Sonda spatiala rusa Phobos-Grunt s-a dezintegrat deasupra Oceanului Pacific

luni, 16 ianuarie 2012, 11:22
3 MIN
 Sonda spatiala rusa Phobos-Grunt s-a dezintegrat deasupra Oceanului Pacific

"Potrivit calculelor noastre (…), prabusirea fragmentelor desprinse din sonda Phobos-Grunt a avut loc la ora 17.45 GMT, in Oceanul Pacific", a declarat colonelul Valeri Zolotukhin, citat de agentia Interfax.

Potrivit agentiei de stat Itar-Tass, colonelul rus a precizat, totodata, faptul ca acele fragmente au cazut la o distanta de circa 1.250 de kilometri la vest de insula Wellington.

Fortele spatiale din ministerul Apararii au controlat ultima etapa a iesirii de pe orbita a sondei.

"Acest fapt a permis sa stabilim cu o mare probabilitate locul si ora prabusirii aparatului", a explicat colonelul Zolotukhin.

Agentia spatiala rusa (Roskosmos), care a fost incapabila in ultimele zile sa precizeze locul unde va cadea sonda, nu a putut fi contactata duminica seara.

Ultima informatie disponibila pe site-ul ei referitoare la situatia sondei dateaza de la ora 16.15 GMT si anunta faptul ca sonda Phobos-Grunt se va prabusi intre 17.50 GMT si 18.34 GMT, cu "un punct mediu" situat in Oceanul Atlantic.

Previziunile sale acopereau o zona foarte larga de pe glob: America de Sud, Africa de Vest si de Nord, Europa, o mare parte din Asia, Australia si oceanele Atlantic si Pacific.

O sursa din industria spatiala citata de agentia Ria Novosti a afirmat, la randul ei, ca fragmente desprinse din sonda Phobos-Grunt au cazut in Oceanul Atlantic, in apropiere de coasta braziliana.

Sonda Phobos-Grunt a fost lansata in noaptea de 8 spre 9 noiembrie 2011, dar, in loc sa se inscrie pe traiectoria care urma sa o duca spre Phobos, unul dintre satelitii planetei Marte, a ramas pe orbita in jurul Terrei si de atunci a inceput sa piarda putin cate putin din altitudine.

Acest aparat a costat 165 de milioane de dolari si trebuia sa marcheze revenirea Rusiei in sectorul explorarii interplanetare, pe care l-a abandonat dupa esecul din noiembrie 1996 al sondei Mars 96, care s-a prabusit in Oceanul Pacific.

Rusia va intampina dificultati serioase in a afla cauzele esecului misiunii Phobos-Grunt, a estimat, duminica, un reprezentant din industria spatiala rusa, citat de agentia Interfax.

"Practic, nu avem datele telemetrice ale aparatului, iar datele indirecte nu sunt suficiente. Sunt sigur de faptul ca toate concluziile comisiei de ancheta vor fi bazate pe supozitii si nu pe fapte reale", a declarat acea sursa.

Industria spatiala rusa a avut parte de un an foarte dificil, cu cinci esecuri suferite in 2011. Cel mai recent dintre ele s-a produs pe 23 decembrie, atunci cand un satelit de comunicatii militare si civile, Meridian, s-a prabusit in Siberia, din cauza functionarii defectuoase a rachetei purtatoare Soyuz, care ar fi trebuit sa il plaseze pe orbita terestra.

Cel mai grav insa a fost esecul suferit in august 2011 de lansatorul Soyuz care trebuia sa transporte pe Statia Spatiala Internationala un modul de tip cargo, ce a paralizat pentru trei luni programul de lansari spre ISS.

Referindu-se la aceste esecuri, pe 10 ianuarie, directorul Roskosmos, Vladimir Popovkin, a evocat posibilitatea unui complot strain, pentru a explica pierderea unor aparate spatiale lansate de Rusia.

"Nu stim de ce aceste incidente cu aparatele noastre se produc exact in momentul in care ele zboara deasupra acelei zone care pentru Rusia este zona intunecata a Terrei, acolo unde noi nu putem sa vedem aparatele si de unde nu primim date telemetrice", a declarat Popovkin pentru cotidianul Izvestia.

"Nu vreau sa acuz pe nimeni, dar astazi exista mijloace foarte puternice contra vaselor spatiale, a caror utilizare nu poate fi exclusa", a continuat Popovkin. (Mediafax)

Comentarii