Ce ne ajuta sa asimilam fierul?

vineri, 06 februarie 2009, 19:28
3 MIN
 Ce ne ajuta sa asimilam fierul?

Anemia este o perturbare a organismului care se caracterizeaza prin scaderea numarului de globule rosii din singe sau a hemoglobinei din globulele roiii.

Exista peste 400 de tipuri de anemie, tipuri de anemie ale caror denumiri au fost stabilite in functie de cauzele declansatoare: anemia feripriva – deficienta de fier, anemia megaloblastica – deficienta de vitamine, anemia secundara – consecinta altor boli sau anemie hemolitica – distrugerea prematura a globulelor rosii.

De asemenea datorita unor defecte genetice rezultind in sinteza de globule rosii anormale – talasemia, definenta gastrica in absorbtia vitaminei B12 – anemia pernicioasa sau inhibarea productiei de globule rosii de catre sistemul imunitar – anemie cronica si incapacitatea de a produce hemoglobina sau de a se folosi de fier la anemiea sideroblastica.

O persoana anemica poate aparea adesea palidaa si slabita, poate simti ca nu mai poate respira, ca lesina, sau o resimtire a batailor inimii in tot organismul.

Cum stim daca sintem anemici?

Anemia este diagnosticata cu ajutorul unui examen clinic si al examenelor de laborator, printre care hemoleucograma. Acest test de singe masoara nivelul de globule rossii si de hemoglobina din singe. O proba de singe este analizataa pentru a observa numarul, marimea, forma si culoarea eritrocitelor.

In cazul unei anemii prin carenta de fier (feripriva), globulele rosii sint mai mici si mai deschise la culoare deciat in mod normal. In schimb, in cazul anemiilor prin carenta de vitamine, globulele rosii apar marite si intr-un numar redus. Dupa stabilirea diagnosticului de anemie, se trece la identificarea cauzei acesteia, cu ajutorul unor teste suplimentare.

Ce putem face sa tratam anemia?

Cu toate ca tratamentul unor forme de anemie au nevoie de supravegherea medicului, anemia cea mai comuna, cea cu deficenta de fier, poate fi tratata acasa dupa darea diagnosticului si daca este posibil, dupa rezolvarea cauzei care a dus la anemie.

Cu exceptia cazurilor grave, medicina alopata prescrie pentru tratamentul anemiei diferite suplimente pe baza de fier. Cele mai multe dintre acestea dau reactii secundare cum ar fi: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale etc.

In plus, exista potentiale probleme cu suplimentele de fier din medicamente, din care cea mai mare este absorbtia de prea mult fier. Excesul de fier poate provoca constipatie si afecteaza absorbtia de minerale esentiale.

Fierul in exces contribuie la un proces oxidativ marit care in cazul fostilor bolnavi de cancer, de exemplu, mareste riscul de deces prin recidivarea acestuia cu cca10%, potrivit unui studiu efectuat de catre Pacific Northwest Laboratories si Institutul National de Cancer din Cancer Institute -Washington, D.C.

Ce mincam?

Cu relativ putine exceptii in locul suplimentelor de fier este de preferat alimentattie bogata in fier. Absorbtia fierului din alimente este influentata de factori multipli.

Unul dintre acestia este hemul. Acesta este o compus organic structurat in jurul unui atom de fier, care se gaseste in alimentele de origine animala. El este cel mai usor de absorbit de catre organism. Fierul continut in compusii organici de origine vegetala bogate in fier dar care nu contin hem este absorbit mai putatin de catre organism.

Alimente de origine animala cu continut ridicat in fier si continut de hem sint scoicile, stridiile, ficatul de porc, pasaare si vita. Si carnea de vita, shrimpi, sardinele si carnea de curcan au continut ridicat de hem.
Alimente de origine vegetala cu continut ridicat in fier dar fara hem sint: cerealele consumate la micul dejun in special, fasolea si lintea gatite in casa, semintele de dovleac, melasa. Bune sint si conservele de fasole, cartofii copti in coaja, conservele de sparanghel.

Atentie! Femeile insarcinate vor evita consumarea de ficat din cauza continutului prea mare de vitamina A, care poate fi daunator pentru fat.
Imbuna tatirea absorbtiei fierului din alimente fara hem se poate face cind alimente din ambele clase (cu si fara hem) sint consumate la aceeasi masa.

In plus absorbtia fierului se poate imbunatati prin folosirea "intensificatorilor" absorbtiei de fier. Exista si "inhibitori" ai absorbtiei de fier care de la sine inteles ingreuneaza absorbtia fierului.

Comentarii