Dulciuri mici pentru zile cu nameti mari

vineri, 25 ianuarie 2013, 18:58
4 MIN
 Dulciuri mici pentru zile cu nameti mari

 Au trecut sarbatorile si pe nou si pe vechi, a inceput munca, iar iarna nu da semne de plictiseala. Dar noi, majoritatea da. Zilele scurte, serile lungi, frigul, zapada, vantul ne fac sa ne invartim seara prin casa intre televizor si bucatarie in cautarea a "ceva de rontait". Parca lipseste si cheful de a sta prea mult in preajma cuptorului sau a aragazului. Asa ca incercam floricele cand se aduna familia sau prietenii in jurul unui joc de masa sau pe canapea la un film. Si cum scortisoara e aroma de sezon ne duce cu gandul la merele coapte cu nuca si scortisoara, la turta dulce chiar si varianta mai ieftina de post, sau la biscuiti. Avantajul biscuitilor facuti in casa e ca putem transforma gatitul intr-o activitate de familie mai ales cand sunt si copii. Faina dar mai ales formele ne imbie la joaca.

Turta dulce si una de post

Ingrediente: 350 gr miere, 350 gr faina, 3 oua, 3 linguri zahar, 1 lingurita bicarbonat, 1 lingurita scortisoara, 1 lingura ulei, 1 pahar nuci pisate (facultativ).

Se pune mierea intr-un vas si se amesteca la cald, nu direct pe foc, pana se inmoaie si se adauga bicarbonatul amestecand in continuare. Se da de la cald si se pune faina in ploaie, ouale intregi pe rand apoi restul ingredientelor. Se pune in tava tapetata si se da la cuptor la foc potrivit. Se lasa la copt pana la proba scobitorii.

Si varianta de post: 500 gr zahar, 500 ml apa, 1-2 lingurite scortisoara, un praf de copt, faina cat cuprinde.

Se face un sirop cald, se adauga scortisoara, praful de copt si faina pentru un aluat ca de chec. Se da la cuptor si se verifica cu scobitoarea. Se pudreaza si se mananca in aceeasi zi. Dupa mai mult de 24 de ore devine "gumata".

Biscuiti cu scortisoara

E o reteta pe care o adaptez in functie de ce am prin dulap.

Ingrediente: un pachet unt (margarina sau 250 gr untura) se freaca cu 100 gr zahar. Se adauga 1-2 oua (facultativ), praf de copt, "aromele" si faina cat cuprinde un aluat potrivit de tare. "Aromele" pot fi: vanilie, 1 lingurita scortisoara, o cana nuci pisate, migdale, o lingurita nes, o cescuta cafea tare, o cana lapte, coaja rasa lamaie, esente.

Se intinde foaie nu prea groasa si se decupeaza cu forme sau se taie cu o roata dintata sau chiar cu un cutit. Se dau la cuptor, incins, pentru 15-20 minute. Pot fi pudrati sau decorati cu diverse glazuri in functie de sezon sau evenimente. Pot fi facuti atat in post cat si in restul anului. Se pastreaza in cutii de tabla sau borcane mari de sticla acoperita. Merg atat dimineata la cafea, desert la pranz la ceai cat si seara la televizor.

Covrigei de casa

Tot o joaca sunt si covrigeii de casa.

Ingredinte: 1 pachet margarina sau unt, o cana de lapte, 2 oua, 2 lingurite sare, drojdie cat o nuca, faina cat cuprinde.

Se face un aluat potrivit, se lasa la crescut, se modeleaza covrigeii si se coc. Se presara cu mac sau sare grunjoasa. Dar parca ar merge ceva mai dulce asa ca ne gandim la unul rapid cum e crema de zahar ars.

Crema de zahar ars

Ingredinte: 7-8 oua, un litru de lapte fiert si racit, 2 cani zahar (una pentru cei ce vor mai putin dulce),  arome.

Se pune in tava – e mai comoda o tava rotunda sau ovala -, 3-4 linguri de zahar si se aseza pe foc mic pana se topeste amestecand sau miscand tava ca sa nu se inegreasca pentru ca devine amar. Se rasuceste tava pana cand zaharul imbraca atat fundul cat si lateralele tavii. Se bat ouale intregi, se adauga zaharul, laptele si aromele. Se rastoarna in tava si sa da la cuptorul incins. E gata cand apar petele de zahar ars pe suprafata cremei.

Iar daca ne-a mai ramas prin camara ceva ciocolata de la sarbatori putem sa ne incalzim cu o ceasca de ciocolata calda sau putem face o prajiturica de biscuiti fara foc. Si cum mi-a ramas niste ciocolata de la sarbatori am incercat o varianta de casa. Am pus in ibric cateva bucati de ciocolata cu 3-4 linguri de apa si am lasat la foc mic sa se topeasca. Am adaugat o cana de lapte cald iar deasupra un pic de frisca tot de casa. Spre surprinderea mea a iesit destul de groasa. La urmatoarele incercari am pus un pic de scortisoara sau un pic de coaja de portocala rasa din cea de la borcan in zahar care o tin pentru prajituri si am fost toti incantati de rezultat.

Prajitura cu biscuiti

Se adunasera cam multi biscuiti prin frigider asa ca mi-am amintit o reteta ce o faceam in facultate pe resoul electric si care iesea delicioasa desi munca putina e putina si ingredinetele si ele putine: 250 ml smantana (sau jumatate smantana/jumatate iaurt), 100 gr ciocolata, 25-30 biscuiti obisnuiti.

Se fierbe smantana cu ciocolata pana se topeste ciocolata, se adauga biscuitii cat e calda compozitia, se pune intr-o forma tapetata cu staniol si se da la rece. Se mananca mai repede decat se face. Si toate astea ne pot insoti alaturi de o carte, ceva filme sau lucru de mana pe drumul serilor lungi spre primavara.

Corina BENESCU, Roman

Comentarii