Cum pastram plantele medicinale si mirodeniile

Subtitlu

vineri, 25 aprilie 2008, 14:49
1 MIN
 Cum pastram plantele medicinale si mirodeniile

Daca am cules si am pus la uscat plantele medicinale sau pe cele ce vor condimenta mincarurile noastre pastrarea lor devine imediat prima prioritate. Astfel pentru ca acestea sa isi pastreze savoarea, culoarea, mirosul si gustul depozitarea lor se face in locuri intunecate, lipsite de umezeala, racoroase si uscate. Plantele care contin uleiuri volatile se pastreaza mai bine daca le vom aseza departe de sursele de caldura.

Insa, ca orice planta medicinala sau aromatica, fiecare mirodenie sau planta are ciclul ei de viata, diferit de la o specie la alta. In orice fel ar fi ele pastrate pina la urma acestea se invechesc si vor fi aruncate si inlocuite cu altele proaspete. Insa atunci cind le achizitionati de la magazin aveti grija sa fie proaspete, nu vechi si sa aiba parfum.

Trebuie stiut ca mirodeniile taiate, ca si plantele medicinale de altfel, isi pastreaza calitatile mai multa vreme decit cele sub forma de pudra. Timpul de pastrare a unei plante poate fi astfel: pentru plante intregi: frunze si flori – un an, seminte si scoarta – doi ani, radacini – peste doi ani.

Daca mirodeniile sint macinate sub forma prafurilor atunci frunzele, semintele si scoarta sint bune sase luni iar radacinile maxim un an.

Comentarii