UPDATE: Ungureanu: Nu am emotii in privinta votului, ci pentru ca imi asum o responsabilitate enorma

joi, 09 februarie 2012, 11:40
4 MIN
 UPDATE: Ungureanu: Nu am emotii in privinta votului, ci pentru ca imi asum o responsabilitate enorma

Astfel, intrebat daca are emotii, el a spus: "In privinta votului, nu. Dar emotii firesti, de om care isi asuma o responsabilitate enorma, da".

Parlamentul s-a reunit, joi, pentru investirea Cabinetului Ungureanu.

Mihai Razvan Ungureanu a prezentat, miercuri, componenta Cabinetului sau. Marko Bela (UDMR) – vicepremier, Catalin Predoiu (independent) – ministru al Justitiei, Leonard Orban (independent) – ministru al Afacerilor Europene, Kelemen Hunor (UDMR) – ministru al Culturii, Laszlo Borbely (UDMR) – ministru al Mediului, Ritli Ladislau (UDMR) – ministru al Sanatatii, Cristian Diaconescu (UNPR) – ministru al Afacerilor Externe, Gabriel Oprea (UNPR) – ministru al Apararii sunt cei opt membri ai Guvernului Boc propusi sa isi continue activitatea la ministerele pe care le-au gestionat.

Cei noua candidati PDL pentru a face parte din Cabinetul Ungureanu sunt: Lucian Bode – ministru al Economiei, Gabriel Berca – ministrul Administratiei si Internelor, Cristian Petrescu – ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Alexandru Nazare – ministru al Transporturilor, Stelian Fuia – ministru al Agriculturii, Catalin Baba – ministru al Educatiei, Razvan Mustea – ministru al Comunicatiilor, Claudia Boghicevici – ministru al Muncii, Bogdan Dragoi – ministru al Finantelor. Democrat-liberalii, cu o medie de varsta de 38 de ani si diferite profesii – intre care inginer, analist financiar, lector universitar – au fost propusi sa-i inlocuiasca pe toti reprezentantii partidului in Guvernul Boc. Cinci dintre ministrii desemnati de PDL sunt deputati, unul este senator si trei au fost secretari de stat in ministerele pe care urmeaza sa le conduca.

Ministrii desemnati au fost audiati, miercuri, in comisiile parlamentare de specialitate, doar de catre parlamentarii puterii, reprezentantii opozitiei absentand. Unii dintre ei au primit avizul favorabil al comisiilor, altii doar o "recomandare" catre plen, in situatia in care cvorumul de sedinta nu a putut fi intrunit.

Avizul comisiilor este consultativ.

La sedinta de plen de joi, candidatul desemnat pentru functia de prim-ministru urmeaza sa isi prezinte programul si lista Guvernului. La cererea reprezentantilor grupurilor parlamentare, presedintele le da acestora cuvantul pentru exprimarea punctelor de vedere. Dupa incheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului. Votul este secret si se exprima prin bile.

Formatiunile din coalitia guvernamentala au in prezent 242 de parlamentari, dupa ce in sedinta Camerei de joi dimineata a fost inregistrata demisia din Parlament a deputatului PDL Teodora Trandafir. In plus, senatorul UDMR Verestoy Attila este in concediu medical, iar deputatul PDL William Branza a anuntat ca, din motive familiale, nu se va afla in tara in ziua votului.

Prin urmare, coalitia are 240 de parlamentari care pot fi prezenti la sedinta.

Dupa inregistrarea demisiei Teodorei Trandafir, Parlamentul are 463 de senatori si deputati, ceea ce inseamna ca pentru investirea Cabinetului Ungureanu sunt necesare voturile favorabile a 232 de parlamentari.

Deputatul independent Gheorghe Zoicas a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ca va vota pentru investirea Cabinetului Ungureanu, aratand ca "e format din tineri si e o formula precum au avut-o si liberalii, formula care s-a dovedit de succes".

De asemenea, deputatul independent Marian Saniuta a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca va sustine in plenul reunit amendamente la programul de guvernare si ca, daca unele dintre acestea vor fi acceptate, va vota in favoarea Cabinetului Ungureanu.

Deputatii independenti Mircia Giurgiu, Florentin Gust si Ioan Munteanu au declarat, pentru MEDIAFAX, ca vor vota impotriva investirii Cabinetului Ungureanu.

USL a anuntat ca nu participa la votul de investitura a noului Guvern.

Votul va fi secret cu bile.

Ungureanu:Nu vin cu promisiuni nerealiste,doar majorari prudente de salarii si pensii daca e posibil

Premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, a cerut Parlamentului votul de investitura pentru noul Guvern, atentionand insa ca nu poate avansa promisiuni nerealiste si ca poate lua in calcul doar o majorare "prudenta" a salariilor si pensiilor, daca situatia economica va permite aceasta crestere.

El a aratat ca se va concentra pe asigurarea stabilitatii economice si respectarea angajamentelor asumate de Romania in fata Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

"Propun un mod de guvernare pragmatic, onest si modern, in care fiecare cetatean sa se poata recunoaste. Nu vin in vremuri grele sa prezint promisiuni nerealiste", a spus Ungureanu.

Premierul desemnat a sustinut ca functiile ocupate pana in prezent, de-a lungul carierei profesionale, l-au pregatit pentru a-si asuma postul de sef al Guvernului si a asigurat ca "nu va pierde din vedere" dialogul cu societatea civila si organizatiile neguvernamentale in ceea ce priveste deciziile cu impact asupra populatiei si va combate in continuare atat evaziunea fiscala, cat si coruptia, in care DNA si ANI vor continua sa fie "pilonii principali".(Mediafax)

Comentarii