Spanacul alaturi de miel pe masa sarbatorilor pascale

vineri, 06 aprilie 2007, 14:20
3 MIN
 Spanacul alaturi de miel pe masa sarbatorilor pascale

Primavara a inceput sa-si cistige drepturile. Plantele, mai incet sau mai repede, revin la viata. Explozia mugurilor nu se lasa asteptata. Acum incep si curele de remineralizare, revitaminizare si curatare ale organismului. Venit din iarna, corpul nostru are nevoie de ajutor.

Daca urzicile sint primele pe care le puteti consuma, iata ca pietele se umplu si cu spanac. Si nu degeaba se spune ca spanacul stimuleaza si regenereaza celulele organismului cu o viteza uimitoare. Prin continutul de saruri minerale, spanacul este una dintre cele mai valoroase plante de primavara.

Astfel, 100 g de frunze de spanac contin potasiu, calciu, fosfor, magneziu,sulf, iar restul mangan, zinc, cupru, iod, arsenic. De asemenea, se regasesc in frunze si vitamine din complexul B, C, clorofila, glucide si protide. Si totusi aceasta planta, chiar daca este renumita prin continutul de fier, nu are atit de mult: la 100 g planta sint 2-3 mg fier, in timp ce alte plante contin pina la 15 mg fier.

Insa spanacul este un foarte bun remineralizant datorita bogatiei de minerale, antianemic si antiscorbutic, tonic cardiac, activator al secretiei pancreatice. Este supranumit si „matura" cailor digestive. Pentru uzul intern, se foloseste in anemii, imbatrinire prematura, convalescenta, rahitism, astenie fizica si nervoasa, adjuvant in cancer. In uzul extern, spanacul poate fi folosit in arsuri, pecingini si plagi atone.

Ce facem din spanac?

Cel mai adesea, spanacul este consumat sub forma de salata in amestec cu alte legume sau sub forma de piure. Dar, exista si alte retete cu valoare terapeutica mare.

* in covalescenta, fitoterapia spune ca 100 ml de vin natural rosu in amestec cu 20 ml suc proaspat de spanac ajuta corpul sa se refaca;

* in depresiile nervoase sau fizice, se pot bea 100 ml suc de spanac in fiecare dimineata sau 200 g frunze proaspete;

* Semintele sint recomandate in constipatii. Infuzia sau decoctul din 100 ml apa clocotita cu o lingura de seminte se consuma pe stomacul gol.

* Cataplasmele cu frunze se fac contra arsurilor, pecinginilor, plagilor atone. Se fierb frunze in ulei de floarea-soarelui sau ulei de masline presat la rece. Se scurge lichidul si se unge locul afectat.

* O reteta cu valoare terapeutica maxima este salata de spanac. Se prepara din frunze proaspete rupte in bucatele, o jumatate de mar dat pe razatoare, suc de lamiie amestecat cu o lingurita de miere de albine poliflora. Aceasta salata se consuma imediat ce a fost preparata.

* Apa ramasa de la fierberea spanacului se foloseste pentru spalarea linii negre in gospodariile taranesti.

Cine nu trebuie sa foloseasca spanac?

Spanacul nu se consuma in cantitati medii sau mari in cazurile de hepatism, reumatism, artritism, inflamatii gastrice sau intestinale din cauza oxidatiilor de potasiu si calciu.

Cind cumparati spanac, verificati daca nu este recoltat de citeva zile deoarece isi pierde din calitatile lui prin oxidarile care se produc.

Nu folositi cutit pentru a taia spanacul si nici linguri de fier pentru a-l amesteca. Rupeti-l in bucatele mai mici si ajutati-va la amestecat de linguri sau lopatele de lemn.

Salatele de spanac se consuma imediat, si nu dupa trecerea unei perioade de timp deoarece pot deveni toxice, cu gust si aspect neplacut.

Comentarii