Toti membrii echipajului sunt intr-o stare buna de sanatate. Suntem pregatiti pentru a fi supusi unor teste noi", a declarat comandantul misiunii, Alexei Sitev.

O femeie imbracata in alb a oferit fiecarui astronaut participant la acest program stiintific cate un trandafir rosu.

Programul Marte-500 a debutat pe 3 iunie 2010, la Institutul de cercetari medicale si biologice (IBMP) din Moscova: sase voluntari, cu varstele cuprinse intre 26 de ani si 38 de ani, au trait intr-o izolare totala de restul lumii, in conditii foarte apropiate de cele prezente la bordul unei navete spatiale care ar putea zbura catre Marte.

Astronautii s-au impartit in doua grupuri in momentul in care capsula, compusa din cinci module, a simulat intrarea pe orbita planetei Marte, pe 2 februarie.

Trei astronauti s-au instalat in modulul de coborare care "a ajuns pe planeta rosie", iar ceilalti trei au ramas in modulul principal, ce are o lungime de 20 de metri si un diametru de 3,6 metri.

"Sosirea pe Marte", ce a avut loc pe 7 februarie, in jurul orei 10.00 GMT, a fost transmisa pe un ecran urias la Centrul rus pentru controlul zborurilor spatiale (TSUP) din Moscova, unde au fost invitati numerosi savanti si jurnalisti.

Dupa simularea unei calatorii in spatiu de 250 de zile – timpul necesar pentru a ajunge de pe Terra pe Marte -, columbianul Diego Urbina, rusul Aleksandr Smolevski si chinezul Wang Yue au "coborat pentru prima oara pe planeta rosie". Au urmat alte doua "iesiri", pe 18 februarie, respectiv 22 februarie.

Timp de aproximativ o luna, astronautii au simulat o serie de activitati stiintifice si viata de zi cu zi a unui echipaj pe Marte, intr-un modul special construit pentru a imita scoarta martiana, iar apoi s-au alaturat celorlalti trei membri ai echipajului – francezul Romain Charles si rusii Sukhrob Kamalov si Aleksei Sitev.

Cei sase voluntari din acest proiect stiintific – trei ingineri, un medic, un chirurg si un fizician – au efectuat "toate sarcinile ca si cum ar fi o misiune reala", a declarat Jennifer Ngo-Ahn, coordonatoarea proiectului Marte-500.

Comunicarea dintre membrii echipajului si echipa tehnica din centrul de comanda si cu familiile lor s-a facut prin e-mail, iar mesajele trimise au ajuns la destinatie cu o intarziere de 40 de minute, pentru a simula cat mai bine conditiile reale de transmitere a acestor mesaje de pe Terra pe Marte si invers. Revenirea pe Terra a fost programata pentru luna noiembrie, dupa o calatorie de intoarcere care a durat 240 de zile.

Cei sase astronauti vor fi plasati in carantina timp de patru zile, in care vor efectua numeroase teste medicale. Ei vor participa apoi la o conferinta de presa, ce va avea loc pe 8 noiembrie. (Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii