USL vrea revenirea la salarizarea speciala pentru cei care lucreaza in domeniul fondurilor europene

duminică, 19 februarie 2012, 20:13
4 MIN
 USL vrea revenirea la salarizarea speciala pentru cei care lucreaza in domeniul fondurilor europene

"Din nefericire, problema nu este punctuala, ci sistemica, si nici nu se rezolva, ci dimpotriva, constatam ca se amplifica", considera Ponta.

El sustine ca nu este vorba despre o problema punctuala pentru ca de fiecare data a fost vorba despre aceleasi recurente: suspiciuni de frauda sau nereguli in privinta achizitiilor publice si deficiente majore ale sistemului de management si control.

"Mai simplu spus, mari sume din banii europeni sunt fie serviti catre clientela PDL, fie risipiti pe proiecte controversate. In tot acest timp, controalele, atunci cand se fac, se fac superficial. Acest lucru genereaza neincredere la Bruxelles privind corectitudinea cu care Romania gestioneaza fondurile europene", avertizeaza Ponta.

Liderul PSD sustine ca problema se amplifica in primul rand pentru ca "se fura mai multi bani decat se atrag". El mentioneaza ca exista rapoarte ale Parlamentului European sau chiar ale Comisiei care arata ca, in Romania, frauda constituie peste jumatate din cuantumul total al neregulilor constatate in gestionarea fondurilor europene. "Daca vorbim de POSDRU, nu trebuie decat sa ne amintim de cazurile Botis, Mandas Vergu sau Sorina Placinta", adauga Ponta.

Victor Ponta arata ca, in al doilea rand, nici acum, dupa apeluri repetate ale Comisiei, legislatia achizitiilor publice nu este in concordanta cu exigentele UE, iar in al treilea rand autoritatile de management sunt puternic politizate.

" Sute de experti, in care guvernul a investit sume importante pentru instruire, au parasit sau au fost alungati din sistem pentru a face loc numirilor politice. Miliardele de euro sunt pe mana unor adevarati baroni ai fondurilor europene, de care nimeni nu stie nimic altceva decat ca au fost pusi de PDL. Nimeni nu se atinge de ei, desi din cauza lor pierdem bani si primim sanctiuni. Singurii care platesc pentru toate acestea sunt romanii, care in loc sa beneficieze de autostrazi, primesc terenuri de fotbal in panta, si in loc sa beneficieze de fonduri pentru proiecte, trebuie sa plateasca, din taxe si impozite, amenzile Romaniei catre UE ", sustine liderul PSD.

El mai sustine ca, in acest moment, Romania are mai multe fonduri suspendate din cauza neregulilor decat bani atrasi efectiv de la UE.

"Aceste probleme reprezinta doar varful icebergului, dar sunt suficiente pentru a atrage un puternic semnal de alarma cu privire la problemele, repet, sistemice, care gripeaza intreg mecanismul de absorbtie. Neregulile, ignorate de actualul regim, au atras atentia Comisiei Europene asupra modului in care banii comunitari sunt gestionati de Romania, iar Executivul european ne arata din ce in ce mai hotarat ca nu mai poate tolera situatia actuala. Domnilor guvernanti, va cer sa tratati aceste avertismente cat se poate de serios. Romania nu-si mai permite sa peticeasca deficientele majore care ameninta intreg sistemul de absorbtie. Chiar daca, cel mai probabil, incepand cu sfarsitul acestui an, nu veti mai fi la guvernare, aveti obligatia sa implementati de urgenta modificari structurale radicale!", continua Ponta.

El propune, ca prime masuri, dincolo de revenirea la "un sistem de salarizare speciala" pentru cei care lucreaza in sistem, "Un Pact Strategic la nivel politic, care sa prevada ca obiectiv fundamental al Romaniei pana in 2013 (dar si pentru perioada 2014-2020) cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene".

Victor Ponta precizeaza in scrisoare ca USL propune, de asemenea, generalizarea sistemului SEAP pentru achizitiile publice, in asa fel incat sa fie atacate concomitent problema coruptiei, problema cheltuielilor publice nejustificate si decuplarea clientelei politice de partidul de guvernare.

USL mai solicita legislatie unica privind achizitiile publice, in acord cu exigentele UE, crearea unui corp de audit unic, precum si crearea unui corp de contestatie unic si experimentat.

"Nu in ultimul rand, vrem responsabilizarea factorului politic prin declaratii nationale de management, semnate la nivel ministerial. In cazul in care oficialitatile europene constata nereguli, cel responsabil sa fie chemat in Parlamentul Romaniei pentru acordarea unui vot de incredere", adauga Ponta.

"Am speranta ca, poate in al doisprezecelea ceas, veti lasa deoparte interesele politice si veti constientiza ca aveti obligatia sa asigurati un viitor sigur si durabil Romaniei chiar si in conditiile in care nu veti mai fi la guvernare", scrie in incheiere liderul PSD.

Directorul general al DG pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul CE va emite, "in zilele urmatoare", o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs din POSDRU, a anuntat, vineri, reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

DG EMPL mentioneaza ca, in Raportul anual de control 2011, Autoritatea romana de audit a identificat unele deficiente majore ale sistemului de management si control al Programului operational dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficiente duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de 6 luni, precizeaza sursa citata.

"Ca atare, in urmatoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs. Intreruperea va fi ridicata de indata ce Autoritatea romana de audit confirma ca deficientele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate masurile necesare in vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situatia si va prezenta noul sau raport la Comisie cat de curand", mentioneaza sursa citata.

Conform acestor precizari, intreruperea termenului de plata nu afecteaza implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua sa faca plati.

"Comisia este increzatoare ca autoritatile romane trateaza deficientele semnalate cu seriozitate si iau masurile ce se impun si ca acestea vor duce la o reluare a platilor inainte de expirarea celor sase luni prevazute de Regulament", mai mentioneaza reprezentanta CE. (Mediafax)

Comentarii