Postul crestin poate incepe si sfirsi cu preparatele din linte

vineri, 21 martie 2008, 21:55
2 MIN
 Postul crestin poate incepe si sfirsi cu preparatele din linte

Legumele sint alimente de origine vegetala care alcatuiesc o sursa  importanta de factori nutritivi, mai ales glucide, saruri minerale si vitamime. Substantele proteice sint in cantitate redusa si se gasesc mai ales in leguminoasele uscate precum fasolea, lintea, mazarea sau soia si in glutenul din cereale. Grasimile se gasesc in plante oleaginoase de tipul semintelor de floarea-soarelui, soia sau germenii de porumb. Fiind o perioada in care majoritatea crestinilor postesc, alimentar in primul rind, realizind si o dezintoxicare a organismului, apoi spiritual, gospodinele pot sa aleaga si lintea pentru a garnisi meniul zilnic al familiei. Daca fiecare isi defineste intre anumiti termeni postul spiritual, rugaciunea facuta mai des sau spovedania, postul alimentar inseamna eliminarea produselor de origine animala din alimentatie. Astfel ca acestea se pot inlocui cu alimente care sa suplimenteze substantele pe care produsele de origine animala ni le furnizeaza. Lintea este o leguma care, datorita continutului de magneziu, poate reduce riscul imbolnavirii sistemului cardiovascular, iar complexul de vitamine B ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale consumind numai 20 grame de linte in fiecare zi. Boabele de linte se pregatesc foarte usor: fierb repede si nu necesita pregatiri foarte mari pentru a fi preparate. In magazine poate fi gasita ca linte rosie si linte verde.

Supa de linte portocalie
Se prepara repede si este foarte gustoasa. Lintea care se foloseste este cea rosie.
Ingrediente: o cana de linte; ceapa; un morcov;  ardei verde; o lamiie; ulei de masline; o lingura de orez.
Se spala si se fierbe lintea. Ceapa curatata si taiata pestisori se caleste putin. Orezul spalat se aduga in cratita cu ceapa, apoi toate se amesteca si se fierb cu apa clocotita. Se potriveste cu sare si piper. Servirea se face cu suc proaspat de lamiie si patrunjel verde tocat marunt.

Mincarica de linte maronie cu vinete
Ingrediente: 250 gr de linte; o ceapa mai marisoara sau doua mai mici; ulei de masline; o vinata mijlocie.
Se spala lintea si se pune la fiert in apa cu putina sare. Se prajeste ceapa taiata pestisori sau tocata marunt. Vinata se caleste si ea cu tot cu coaja, insa taiata felii sau cubulete. Cind lintea este pe jumatate fiarta se adauga ceapa si vinata calite si se adauga piper dupa gust, eventual sare daca mai este nevoie.

Imjadara
Un preparat din bucataria orientala care are la baza lintea este imjadara.
Ingrediente: 250 gr de linte maronie; o cana de burgul (griu macinat ca faina de malai) sau o cana de orez; 2 cepe; ulei de masline.
Se fierbe lintea pe jumatate, iar ceapa curatata si tocata se prajeste pina ia culoarea maro inchis. Dupa ce lintea a fiert pe jumatate, se adauga ceapa si burgulul sau orezul si se continua fierberea. Se potriveste cu  sare si piper. (Elena Nassar, Israel)

Comentarii