Cinci terapii pentru vacanta

vineri, 25 iunie 2010, 19:58
3 MIN
 Cinci terapii pentru vacanta

Vacanta este un prilej de relaxare, tonifiere, odihna, o perioada mult asteptata de fiecare, indiferent de virsta. Si cum decada examenelor este la final, binemeritata vacanta poate fi fructificata oferindu-ne mai mult timp noua, pentru a ne pune la punct rezervele din farmacia verde a casei sau pentru o calatorie la mare ori la munte. Nu trebuie sa uitam nici curele balneare care pot fi practicate in scop profilactic, curativ sau pentru recuperare.

Despre tratamentele balneare numai de bine

Tratamentul balnear vizeaza aparatul locomotor, aparatul cardiovascular si cel respirator. In acelasi timp, se poate beneficia de terapia prin aer, soare, ioni negativi, care destreseaza, asigura o stare de bine si stimuleaza bucuria de a trai. Vacantele perfecte sint cele in care ne simtim bine oriunde am fi, alaturi de cei dragi. Sint insa unele incidente care ne pot strica bucuria vacantei, oricit de mult ne-am dorit-o, oricit de mult am investit in ea.

Atentie, sa nu deranjam stomacul

Diareea afecteaza pina la 50% dintre persoanele care calatoresc. Sindromul diareic este sub influenta elementului aer si este conditionat mai ales de factori psiho-emotionali. Diareea poate fi tratata si cu buruieni. Fitoterapia recomanda plante cu care actioneaza ca un decontractant al spasmelor muschilor, dar si plante care asigura evacuarea gazelor intestinale si calmeaza durerile intestinale. Printre acestea sint multe plante-condiment: coriandru, chimen, anason, marar, cimbru, salvie, busuioc. Dar si plante medicinale foarte cunoscute ca menta, ghimbirul, fenicul sau obligeana.

In gemoterapie se folosesc preparate pe baza de mladite de merisor – 50 picaturi, dimineata, muguri de nuc – 50 picaturi, seara. Dieta trebuie sa evite salatele, bufetul rece, carnea insuficient preparata, bauturile reci si cuburile de gheata. Trebuie bauta apa imbuteliata, ceaiuri sau compoturi.

Protejati-va ochii de praful verii

O alta afectiune a verii, a perioadei vacantelor este si conjunctivita. Afecteaza unul sau ambii ochi, provoaca sensibilitate la lumina, senzatie de nisip in ochi, secretie oculara purulenta si prurit. Conjunctivita este o inflamatie a conjunctivei, de natura virala, bacteriana sau alergica. Tratamentul se adreseaza agentului cauzal si simptomelor provocate de acesta.

Sfaturile cele mai simple: evitati rimelul, fardurile de ochi si baile in piscine. Apoi asigurati-va ca lentilele de contact, ochelarii de vedere sau de soare nu sint sursa care ar putea provoca astfel de neplaceri.
Fitoterapia recomanda luminarica, patlagina, napraznicul pentru actiunea antiinflamatorie, antiseptica, cicatrizanta.

Reactiile alergice ne pot strica vacanta

Alergiile sint reactii ale sistemului imun la o substanta straina numita alergen. Reactia poate avea forme diverse: eruptii, congestii, prurit, dureri abdominale, varsaturi, edeme la nivelul buzelor, pleoapelor, limbii si laringelui. Reactiile alergice pot fi provocate de alimente, medicamente, fructe, intepaturi de insecte sau contactul cu unele plante.

Unele muscaturi sau intepaturi pot provoca o senzatie de arsura, o usoara mincarime care dispare de la sine si nu provoaca un disconfort prea mare. Insa albinele, viespile si paianjenii pot provoca reactii alergice care se instaleaza in citeva minute, rar dupa citeva ore sau zile. Acestea se pot manifesta la locul intepaturii sau pot fi generalizate: febra, dureri la nivelul articulatiilor, cefalee intensa, eruptii cutanate, ganglioni umflati, edeme, dificultati in respiratie, ameteli.

In cazul intepaturilor de albine, puteti reduce durerea si edemul aplicind la locul intepaturii gheata, o solutie cu bicarbonat de sodiu. Locul intepaturii se poate freca cu frunze si flori de luminarica, frunze de patlagina, flori si frunze de sovirf, flori de levantica, frunze de menta, frunze de marar, flori de cicoare.

Pentru uz intern sint recomandate: florile de trei frati patati, frunzele de frasin, frunzele de mesteacan, cicoarea, turita mare. In gemoterapie exista produse pe baza de muguri de coacaz negru, muguri de mesteacan pufos, mladite de rozmarin sau mladite de ienupar din care se folosesc cite 50 picaturi pe zi.

Arsuri provocate de radiatiile solare

Expunerea excesiva la soare fara a folosi creme cu factor de protectie u.v. poate provoca arsuri pe suprafete mari, cu sau fara complicatii imediate de tipul eruptiilor, febrei, cefaleei sau frisoanelor. Imediat dupa expunerea la soare sint indicate bai cu bicarbonat de sodiu, faina de orez sau amidon.
Pe suprafetele de piele afectata puteti aplica: ulei de masline in amestec cu albus de ou, lapte sau smintina in care s-au maruntit migdale dulci, pulpa de pepene galben, pulpa de dovlecei, ulei de levantica, ulei de galbenele, ulei de catina sau ulei de musetel.

Insa pentru a avea o vacanta cit mai placuta preveniti aparitia acestor tipuri de neplaceri. Si bucurati-va de tot ce va poate oferi aceasta vara. (Eugeniu RADULESCU, www.bioenergoterapia.ro )

Comentarii