USL anunta ca va ataca Legea asistentei sociale la CC

joi, 24 noiembrie 2011, 13:55
3 MIN
 USL anunta ca va ataca Legea asistentei sociale la CC

Ea a precizat ca USL va ataca la Curtea Constitutionala aceasta lege atat pe procedura, cat si pe fond, sustinand ca la Camera Deputatilor a fost dat "un vot fraudulos".

Lia Olguta Vasilescu a explicat ca la votul final asupra legii initial au fost anuntate 164 de voturi "pentru" care ar fi fost insuficiente, iar la cateva secunde pe tabelul electronic s-a modificat numarul de voturi "pentru" la 168.

De asemenea, Lia Olguta Vasilescu a mai spus ca initiatorul acestei legi a fost Sebastian Lazaroiu care intr-o emisiune televizata ar fi recunoscut ca nu stie cate persoane asistate sunt in Romania.

"Initiatorul acestei legi a fost Sebastian Lazaroiu, cel care a recunoscut ca nu stie cati asistati sunt in Romania, dar a facut aceasta lege", a adaugat Vasilescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Economist Conferences Bucharest Summit, ca cele 54 de programe nationale de protectie sociala costa 19 miliarde de lei anual, el precizand ca prin legea care reduce numarul acestora la noua se va face o alocare corecta a resurselor.

"In ceea ce priveste reforma sistemelor de protectie sociala, azi Romania are 54 de programe nationale care vizeaza acordarea de asistenta sociala, programe care costa 19 miliarde de lei anual. Slava Domnului, ieri a trecut prin Parlament si legea care reduce numarul de programe nationale la 9 de la 54, urmand sa se faca o gestionare corecta a alocarii resurselor pentru suport social al celor care intr-adevar au nevoie", a spus Basescu.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 168 de voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva", Legea asistentei sociale, deputatii opozitiei neexprimandu-si votul.

Reprezentantii PSD si PNL s-au opus acestui proiect de lege, pe motiv ca este un pretext de diminuare in bugetul de stat pe 2012 a cheltuielilor cu asistenta sociala.

Amendamentele de fond ale opozitiei la cele 147 de articole ale proiectul de lege au fost repinse prin vot.

Camera Deputatilor este forul decizional in cazul acestui proiect de lege, pe care Senatul l-a adoptat tacit, dupa ce a blocat proiectul timp de doua luni.

Proiectul legii asistentei sociale adoptat marti de deputati prevede ca responsabilitatea privind dezvoltarea capacitatii de integrare sociala si solutionarea situatiilor de dificultate revine fiecarei persoane, precum si familiei acesteia.

Acesta mai defineste sistemul de asistenta sociala, clasificarea, criteriile de acordare, organizarea beneficiilor si serviciilor sociale, propune infiintarea Institutului National de Evaluare a Dizabilitatii, regulile de alocare a fondurilor de la bugetul de stat pentru serviciile sociale. Beneficiile sociale si serviciile sociale vor fi reglementate prin legi speciale.

Comisia de munca a Camerei Deputatilor a introdus unele amendamente, cele mai multe de forma. Unele prevederi introduse de comisie se refera insa la precizarea ca beneficiile de asistenta sociala finantate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale se vor acorda sub rezerva achitarii de catre beneficiar a obligatiilor de plata catre bugetul local.

Plata beneficiilor sociale se poate efectua in functie de optiunile beneficiarului si in tichete sociale, nu numai prin mandat postal sau cont bancar. Modalitatea de acordate prin tichetele sociale se va stabili prin legi speciale.

Alte prevederi introduse de comisie se refera la faptul ca serviciile sociale pot functiona numai daca sunt acreditate si ca autoritatile administratiei publice vor asigura informarea beneficiarilor cu privire la serviciile oferite de furnizorii privati de servicii sociale, iar beneficiarul are dreptul sa aleaga liber dintre furnizorii de servicii acreditati.

Ministerul Muncii va avea si atributia de a analiza anual, la nivel national, datele privind saracia, incluziunea sociala si sa identifice factorii care duc la incluziune sociala, sa elaboreze rapoarte, sa formuleze recomandari pe aceasta tema.

Alte amendamente ale comisiei de administratie prevad ca activitatea de evaluare a personalelor care prezinta afectiuni generatoare de dizabilitati sau de invaliditate se va realiza de Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare.

Un amendament introdus la propunerea opozitiei prevede ca sumele alocate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finantarea serviciilor sociale se realizeaza in urmatoarea ordine: serviciile sociale ale copilului separat de parinti care necesita protectie speciala, serviciile sociale adresate persoanelor cu dizabilitati, in functie de tipul serviciilor, serviciile adresate copilului si familiei, precum si pentru persoanele varsnice, serviciile adresate persoanelor fara adapost si persoanelor cu risc de excluziune sociala, in functie de tipul serviciilor. (Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii