Sase feluri in care putem folosi plantele medicinale iarna

vineri, 18 ianuarie 2008, 17:39
2 MIN
 Sase feluri in care putem folosi plantele medicinale iarna

Ceaiurile sau decocturile sint cel mai frecvente produse pe care oamenii le folosesc iarna pentru a ajuta la eliminarea racelilor sau pur si simplu pentru a se incalzi.

Pe linga ceaiuri plantele medicinale pot ajuta si in alte moduri in tratamentul bolilor specifice anotimpului rece. Printre acestea de bun ajutor sint fumigatiile, fomentatiile sau inhalatiile. Si pulberile pot fi de un realajutor atunci cind plantele medicinale au un miros prea puternic sau gust neplacut.

Pulberile

Numeroase produse vegetale, in special frunzele, partile aeriene, scoartele si in unele cazuri radacinile sau rizomii, se administreaza sub forma de pulberi. Se pot procura din farmacii si introduce in capsule medicale speciale care au avantajul unei dozari precise si un mod mai usor de administrare a plantelor medicinale cu gust neplacut sau miros prea puternic.

Inhalatiile

Aceste forme de preparare a plantelor medicinale sint destul de des folosite atit in terapia traditionala cit si stiintifica, utilizind in acest scop unele specii de plante care contin uleiuri volatile. Inhalatiile se pregatesc astfel: produsul vegetal maruntit se pune intr-un vas smaltuit peste care apoi se toarna apa fierbinte. Vaporii de apa vin in contact cu planta aromatica si antreneaza sub forma de picaturi fine uleiul volatil. Acesti vapori sint inhalati de bolnav patrunzind in caile respiratorii exercitindu-si proprietatile terapeutice.

Fumigatiile

Se obtin prin arderea pe o plita incinsa, pe o tabla incinsa sau pe carbuni incinsi a unor plante medicinale bine uscate, inhalindu-se fumul care se degaja prin procesul de ardere.

Fomentatiile

Sint aplicatii locale ale unor extracte, de obicei lichide, sub forma unor comprese sau buiote, saculeti sau recipiente improvizate (pungi din material plastic sau din cauciuc) la temperatura ridicata.

Clismele

Extractele apoase din plante, sub forma de infuzii sau decocturi, mai rar uleiuri, pot fi introduse in rect cu ajutorul unui dispozitiv special constituit din irigator sau o para de cauciuc speciala. Aceste procedee sint recomandate in dezintoxicarea organismului, in cancer etc.

Gargarismele

Se prepara ca un ceai,  infuzie sau decoct, cu aceleasi timp de infuzare ca la un ceai obisnuit. Se utilizeaza sub forma de gargara prin tinerea in gura, cu capul dat pe spate si degajind ritmic pe gura aerul inspirat pe nas obtinindu-se astfel o barbotare a lichidului aflat in fundul gurii. Gargarismele sint utilizate in stomatite, afte, amigdalita, abcese dentare.

Comentarii