Siropuri, ceaiuri si tincturi pe adresa aparatului respirator

vineri, 26 ianuarie 2007, 17:55
3 MIN
 Siropuri, ceaiuri si tincturi pe adresa aparatului respirator

Fitoterapia afectiunilor respiratorii favorizeaza ameliorarea simptomelor, stimularea functiilor biologice si a reactiilor aparatului respirator de aparare locala.

Tratamentul cu ajutorul plantelor medicinale poate fi urmat in paralel cu tratamentul de baza al afectiunii. Plantele recomandate in tratamentul acestor afectiuni au actiune antibacteriana, antitusiva (antispastice sau miorelaxante bronsice), emolienta si fluidifianta a secretiilor bronsice, de stimulare a imunitatii.

Infuzii care alunga tusea

Tusea este un simptom frecvent in cadrul afectiunilor respiratorii si reprezinta un act reflex produs de iritatia mucoaselor cailor respiratorii prin prezenta mucusului, sputei, singelui sau corpilor straini. Pentru tratarea tusei iritative (fara expectoratie) sint recomandate infuziile sau decocturile caldute, indulcite cu miere din:

* Luminarica: infuzie din doua lingurite la 200 ml apa; se bea pe parcursul zilei.

* Podbal: infuzie din doua lingurite de planta la 200 ml apa; se beau 2-3 cani pe zi.

* Lichen de piatra: decoct dintr-o lingurita la 200 ml apa, la care se adauga un virf de cutit bicarbonat de sodiu; se beau 2-3 cani pe zi.
Tusea productiva, insotita de expectoratie, se trateaza cu plante cu actiune expectoranta si fluidifianta:

* Ciubotica-cucului preparata ca infuzie din flori, doua lingurite la cana din care se beau 2-3 cani pe zi. Sau decoct din rizomi maruntiti – o lingurita la cana, la care se adauga un virf de cutit bicarbonat de sodiu. Se beau 2-3 cani pe zi. Al treilea preparat este tinctura de ciubotica-cucului. Se face prin macerarea in alcool de 70 grade a 10 g rizomi la 100 ml alcool, timp de 8 zile. Se administreaza 15-25 picaturi de 3 ori pe zi. Se poate asocia cu extract de podbal, tinctura de fenicul, extract de muguri de pin.

* Lemnul-dulce ca infuzie din 1-2 linguri de planta la 200 ml apa este un ceai cu efect linistitor asupra tuse. Se beau 1-2 cani pe zi.

Ce luam daca sint bolnavi plaminii si bronhiile?

* Pentru tratamentul bronhopneumoniilor sint recomandate infuziile din petale de mac de cimp, frunze de podbal, flori si frunze de nalba mare, flori de tei, frunze de patlagina, frunze de urzica. Se prepara din 1-2 linguri de planta la 200 ml apa si se beau 2-3 cani pe zi.

Copiilor li se recomanda: infuziile din anason si chimion, pregatite din 4 lingurite planta la 200 ml apa. Intreaga cantitate se bea pe parcursul unei zile.

* Siropul din muguri de pin preparat din 200 g muguri de pin, macerati timp de 12 ore in 150 ml alcool, amestecati cu 500 ml apa clocotita. Se lasa la macerat 6 ore. Se prepara un sirop din 325 g zahar la 500 ml apa, se amesteca cu extractul hidroalcoolic preparat anterior, se filtreaza si se pastreaza la rece. Doza pentru copii este de 3 lingurite pe zi iar adultii pot lua 3-5 lingurite pe zi.

Arome vindecatoare

Uleiurile esentiale recomandate in tratamentul afectiunilor respiratorii sint cele de: eucalipt, conifere, cimbru, santal, anason, isop, cedru, musetel. Pot fi folosite sub forma de inhalatii, gargare, potiuni sau siropuri.
Uleiurile prin inhalare ajung in circulatia sanguina mult mai repede decit pe cale orala.

Propolisul este recomandat in tratamentul faringitelor in amestec cu miere de albine si laptisor de matca. In tratamentul traheo-bronsitelor este recomandat in cure de 12 sedinte sub forma de aerosoli.

Comentarii