Febra poate fi alungata cu ajutorul scoartei de alun

vineri, 30 ianuarie 2009, 22:40
2 MIN
 Febra poate fi alungata cu ajutorul scoartei de alun

Multe dintre semintele uleioase care sint utilizate de vegetarieni pe timpul iernii in dieta lor sint hranitoare deoarece continutul de substante proteice este ridicat. Printre acestea, nucile sI alunele de copac sint cele mai cunoscute.

Arbust indigen, alunul, Corylus avellana, este o planta rezistenta la poluare. De obicei insoteste padurile de stejar si gorun sau este intilnit la marginea pilcurilor de padure de fag sau stejar sI are o longevitate mare, arbustul traind pina la 90 de ani. Poate fi intilnit atit in Europa cit sI in Asia si America. Multi omeni nu stiu ca de la acest arbust se utilizeaza si frunza, scoarta si mitisorii pe linga seminte. Fiecare parte de planta are utilizari in medicina umana.

Primavara, devreme se recolteaza scoarta de pe ramurile tinere, in mai, mitisorii iar frunzele in iunie si iulie. Uscarea se face, de obicei, in camere aerisite, produsul vegetal obtinut pastrindu-se in pungi de hirtie sau in saci de bumbac.

Principiile active ale frunzelor au proprietatea de a contracta peretii vaselor sanguine. De asemenea actioneaza ca antihemoragice, antibacteriene, antiinflamatoare si cicatrizante.

Scoarta are proprietati febrifuge, inlaturind febra rebela. Mitisorii provoaca slabire dar actioneaza si impotriva diareei.

Medicina populara utilizeaza frunzele sub forma de infuzie sau extract hidroalcoolic in tratamentul leziunilor mici, ca astringent si sudorific. Scoarta este folosita in febra iar semintele in convalescenta, impotriva anemiei, celor care sint bolnavi de rinichi pentru eliminarea caliculilor renali. Medicina populara utilizeaza si mugurii in tratamentul hepatitei, astmului bronsic, emfizemului pulmonar si silicozei pulmonare.

Cum se folosesc produsele alunului?

Infuzia din frunze este recomandata in tratamentul hemoragiilor interne usoare deoarece are actiuni de vasoconstrictor.

Infuzia din frunze sau scoarta poate fi utilizata sub forma de comprese sau in lotionari ale zonelor afectate de ulceratii, plagi atone sau impotriva pungilor de sub ochi.

Amestecul din infuzie din scoarta amestecata in parti egale cu apa de izvor si vin poate fi utilizat contra ulceratiilor la picioare.

Decoctul din frunze uscatre este utilizat contra hemoroizilor si hemoragiilor interne mici.

Infuzia din mitisori poate fi utilizata in eliminarea toxinelor, tonificind tesuturile si micsorind secretiile.

Extractul fluid din frunze se poate folosi pentru tratarea varicelor si edemelor pe picioare.

Maceratul din muguri uscati seste recomandat in tratamentul hepatitei cronice.

De asemenea din seminte se extrage uleiul de alune care este utilizat pentru eliminarea teniei.

Comentarii