joi, 28.03.2024
Au trecut sarbatorile si pe nou si pe vechi, a inceput munca, iar iarna nu da semne de plictiseala. Dar noi, majoritatea da. Zilele scurte, serile lungi, frigul, zapada, vantul ne fac sa ne invartim seara prin casa intre televizor si bucatarie in cautarea a "ceva de rontait". Parca lipseste si cheful de a sta prea mult in preajma cuptorului sau a aragazului. Asa ca incercam floricele cand se aduna familia sau prietenii in jurul unui joc de masa sau pe canapea la un film. Si cum scortisoara e aroma de sezon ne duce cu gandul la merele coapte cu nuca si scortisoara, la turta dulce chiar si varianta mai ieftina de post, sau la biscuiti. Avantajul biscuitilor facuti in casa e ca putem transforma gatitul intr-o activitate de familie mai ales cand sunt si copii. Faina dar mai ales formele ne imbie la joaca.
Turta dulce si una de post
Ingrediente: 350 gr miere, 350 gr faina, 3 oua, 3 linguri zahar, 1 lingurita bicarbonat, 1 lingurita scortisoara, 1 lingura ulei, 1 pahar nuci pisate (facultativ).
Se pune mierea intr-un vas si se amesteca la cald, nu direct pe foc, pana se inmoaie si se adauga bicarbonatul amestecand in continuare. Se da de la cald si se pune faina in ploaie, ouale intregi pe rand apoi restul ingredientelor. Se pune in tava tapetata si se da la cuptor la foc potrivit. Se lasa la copt pana la proba scobitorii.
Si varianta de post: 500 gr zahar, 500 ml apa, 1-2 lingurite scortisoara, un praf de copt, faina cat cuprinde.
Se face un sirop cald, se adauga scortisoara, praful de copt si faina pentru un aluat ca de chec. Se da la cuptor si se verifica cu scobitoarea. Se pudreaza si se mananca in aceeasi zi. Dupa mai mult de 24 de ore devine "gumata".
Biscuiti cu scortisoara
E o reteta pe care o adaptez in functie de ce am prin dulap.
Ingrediente: un pachet unt (margarina sau 250 gr untura) se freaca cu 100 gr zahar. Se adauga 1-2 oua (facultativ), praf de copt, "aromele" si faina cat cuprinde un aluat potrivit de tare. "Aromele" pot fi: vanilie, 1 lingurita scortisoara, o cana nuci pisate, migdale, o lingurita nes, o cescuta cafea tare, o cana lapte, coaja rasa lamaie, esente.
Se intinde foaie nu prea groasa si se decupeaza cu forme sau se taie cu o roata dintata sau chiar cu un cutit. Se dau la cuptor, incins, pentru 15-20 minute. Pot fi pudrati sau decorati cu diverse glazuri in functie de sezon sau evenimente. Pot fi facuti atat in post cat si in restul anului. Se pastreaza in cutii de tabla sau borcane mari de sticla acoperita. Merg atat dimineata la cafea, desert la pranz la ceai cat si seara la televizor.
Covrigei de casa
Tot o joaca sunt si covrigeii de casa.
Ingredinte: 1 pachet margarina sau unt, o cana de lapte, 2 oua, 2 lingurite sare, drojdie cat o nuca, faina cat cuprinde.
Se face un aluat potrivit, se lasa la crescut, se modeleaza covrigeii si se coc. Se presara cu mac sau sare grunjoasa. Dar parca ar merge ceva mai dulce asa ca ne gandim la unul rapid cum e crema de zahar ars.
Crema de zahar ars
Ingredinte: 7-8 oua, un litru de lapte fiert si racit, 2 cani zahar (una pentru cei ce vor mai putin dulce), arome.
Se pune in tava - e mai comoda o tava rotunda sau ovala -, 3-4 linguri de zahar si se aseza pe foc mic pana se topeste amestecand sau miscand tava ca sa nu se inegreasca pentru ca devine amar. Se rasuceste tava pana cand zaharul imbraca atat fundul cat si lateralele tavii. Se bat ouale intregi, se adauga zaharul, laptele si aromele. Se rastoarna in tava si sa da la cuptorul incins. E gata cand apar petele de zahar ars pe suprafata cremei.
Iar daca ne-a mai ramas prin camara ceva ciocolata de la sarbatori putem sa ne incalzim cu o ceasca de ciocolata calda sau putem face o prajiturica de biscuiti fara foc. Si cum mi-a ramas niste ciocolata de la sarbatori am incercat o varianta de casa. Am pus in ibric cateva bucati de ciocolata cu 3-4 linguri de apa si am lasat la foc mic sa se topeasca. Am adaugat o cana de lapte cald iar deasupra un pic de frisca tot de casa. Spre surprinderea mea a iesit destul de groasa. La urmatoarele incercari am pus un pic de scortisoara sau un pic de coaja de portocala rasa din cea de la borcan in zahar care o tin pentru prajituri si am fost toti incantati de rezultat.
Prajitura cu biscuiti
Se adunasera cam multi biscuiti prin frigider asa ca mi-am amintit o reteta ce o faceam in facultate pe resoul electric si care iesea delicioasa desi munca putina e putina si ingredinetele si ele putine: 250 ml smantana (sau jumatate smantana/jumatate iaurt), 100 gr ciocolata, 25-30 biscuiti obisnuiti.
Se fierbe smantana cu ciocolata pana se topeste ciocolata, se adauga biscuitii cat e calda compozitia, se pune intr-o forma tapetata cu staniol si se da la rece. Se mananca mai repede decat se face. Si toate astea ne pot insoti alaturi de o carte, ceva filme sau lucru de mana pe drumul serilor lungi spre primavara.
Corina BENESCU, Roman
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Preţul aurului a urcat joi la 327,8351 lei/gram, o nouă valoare record
Nou scandal: Postări cu soldaţi israelieni care se joacă cu lenjeria intimă a femeilor din Gaza
Prefectul Cojocaru acuză conducerea Aeroportului Iaşi de "politizare cu penali"
Conferința ,,BRICS și ordinea economică mondială”, la sediul Academiei Române din Iași
Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”
Ministrul Energiei explică modul cum va fi aplicată schema de plafonare la gaze şi energie
Noi măsuri în privinţa sistemului electronic RO e-Factura. Ce măsură anunţă Guvernul
Integritatea hibridă a lui Herman von Hebel, preşedintele Comisiei Pre-Vetting din Republica Moldova
STUDIU - Gheaţa polară se topeşte şi modifică rotaţia Pământului: Timpul însuşi este afectat
Grav accident rutier în Dolj, unde două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc
Luis Enrique şi Hansi Flick, pe lista scurtă pentru a-i succede lui Xavi la FC Barcelona
O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte
Ucraina afirmă că a doborât peste noapte 26 de drone de atac ruseşti
Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează primul album country
Grecia: Cele mai ridicate temperaturi pentru luna martie din ultimii douăzeci de ani
Nissan va investi în unitatea de vehicule electrice Ampere a grupului Renault
Prima Doamnă Jill Biden a scris o carte pentru copii despre pisica de la Casa Albă
Sonda japoneză SLIM a supravieţuit celei de-a doua nopţi pe Lună
Medicamentele hormonale ar putea creşte riscul de tumori cerebrale
PSD Iaşi anunţă că un nou primar PNL va candida pe listele lor la alegerile locale
Ce pot indica modificările patologice ale examenului de urină? (P)
Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat
Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea
Totul despre evaluarea copiilor din Iaşi care vor împlini 6 ani după începerea clasei pregătitoare
O nouă reţea de gaze, cu peste 1.700 de branşamente, într-o comună de lângă Iaşi
Un arhitect în cursa pentru Primăria Iaşi. Este candidat din partea REPER
Expoziţie de enciclopedii la BCU Iaşi, sub titlul “Universul într-o carte”
Permis reţinut în vederea anulării: mergea beat criţă cu maşina prin sat
S-a aprobat o nouă majorare de tarife la CFR Călători. Intră în vigoare luni
Guvernul PSD și Antibiotice Iași: un parteneriat strategic pentru sănătatea românilor (P)
Dan CONSTANTINMoştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
George ŢURCĂNAŞUDespre discursul regionalist din Moldova (II) |
Bogdan ILIESCUSpărgătoarea de coduri |